Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-21, 18:57
PiotrWie napisał/a:
Cav napisał/a:
I dopóki nie bierzesz ze sobą dużego sprzętu w rodzaju namiotu, deski surfingowej, czy rowerów, to w 4-5 osób pomieścisz się bez problemu i bez konieczności kupowania kolubryny którą się słabo jeździ.
Co kto lubi
Dokładnie, mój ideał to kompaktowy hot-hatch, ale nie pogardzę także hot-hatchem na bazie auta klasy B.
Kompaktowy SUV to już jest zdecydowanie top tego co jestem w stanie tolerować.
Wszystko większe to dla mnie autobus kiepsko nadający się do jazdy.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-21, 18:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie uważam sedana, za najbardziej bezsensowne nadwozie. Taki mi się podobał, to takiego wziąłem.
Po to pracujemy, harujemy, abyśmy mogli korzystać z życia. Ktoś chce jeździć CC, niech jeździ, ktoś chce mieć Ikarusa, to niech ma.
Teraz mam ochotę na coś dużego i może coś takiego sobie sprawię: Żona lubi narty, drugie dziecko w drodze (w brzuchu raczej), boxa nie mam gdzie trzymać, więc czemu nie mam sobie sprawić, czegoś co mnie ucieszy? To nie jest w końcu zegarek wartości setek tysięcy $.
Wczoraj siedziałem i jechałem Espace: Normalnie kosmos, żona robi kategorie "D", a u teściów buduję pętlę autobusową.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-10-22, 10:31
Potwierdzam Espace też robi na mnie w dalszym ciągu duże wrażenie. Ostatnio zapakowałem Euro paletę do bagażnika (hortensje na dwóch piętrach ) i pognałem 1000 km z bananem na twarzy.
Komfort jazdy nieporównywalny z innymi autami, brak jakichkolwiek stuków, puków, wycieków, a samochód ma już 10 lat.
Co do "autobusu" to EIV ma 4,6 lub 4,8 m długości (w zależności od wersji) co nie jest chyba dużą wartością na Vana. Choć zgadzam się że wrażenia przestronności pojazdu wewnątrz są znaczące.
Co do "autobusu" to EIV ma 4,6 lub 4,8 m długości (w zależności od wersji) co nie jest chyba dużą wartością na Vana. Choć zgadzam się że wrażenia przestronności pojazdu wewnątrz są znaczące.
W 100% się z Tobą zgadzam. Bardziej to złudzenie optyczne, choć oczywiście pojemny jest.
Zabiorę głos w dyskusji. Moim znów zdaniem najlepsze samochody to kompakty z dużym bagażnikiem. Oczywiście nie będę obiektywny polecając Hondę Civic, ale co tam. Samochód ma chyba największy bagażnik w klasie, dorównuje nawet niektórym kombi. Wózek dziecięcy (ten taki na dużych kółkach) wchodzi bez problemu. System magic seats też zdaje egzamin przy przewozie wielkogabarytowych przedmiotów.
Ostatnio miałem porównanie z bagażnikiem hyundaia i30 kombi. Nie mierzyłem, ale zdziwiłem się małą ilością miejsca. Przyznam, że i30 kombi ma koło zapasowe, ale nawet przy uwzględnieniu tej wnęki bagażnik nie poraża objętością.
Nie mierzyłem, ale zdziwiłem się małą ilością miejsca.
Kombi to jakaś dziwna, archaiczna konstrukcja. Będąc, z racji ciągłych napraw, częstym bywalcem salonu Renault z nudów przyglądałem się różnym modelom. Bardzo się zdziwiłem oglądając Lagunę kombi, która miała bagażnik jakiś taki malutki. W ogóle auto luksusowo wykończone (w porównaniu do Lodgy )ale tak na prawdę auto czteroosobowe. Tylna kanapa wyprofilowana tak jakby dwa fotele i między nimi takie wybrzuszenie.
Ostatnio dostałem Megankę grand Tour, czyli chyba też jakaś odmiana kombi jako auto zastępcze.
Auto malutkie. Tak na prawdę czteroosobowe. Fajnie się nią jeździło, nie powiem.
Ale jak się już dostało do środka.
Wsiadanie masakra, głowa do dzisiaj mnie boli. Kilka razy walnąłem głową.
Siedzenie usadzone nisko, żeby wsiąść trzeba się nieźle nagimnastykować.
Regulacja wysokości fotela jest, tylko po co, jak nad głową i tak nie ma miejsca, żeby podnieść fotel.
Dlatego po Daci jak będzie kasa będzie coś dużego, wielkiego.
Wysłany: 2014-10-22, 15:43
PiotrWie napisał/a:
Chyba ma rację jak papież, mocą dogmatu
Ja piszę swoje zdanie, ktoś inny swoje - chyba na tym polega sens stwierdzenia "co kto lubi"?
Czy może uważacie, że powinienem się zacząć kajać za posiadanie własnego zdania, tylko dlatego że ktoś wspomniał że ma inne?
Niech sobie ma, mnie to nie przeszkadza, ale widzę co niektórym bardzo przeszkadza, że ja też swoje zdanie mam.
Wyluzować polecam i proszę o niewyciąganie mi przypałów z kf-a (zdzisiów wszelakich i innych w tym stylu).
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-22, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-10-22, 15:45
MCV napisał/a:
Zabiorę głos w dyskusji. Moim znów zdaniem najlepsze samochody to kompakty z dużym bagażnikiem.
Dokładnie - najlepiej w nadwoziu liftback lub kombi.
Ostatecznie może być też hatchback, tu plus ze względu na wygląd (brak plecaka) minus za mniejszy, aczkolwiek akceptowalny bagażnik.
Z tymi pełnowymiarowymi miejscami w Lodgy to też trochę lekka przesada.
Są co prawda większe niż w Sceniku czy C4 Picasso. Ale jednak są mniejsze od tych nawet w środkowym rzędzie. Wnęka w podłodze też jest płytsza niż w rzędzie środkowym.
Nie przeczę, siedzi się tam wygodnie i całkiem znośnie. Miejsca nad głową fura.
Ale pełnowymiarowe to przesada.
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-10-22, 18:42
zdzisiu27 napisał/a:
PiotrWie napisał/a:
Chyba ma rację jak papież, mocą dogmatu
tak, to ciężki przypadek
A co do kompaktów. Czy któryś oferuje 800 litrów bagażnika jak Lodgy ?
Albo 7 pełnowymiarowych miejsc?
Nie sądzę.
Przecież Lodgy nie jest typowym kompaktem. Jest to mały mini van w klasie C (niższej średniej) w której można już kilka propozycji znaleść
Nawet oficjalnie producent uznaje go za vana a nie auto kompaktowe.
http://www.dacia.pl/samochody-nowe/lodgy/
Wysłany: 2014-10-22, 20:36
pluto napisał/a:
zdzisiu27 napisał/a:
A co do kompaktów. Czy któryś oferuje 800 litrów bagażnika jak Lodgy ?
Albo 7 pełnowymiarowych miejsc?
Nie sądzę.
Przecież Lodgy nie jest typowym kompaktem.
Ano.
Niezłym lamerem trzeba być, żeby próbować coś takiego w ogóle pomyśleć, a już nie posiadać odrobiny samokrytycyzmu, żeby publicznie taką bzdurę napisać.
No i właśnie o to chodził - nie jest, więc oferuje to, co dla kogoś może być istotne.
Z sedanem jest dokładnie tak samo, bo sensowność danego typu karoserii to jedynie subiektywna ocena. Jeżeli dla kogoś najważniejszy jest komfort w kabinie, a mniej liczy się miejsce w bagażniku, to sedan może być najlepszym wyborem.
Cytat:
dopuszczasz w ogóle, że ktoś może mieć swoje własne zdanie
To zupełnie nieistotne czy ktoś coś dopuszcza - nawet jeśli czasem pisze jakby wygłaszał prawdy objawione, to są to tylko jego osobiste opinie. I dotyczy to wszystkich...
A jeżeli ktoś się z czymś nie zgadza, to warto przed taką wypowiedzią dostawić wyrażenie "dla mnie" - np.: "Wszystko mniejsze niż van to dla mnie popierdułka kiepsko nadająca się do jazdy". Takie zdanie razu stanie się łatwiejsze do zrozumienia i przełknięcia (;
Wszystko mniejsze niż van to dla mnie popierdułka kiepsko nadająca się do jazdy
O, jakbyś mi to z ust wyjął. Rozwinąłbym nawet.
Wszystko mniejsze niż van, nawet mini czy mikro van, to dla mnie popierdułka kiepsko nadająca się do jazdy
laisar napisał/a:
Wysokość oparcia w 1, 2 i 3 rzędzie: 57 cm, wysokość siedziska nad podłogą - w 1 rzędzie 32 cm, w 2 rzędzie 38 cm, w 3 rzędzie 32 cm).
Nie cierpię dyskutować z liczbami.
Wrażenie niestety jest takie, że w trzecim rzędzie nogi są wyżej, jakby bardziej przy brodzie mimo, że jak piszesz odległość od podłogi jest taka sama jak w rzędzie pierszym. Dziwne bo zupełnie inaczej siedzi się w pierwszym a inaczej w trzecim rzędzie. W trzecim brakuje też miejsca na nogi, oparcie drugiego rzędu jest zbyt blisko. Nie ma go tyle co w rzędzie drugim i pierwszym.
Ale żeby nie było. w trzecim rzędzie jest tyle miejsca, że i dorosła osoba może tam jechać.
Ale nie jest to pełnowymiarowe miejsce,
A wymiary podane sprawdzę bo coś mi tu PR-em zalatuje
odległość od podłogi jest taka sama jak w rzędzie pierszym
Na wysokość - tak, ale z przodu możesz nogi jeszcze wyciągnąć przed siebie, a w 3 rzędzie nie. Stąd słuszne wrażenie, że kolana są wyżej. Przydałaby się możliwość przesunięcia 2 rzędu chociaż o te 5 cm...
grapess napisał/a:
coś mi tu PR-em zalatuje
Ja to wczoraj pomierzyłem w swojej MCV-ce (: - OIDP w lodgy jest niemal identycznie, ale sprawdź sam i napisz.
(Najważniejsza różnica to chyba jednak dach - w lodgy opada ku tyłowi i przez to nad głową jest trochę ciaśniej niż w loganie. Oficjalnie to tylko 4 mm - 871 vs 867 mm - ale to tylko w punkcie pomiaru, kształt jest zapewne zupełnie inny).
grapess napisał/a:
nie jest to pełnowymiarowe miejsce
Matematycznie jest (; Ale bardziej serio to jest właśnie taka sytuacja o jakiej pisałem poprzednio - ocena tego jest subiektywna. Wg mnie, patrząc na wymiary całego auta, jego pozostałych miejsc oraz dokonania konkurencji (także tej większej rozmiarami) - 3 rząd łapie się na definicję pełnowymiarowości.
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-10-23, 15:04
zdzisiu27, Ford Grand Turneo Connect
Grand Tourneo Connect
Całkowita długość: 4818 mm
Wysokość dachu: 1845 mm lub 1840 mm (5 bądź 7 foteli)
Siedzenia: 5 siedzeń lub 7 siedzeń
Konfiguracje foteli: 16
Maks. przestrzeń bagażowa: 2761 l
Możliwości holowania: do 1150 kg
Długość siedziska w 2 rzędzie: 47 cm
Długość siedziska w 3 rzędzie: 44 cm
(Wysokość oparcia w 1, 2 i 3 rzędzie: 57 cm, wysokość siedziska nad podłogą - w 1 rzędzie 32 cm, w 2 rzędzie 38 cm, w 3 rzędzie 32 cm).
U mnie wygląda to tak:
Długość siedziska w 2 rzędzie: 46 cm
Długość siedziska w 3 rzędzie: 45 cm
(Wysokość oparcia w 1, 2 i 3 rzędzie: 59 cm, wysokość siedziska nad podłogą - w 1 rzędzie 36 cm, w 2 rzędzie 36 cm, w 3 rzędzie 32 cm).
Dodam jeszcze jeden wymiar.
Odległość od oparcia do poprzedzającego oparcia/konsoli w 1 rzędzie 68 cm, w 2 rzędzie 76 cm, w 3 rzędzie 70 cm
Ok, Odszczekuję oskarżenia o niewymiarowość foteli.
Fotele w Lodgy są prawie pełnowymiarowe,
Tylko dlaczego z tyłu siedzi się wyraźnie gorzej skoro różnica to tylko 4 cm mnie w różnicy od siedzenia do podłogi i tylko 6cm miej na nogi do oparcia z przodu?
Wystarczyłoby, żeby mieścili się normalni ludzie (;
grapess napisał/a:
Tylko dlaczego z tyłu siedzi się wyraźnie gorzej
No przecież wyjaśniałem poprzednio - przez brak miejsca wzdłuż. Stopy nie mieszczą się pod środkową kanapą, więc nogi muszę być bardziej zgięte w kolanach:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum