Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa Dacia,rozterki przed zakupem.
Autor Wiadomość
piku 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-09-28, 16:25   

mojo napisał/a:
Tu jest fajna oferta na Forda Connecta:
http://otomoto.pl/oferta/...html#01012cb705
59800 silnik 1.6 dci 115KM 5-cio osobowy, 1 km przebiegu czyli nówka.

+ 23 proc. VAT, bo to cena netto.

mojo 

Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg
Wysłany: 2016-09-28, 16:44   

piku napisał/a:
mojo napisał/a:
Tu jest fajna oferta na Forda Connecta:

+ 23 proc. VAT, bo to cena netto.

Masz racje. Moje niedopatrzenie :-( bo większość ofert na otomoto jest w brutto.
No to jest oferta niefajna chyba że dadzą min 15% rabatu :-D

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-09-28, 19:43   

mojo napisał/a:
Tu jest wg mnie fajna oferta na Forda Connecta:

To nie jest tourneo connect tylko transit connect ;) ja wiem, że ford namieszał zdrowo z nazewnictwem wersji ;) transit connect od tourneo connect rózni się tym, że jest to pojazd całkowicie dostawczy: podwójne drzwi z tyłu zamiast klapy, brak wykończenia wnętrza plastikami, nieco inna, bardziej dostawcza (siermiężna) deska rozdzielcza, solidna krata, homologacja ciężarowa, podobno nie ma też dywaników materiałowych na podłodze, tylko łatwy w sprzątaniu plastik. w bagażniku też nie ma wykładki materiałowej. Pewnie jest jeszcze kilka różnic. Generalnie pojazd przeznaczony do pracy. Ponadto silniki 1.6 CDTI przestały być montowane w okolicach połowy 2015 roku i zostały zastąpione 1.5 TDCI speniające normę €6. Więc ten pojazd bardzo możliwe, że też jest z 2015 roku, albo z jakiejś zabłąkanej partii produkcyjnej.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-09-28, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  

Lza 

Wysłany: 2016-09-28, 19:50   

brzuch0 napisał/a:

Trzeba wykonać jazdę próbną z żoną i może się uda przekonać do fiata. Druga sprawa samochód będzie z 2015 a lodgy z 2017

Ja zrezygnowałem z doblaka tylko dlatego, że nie było w ofercie automatów. Gdyby miały automat dziś jeździłbym doblakiem, bo to naprawdę fajne autko a cena rozsądna.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-09-28, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  

pikn1k 

Marka: Ford / Renault
Model: Focus / Grand Scenic
Silnik: 1.6 / Tce 130
Wysłany: 2016-09-28, 20:18   

walter_g napisał/a:
brzuch0 napisał/a:
Jakieś 2 miesiące w salonie w Bielsku było Doblo za 54 tyś brutto, ( myślę że jeszcze coś udało by się urwać ) z silnikiem 1.4 z z tym że rocznik 2015 nowy bez przebiegu.

Oferta jeszcze aktualna:

http://stock.fiat.pl/2704...&opened=0&adv=0

Jeździłem tą wersją fiata, jednak 95 koni to zdecydowanie za mało jak na taki samochód.
Wersja t-jet 120 koni jest bardzo ok, całkiem nieźle ciągnie na 6 biegu od 80km/h w górę.
Wersja "uosobowiona" - lounge + t-jet to jednak wyższe koszty (cirka 70k pln).

GRL 

Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Wysłany: 2016-09-28, 22:59   

Kumpla rodzice wybrali się do MB obejrzeć Citana.
Pytam się - po jaką cholerę, skoro to droższe Kangoo?
I tutaj okazało się, że przy aktualnych rabatach merc wyszedł 3000zł taniej niż Renault.
65kzł za diesla, ale nie pytajcie w jakiej wersji i wyposażeniu, bo mnie to nie interesowało.
Może warto tam zajrzeć?
Przecież "bez gwiazdy nie ma jazdy" ;)

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-09-29, 02:10   

a w środku 1.5 dci
w golasie nie ma nawet radia a wszędzie są plastiki gorsze niż w daci
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2016-09-29, 02:10, w całości zmieniany 1 raz  

histe 

Marka: Renault
Model: Megane Grandtour
Silnik: 1.2
Wysłany: 2016-09-29, 06:30   

Rozpocząłem tą dyskusje to małe podsumowanie, bo jestem świeżo po wczorajszej wizycie w salonie Dacia i Ford

Dlaczego biorę pod uwagę tylko te 2 auta- szukam auta w benzynie do maks 60 tys zł

Wiadomo Ford Turneo Courier jest 30 cm krótszy od Daci, ale ( zmierzyłem oba auta wczoraj miarką) ta róźnica to tylko dłuższy bagażnik (mieszczący dodatkowo w Drakuli siedzenia)
z przodu ilość miejsca porównywalna, z tyłu ilość miejsca na nogi również , a co dziwne na wysokości siedziska Ford jest szerszy od Dacki o 5 cm.

W Dacce siedzi się wyżej niż w Fordzie ale syststem fordowski audio ma 6 głosników i fajna stacje dokujaca na smartfona, w

Cenowo sprawa wygląda tak:

Ford silnik 1.0 wersja Titanium (7 poduszek, autom.klima, przyciemniane szyby, al. felgi, skórzana kierownica) + dodatkowo koło zapasowe, alarm w kolorze białym osiągnąłem cenę 53 400 brutto

Lodgy 1.2 TCe Laureate + aluminiowe felgi, koło zapasowe, el szyby z tyłu- kolor biały cena 56.000 jakiegokolwiek upustu nie wytargowałem !!!

Napisze jeszcze jedno - wiadomo Lodgy urodą nie powala, ale dla mnie w kolorze białym z aluminiowymi felgami jest jeszcze do przyjęcia.

Wczoraj w salonie stała wersja Stepway w kolorze Cosmos i muszę przyznać, że dla mnie jest to najładniejsza Lodgy jaką kiedykolwiek widziałem na żywo. Co wiecej stonowane wnętrze również mi sie podoba bardziej niż w wersji Laureate ( nie ma pseudo chromów, plastiku fortepianowego.
Ale cena tej wersji + dodatki ( koło zapasowe el. szyby) to już cena 59 100 zł

Dla tych co ostatnio nie widzieli Lodgy dorobiła się podłokietnika przy fotelu kierowcy,w tej wersji ma 3 lampi sufitowe, dodatkowe siatki na oparciach siedzeń, gniazdo 12v w bagażniku i tamteż lampkę

Przeglądy droższe są w Fordzie o ok 250 zł
Gwarancja fordowska to 2 lata - oczwiście za dodatkowa oplata można ja przedłużyć

To może tyle...nadal decyzji nie podjąłem, , ale dziękuje za wszelkie sugestie i opinie

PiotrWie 

Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2016-09-29, 07:33   

Nie wiem jakie masz potrzeby ale z moich doświadczeń w różnych konfiguracjach ( wychowałem trójkę dzieci, obecnie jeździmy we dwoje) wielkości bagażnika nigdy za wiele - nawet kupując przed dwoma laty samochód dla dwojga zdecydowaliśmy się na Zafirę ( jako za mała konkurencja odpadły C3 Picasso i Meriva - oba tańsze i lepiej wyposażone) . Osobiście uważam że kilka tysięcy za 30 cm bagażnika to wyjątkowo okazyjna cena.

gfedorynski 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-09-29, 08:18   

Cytat:
jakiegokolwiek upustu nie wytargowałem !!!

Próbowałeś w innych salonach?

Cytat:
Wczoraj w salonie stała wersja Stepway w kolorze Cosmos i muszę przyznać, że dla mnie jest to najładniejsza Lodgy jaką kiedykolwiek widziałem na żywo.

Pewnie, Cosmos rządzi. ;-)

Cytat:
Dla tych co ostatnio nie widzieli Lodgy dorobiła się podłokietnika przy fotelu kierowcy,w tej wersji ma 3 lampi sufitowe, dodatkowe siatki na oparciach siedzeń, gniazdo 12v w bagażniku i tamteż lampkę

Potwierdzam, wszystko to bardzo przyjemne.

Ale poczekaj, bo się zgubiłem - ford w wersji 5-miejscowej, tak? Lodgy też?

histe 

Wysłany: 2016-09-29, 08:41   

ford 5 osobowy
Dacia - 7 osobowa ( te 2 dodatkowe miejsca to nie jest mus, ale jak są to na pewno od czasu do czasu je wykorzystam)

Wiem wiem miejsc w bagażniku nigdy dość (poprzednio miałem Citroena Berlingo)
Ale to zawsze działa w obie strony - im więcej miejsca tym więcej bagażu się ładuje.

W innych salonach jeszcze nie próbowałem negocjować, więc chyba spróbuje chociaż mailowo

gregorisan 

Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2016-09-29, 08:50   

No i na "papierze" tych 15 koni i 20 Nm już przy 1750 więcej w Dacii - także wybór masz rzeczywiscie dość ciężki ;-)

histe 

Wysłany: 2016-09-29, 09:13   

no no ale tuning forda jest łatwiejszy i na 125 KM w zasadzie robią to od ręki ( i bez problemów)

mojo 

Wysłany: 2016-09-29, 10:04   

Couriera można porównywać ale z MCV a nie z Lodgy. MCV i tak wg mnie gabarytowo wychodzi korzystniej (większy bagażnik i rozstaw osi). MCV jest co prawda niższy ale przewozowo ta wysokość w Courierze nie odgrywa większej roli za to im wyższe auto tym wyższe zużycie paliwa.

Jest jeszcze Partner/Berlingo gdzie jak widzę ceny są zbliżone do Lodgy.

gfedorynski 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-09-29, 10:53   

Cytat:
Dacia - 7 osobowa

No to 2 tysiące drożej od razu tylko za to. Ale ja gorąco popieram wersję 7-miejscową.

Lza 

Wysłany: 2016-09-29, 11:22   

histe napisał/a:
Przeglądy droższe są w Fordzie o ok 250 zł

ford ma różne oferty przeglądów. (zależy od samochodu, jego wieku, zakresu czynności i czy przedłużana jest gwarancja)
najtańszy przegląd w programie ford motorcraft 280zł.

GRL 

Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Wysłany: 2016-09-30, 00:15   

Pewnie zaraz mnie zlinczują, ale co tam.
Ja również rozważam Logdy, ale tylko dlatego, że idzie to kupić zauważalnie poniżej 50.000zł.
Płacić 56k za to auto to sobie nie wyobrażam, tym bardziej, że można mieć taniej trochę mniejszego Forda.

A z tym kupowaniem przestrzeni "na zapas" to dla mnie taki sam absurd jak podejście wielu ludzi do budowy domu - ma być tanio, bo mnie nie stać, ale dodatkowy pokój dla gości i garaż dwustanowiskowy muszą być.
I tak idzie w czorty dodatkowe 100.000zł za nieużywany pokój i pomieszczenie do trzymania 15-letniego Passata, za którym Niemiec do teraz płacze...

histe 

Wysłany: 2016-09-30, 05:56   

Jeszcze raz dziękuje za te opinie. Ponieważ dokonanie wyboru idzie mi ciężko, a aż tak bardzo z potrzebą nowego auta mi się nie spieszy, postanowiłem, ze zakupie je dopiero po nowym roku. Plus tego będzie też taki, że auto będzie pewnie z nowego rocznika, a i przy odbiorze w marcu na dzień dobry nie będę musiał kupować zimowych opon.

Dzięki naszym rozmowom i wizytom w salonie mam za to jasność sytuacji, które wersje poszczególnych aut mnie interesują.....tak więc aby do nowego roku

Lza 

Wysłany: 2016-09-30, 08:10   

GRL napisał/a:
A z tym kupowaniem przestrzeni "na zapas"

Duże samochody mają oprócz bagażnika jeszcze inne zalety, w tym większy komfort jazdy, wygodniejsze wsiadanie, wysiadanie, większa stateczność pojazdu wynikająca z większej masy. Zazwyczaj są też bezpieczniejsze niż małe. Generalnie im większy samochód tym jest bardziej komfortowy w prowadzeniu i wygodniejszy. Tylko zaparkować trudniej ;)

histe 

Wysłany: 2016-10-07, 06:43   

Pisze te słowa tylko dlatego, że myślałem o zakupie Dacii. w zasadzie to już 3 razy (2010 r Duster, 2014 Logan MCV, teraz Lodgy)

W zasadzie byłem już zdecydowany na wersje Stepway, ale znalazłem Forda Couriera i pojawiło się duże ziarno niepeweności.

kupno samochodu przynajmniej dla mnie i mojego budżetu to kompromis, nie stać mnie na auto duże, komfortowe, fajnie prowadzące się zarówno w mieście jak i na autostradzie
Poszukiwania używanych 2 latków w niezłym stanie odpuściłem po 2 miesiącach

Dlatego dzisiaj po raz kolejny zrezygnowałem z Dacii, poszedłem na kompromis przestrzeń przegrała z wygodą, ale zostaje w rodzinie, bo zamawiam Renault Megane Grandtour 1.2 TCE dobrze wyposażona wersja Edition. Auto nowe w zasadzie w cenie Dacii Lodgy Stepway....

no cóż może następnym razem.....

Lza 

Wysłany: 2016-10-07, 07:55   

MSZ bardzo dobry wybór.

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2016-10-07, 07:57   

Najważniejsze żebyś był zadowolony z wyboru i żeby Ci autko bezawaryjnie służyło :-D

PiotrWie 

Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2016-10-07, 10:30   

histe napisał/a:
Pisze te słowa tylko dlatego, że myślałem o zakupie Dacii. w zasadzie to już 3 razy (2010 r Duster, 2014 Logan MCV, teraz Lodgy)

W zasadzie byłem już zdecydowany na wersje Stepway, ale znalazłem Forda Couriera i pojawiło się duże ziarno niepeweności.

kupno samochodu przynajmniej dla mnie i mojego budżetu to kompromis, nie stać mnie na auto duże, komfortowe, fajnie prowadzące się zarówno w mieście jak i na autostradzie
Poszukiwania używanych 2 latków w niezłym stanie odpuściłem po 2 miesiącach

Dlatego dzisiaj po raz kolejny zrezygnowałem z Dacii, poszedłem na kompromis przestrzeń przegrała z wygodą, ale zostaje w rodzinie, bo zamawiam Renault Megane Grandtour 1.2 TCE dobrze wyposażona wersja Edition. Auto nowe w zasadzie w cenie Dacii Lodgy Stepway....

no cóż może następnym razem.....

Nic dziwnego ze w takiej samej cenie - jest dużo mniejsze. Gdybyś dostał to Megane w cenie Logana MCV lub w cenie Lodgy Stepwa dostał Grand Scenica to porównanie miałoby sens. Oczywiście jeśli do Twoich potrzeb wystarcza to OK, tylko w takim razie po co oglądałeś Lodgy?

histe 

Wysłany: 2016-10-07, 10:57   

szukałem auta większego niż moje obecne ix20 w rozsądnej cenie. Najlepiej jakby było i większe i bardziej"komfortowe". Dacia Lodgy spełniała jedno z tych kryteriów - dlatego brałem je pod uwagę. Tak jak pisałem auto dla mnie to kompromis postawiłem na wygodę kosztem przestrzeni. Mały plus jest taki, że odbiór w przyszłym tygodniu ;-)

mojo 

Wysłany: 2016-10-07, 11:10   

To już nie pierwszy przypadek że ktoś szuka wśród Dacii a w końcu wybiera inną markę. Winna jest temu polityka koncernu bo Dacia jest bardzo konkurencyjne ale tylko pod warunkiem, że komuś wystarczy totalny golas z bardzo słabiutkim silnikiem. W przypadku gdy ktoś ma trochę większe wymagania to ceny zaczynają się zbliżać do aut innych marek.
Mam nadzieję, że to czyta ktoś z Renault Polska.

Szkoda, że kolega wybrał Renault bo kasa i tak idzie do tego samego koncernu ale część klientów decyduje się całe szczęście na inne marki i wówczas R traci :mrgreen:

Odpowiedz do tematu