Wysłany: 2012-06-17, 20:56 I. WOT-spot [terenowy - lasy wokół Otwocka], 23.06.2012
Spełniając obietnicę, zakładam temat dotyczący przejazdu autami w terenie dostosowanym do napędów 4x2.
Wysoki prześwit dustera będzie atutem w kilku miejscach, ale jakby się uprzeć to pewnie sandero, a może i logan też powinny dać radę. Chyba Ale gwarancji nie daję. Dusterem przejechałem, więc wiem.
Prześwit ma znaczenie ze względu na możliwe głębokie kałuże i nierówności terenu. Lepiej, żeby za wiele w międzyczasie nie padało - w sensie jakichś nawałnic i ulew - przelotny deszcz od czasu do czasu może być.
Są odcinki przeplatane: suche, piaszczyste, z koleinami, korzeniami, po deszczach z błotem i wodą. Na tych terenach króluje sosna, której niestraszna piaszczysta gleba lokalna, ale są to także tereny w wielu miejscach bagienne i podmokłe.
Przejazdy będą jednak duktami leśnymi, a nie wpław
Po drodze możemy zatrzymać się na oglądanie bunkrów, miejsc unikatowej chronionej roślinności (rosiczka, żurawina, roślina bagno), wydm (co najmniej jedna ma piach taki, jak w Słowińskim Parku Narodowym), a nawet, jak będzie wola, to możemy obejść najprawdziwsze bagno.
Podstawową drogę przejazdu mam ustaloną, ale można ją zmodyfikować o pewne punkty, jeśli tak ustalimy.
Ta podstawowa trasa wychodzi tak około 45 km, z czego połowa to teren, a połowa to dojazdy szosą. Liczę już w obie strony, czyli ze startem i metą w Otwocku.
Dzisiaj jeszcze zrobiłem przejazd na sprawdzenie dwóch odcinków w malowniczym deszczu
Z rzeczy, które proponuję zabrać, to dobry repelent na komary i inne paskudy oraz zdecydowanie polecam dobre buty za kostkę do przejść w terenie podmokłym, błotnistym.
Wstępny termin to przyszła sobota 23 czerwca. Godzinę jeszcze ustalimy, nie wiem czy w sobotę rano nie będę miał drobnej blokady czasu.
Proszę pisać, kto byłby chętny i w ogóle Zapraszam.
Wysłany: 2012-06-17, 21:31 Re: "Ruchomy" SPOT terenowy - lasy wokół Otwocka
dystrykt9 napisał/a:
Spełniając obietnicę, zakładam temat dotyczący przejazdu autami w terenie dostosowanym do napędów 4x2.
Wysoki prześwit dustera będzie atutem w kilku miejscach, ale jakby się uprzeć to pewnie sandero, a może i logan też powinny dać radę. Chyba Ale gwarancji nie daję. Dusterem przejechałem, więc wiem.
Prześwit ma znaczenie ze względu na możliwe głębokie kałuże i nierówności terenu. Lepiej, żeby za wiele w międzyczasie nie padało - w sensie jakichś nawałnic i ulew - przelotny deszcz od czasu do czasu może być.
Są odcinki przeplatane: suche, piaszczyste, z koleinami, korzeniami, po deszczach z błotem i wodą. Na tych terenach króluje sosna, której niestraszna piaszczysta gleba lokalna, ale są to także tereny w wielu miejscach bagienne i podmokłe.
Przejazdy będą jednak duktami leśnymi, a nie wpław
Po drodze możemy zatrzymać się na oglądanie bunkrów, miejsc unikatowej chronionej roślinności (rosiczka, żurawina, roślina bagno), wydm (co najmniej jedna ma piach taki, jak w Słowińskim Parku Narodowym), a nawet, jak będzie wola, to możemy obejść najprawdziwsze bagno.
Podstawową drogę przejazdu mam ustaloną, ale można ją zmodyfikować o pewne punkty, jeśli tak ustalimy.
Ta podstawowa trasa wychodzi tak około 45 km, z czego połowa to teren, a połowa to dojazdy szosą. Liczę już w obie strony, czyli ze startem i metą w Otwocku.
Dzisiaj jeszcze zrobiłem przejazd na sprawdzenie dwóch odcinków w malowniczym deszczu
Z rzeczy, które proponuję zabrać, to dobry repelent na komary i inne paskudy oraz zdecydowanie polecam dobre buty za kostkę do przejść w terenie podmokłym, błotnistym.
Wstępny termin to przyszła sobota 23 czerwca. Godzinę jeszcze ustalimy, nie wiem czy w sobotę rano nie będę miał drobnej blokady czasu.
Proszę pisać, kto byłby chętny i w ogóle Zapraszam.
Hmm, sobota 30.06 mi osobiście też akurat nie będzie pasowała.
Niedziele to z kolei czas, gdy kopiemy z ekipą w gałę na boisku. Po takim meczu jestem zdechły jak opos. Dzisiaj myślałem w ogóle, że naciągnąłem mięsień czterogłowy nogi. Skończyło się tylko na okopanej stopie
Jest to też ryzyko, że gdyby wyjazd miał się odbyć mimo wszystko w niedzielę po meczu, a złapałbym kontuzję, to za późno byłoby odwoływać imprezę.
W grę wchodzą więc chyba tylko soboty.
Proszę o zgłaszanie się wszystkich chętnych i potwierdzanie, czy termin pasuje. Jeśli pojawi się kilka pojazdów to pojedziemy teraz, ale później zorganizujemy kolejnego spota terenowego Może być nawet drugi raz tą samą trasą, jeśli tak ustalimy, więc Bebe damy radę przetestować też Twoją MCV-kę
A może w międzyczasie okaże się tak jak przed WPR-spotem, że Ci zwolnią sobotę?
Laisar w sumie słusznie zauważył.
Jeśli więc ktoś chciałby być na obu imprezach to też proszę pisać.
Zasada jest taka sama - jeśli okaże się, że zdecydowana większość jest chętna również na spot terenowy, ale termin nie pasuje, to pomyślimy nad alternatywą.
to może i my podjedziemy chociaż na punkt zborny, dłużej pogadać niż ostatnio na drugim spocie przed wyjazdem do Gdańska, pożegnamy Was odjeżdżających w dzikie, leśne chaszcze
to może i my podjedziemy chociaż na punkt zborny, dłużej pogadać niż ostatnio na drugim spocie przed wyjazdem do Gdańska, pożegnamy Was odjeżdżających w dzikie, leśne chaszcze
Jasne, że tak Przyjeżdżajcie nie tylko pogadać, ale i wziąć aktywny udział
Przejazd będzie leśnymi drogami, wyboistymi, z możliwymi kałużami i błotkiem, jeśli będzie padało, ale drogami
Proponuję zbiórkę o godz. 11.30.
Jako miejsce startu, do którego łatwo trafić i jest tam gdzie zaparkować, proponuję parking typu Park&Ride przy dworcu PKP w Otwocku.
Są 2 parkingi. Jeden duży (i ten wybierzemy) i 1 mały.
Ten duży parking z ubitą ziemią znajduje się równolegle do torów, z wjazdem od ulicy Warszawskiej (oddalony o jakieś 50 m od budynku dworca).
Drugi parking jest mały i asfaltowy z postojem taksówek i znajduje się bezpośrednio przy budynku dworca, od strony zegara na wieży dworca, obok mostu kolejowego - jego nie wybieramy.
Uczestnicy spotkania otrzymają ode mnie jeszcze na PW nr mojej komórki, żeby w razie czego był do mnie kontakt. Jakby ktoś tego nr nie dostał to proszę pisać Czy wszystkim pasuje godzina?
Pytanie, czy ktoś ma może wideorejestrator i mógłby zabrać? Tak sobie myślę, że fajnie byłoby nagrać przejazd także z kabiny (oprócz standardowych aparatów i kamer). Byłby ładny materiał na pamiątkę
Chyba, że ktoś będzie z pasażerem, który będzie mógł filmować jakimkolwiek sprzętem i dobrze zamortyzuje ręką i ciałem wszelkie bujania na wybojach
Chciałbym ponowić pytanie, czy wszystkim pasuje godzina 11.30 w najbliższą sobotę?
Na razie potwierdził tylko Luke88.
Proszę także pozostałe osoby o potwierdzenie, że czas jest OK i że Wasz udział pozostaje bez zmian.
Dotychczas zadeklarowali się:
1. Luke88
2. Zyga03
3. _Marcin_
Czy ktoś jeszcze dołączy?
Bebe - u Ciebie rozumiem, że z pracą w sobotę bez zmian?
Project2010 - jak Twoja sytuacja?
Zapraszam także chętnych, którzy chcieliby się przejechać, ale boją się o swoje auto (czy da radę itd). Można przyjechać, zostawić auto na parkingu Park&Ride (skąd będziemy startować) i jechać z nami w charakterze pilota/pasażera
Ja na pewno nie mam nic przeciwko, żeby kogoś zabrać. Przypuszczam, że pozostali koledzy też?
fajnie jakby zgłosiło się jeszcze kilka osób, czym więcej samochodów tym ciekawiej :)
Właśnie Bardzo prosimy chętnych o zgłaszanie się i dołączanie. Trochę popadało, więc nie będzie się kurzyło
A prognoza na sobotę jest dobra: ciepło i sucho.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum