DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy czekać z zakupem nowej Lodgy do 2016 czy kupować teraz?
Autor Wiadomość
Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-10-20, 11:34   

gbyrka, to ile ty masz wzrostu ? z 2 metry jak nic
Ja lubię wysoko siedzieć bo dziury w drogach wcześniej widać :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 11:35, w całości zmieniany 1 raz  

walter_g 

Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019
Wysłany: 2015-10-20, 11:36   

Witaj,

nad jakim silnikiem się zastanawiasz? ON czy PB? Jaki masz budżet?

W karcie pojazdu wpisuja faktyczną datę produkcji auta (zgodnie z homologacją producenta), chociaż w numerach VIN niektórzy producenci nabijają nowy rocznik już kilka miesięcy wcześniej.

Zamawiając auto w salonie powinni mieć podgląd w kolejkę na produkcji, więc powinni móc wycelować w 2016.

Ja np. szukając auta używanego sugeruję się datą pierwszej rejestracji (tak jak to robią Niemcy). Ale to nie jest najważniejszy parameter w przypadku utraty wartości samochodu. Dużo większy wpływ ma to, czy w międzyczasie pojawił się nowy model lub czy był lifting. Im lepsze auto po lifcie tym gorzej dla ceny starych aut. Plus polityka cenowa importera, im większymi rabatami sypie, tym gorzej (patrz Citroen, nówka sztuka kosztuje 100.000 a oni potrafią za rok zrobić rabat 20.000-30.000 zł., potem 2 letnia Cytryna kosztuje 50%-45% wartości, bez względu na rocznik, wyposażenie, silnik). Dacia w tym względzie jest dużo ostrożniejsza.

A w Fiacie można wyrwać dobrą cenę, ale uważaj na datę produkcji, bo czasem na placach i w salonach zalegają im nawet roczniki 2013.

A co do cennika Dacii, to potrafi się zmianiać nawet co dwa miesiące. Ostatnia zmiana była początkiem października. Z tego co pamiętam to na ostatniej wyprzedaży rocznika dawali opony zimowe za 1 zł.

My zamawialiśmy Logana w czerwcu to udało się wynegocjować rabat w granicach 4% (ale sprzedawca strasznie biadolił, że na aucie mało co zarobią). Jeżeli na koniec roku dają coś gratis (tak jak opony), to rabaty są o tyle mniejsze, więc w sumie jest wlał-wylał. Dacia ma sztywną politykę cenową,

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-10-20, 11:57   

woj_tek napisał/a:
Lza napisał/a:
Na Jasnogóskiej (wylot na Olkusz) są chyba wszyscy możliwi dilerzy, myślę, że aby poznać najprawdziwsze ceny, warto zrobić tam wycieczkę.

Ja mieszkam na południu. Akurat Renault i Dacia jest blisko nas więc od niego zaczęliśmy, myślę się wybrać jeszcze do Fiata/Citroena - ale to dla nas duże wyprawy, w weekend akurat nie możemy za bardzo. Przy Dacii okazało się jeszcze że nie wszystkie salony mają na stanie wszystkie modele, nie mówiąc juz o 7 miejscowych. Wersje 7 miejscową Dacii na razie widziałem na youtube, ma być na początku listopada w tym salonie przy Opolskiej. Trzeba by było najpierw podzwonić i popytać kto gdzie ma samochody i jakie.

Trafiłeś akurat na okres przejściowy - od września obowiązuje Euro6, więc wszyscy producenci samochodów musieli zmienić wersje oferowanych samochodów, często też silniki i oczywiście cenniki. Salony musza wymienić floty demówek, żeby były kompatybilne z tym co sprzedają. Pewnie to potrwa jeszcze jakiś czas. Lodgy podrożała przez to o 1000zł.

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2015-10-20, 12:30   

woj_tek napisał/a:
No to dopytuje o te znane wady:
1) bujany fotel dotyczy wersji laurerate? Czy to problem z fotelami ze sterowaną wysokością?
2) klimatyzacja - co z nią nie tak? Za mała moc?

Tak, bujany fotel dotyczy wersji laureate i innych z pionową regulacją fotela kierowcy.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

woj_tek 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6
Wysłany: 2015-10-20, 12:31   

walter_g napisał/a:
Witaj,

Najbardziej się mi podoba silnik SCe 100 S&S Euro 6, czyli najtańszy :-) Poprzedni najtańszy silnik miał za małą moc moim zdaniem, ten wygląda okej. Wersja Laureate 7 miejscowa, czyli 47 tys.. Z wyposażenia dodatkowego brałbym ten czujnik, ale forumowicze tutaj zachęcają żeby kupić sobie samemu i zamontować, zastanawiam się nad tym.

Mam garaż w bloku, więc zakładam że nie będzie aż tak rdzewieć, aczkolwiek trochę mnie przestraszyły zdjęcia Waszych aut z kanału przy wątku o klimie.

Myślałem że gdyby auto było naprawdę szerokie i mieściło z tyłu 3 duże foteliki to mógłbym wziąć 5 miejscowe. Na razie jednak obstawiam 7 miejscowe bo lubię jeździć z rodzicami na grzyby i inne takie wspólne wyprawy (oni nie maja auta) :-)

Patrzyłem na Logana MCV z fotelem z regulowana wysokością - na najniższej niestety był dla mnie za niski, więc nie wiem czy w Lodgy nie będę się gibał :-) Muszę na to zwrócić uwagę.

Karenzo 

Wysłany: 2015-10-20, 12:35   

tak sie składa że to był mój samochód i tam nie ma ani grama rdzy
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 12:35, w całości zmieniany 1 raz  

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 12:38   

Karenzo napisał/a:
tak sie składa że to był mój samochód i tam nie ma ani grama rdzy

Bez obrazy :) nie chciałem Twojej wypieszczonej Dacii obrazić :-) Chodziło mi o to zdjęcie:
http://www.daciaklub.pl/f...18954_n_214.jpg
Ale pewnie jak zawsze trzeba dotknąć pomacać i zobaczyć, może to jakis zwykły zaciek smaru/ brudu etc.

Karenzo 

Wysłany: 2015-10-20, 12:39   

to jest smar antykorozyjny
wszystkie profile zamknięte powinno się czymś takim wypełniać
ja dodatkowo blache w okolicy komory silnika pokryłem
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 12:41, w całości zmieniany 1 raz  

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 12:41   

Karenzo napisał/a:
to jest smar antykorozyjny

Ok, czyli wszystko w porządku, dzięki za rozwianie wątpliwości. :-)

Karenzo 

Wysłany: 2015-10-20, 12:59   

dacia rdzewieje tak samo jak konkurenci rynkowi
takie mamy czas że nawet mercedesy rdzewieją
i naprawdę wiem o czym mówię

walter_g 

Wysłany: 2015-10-20, 13:05   

woj_tek napisał/a:
walter_g napisał/a:
Witaj,

Najbardziej się mi podoba silnik SCe 100 S&S Euro 6, czyli najtańszy :-) Poprzedni najtańszy silnik miał za małą moc moim zdaniem, ten wygląda okej. Wersja Laureate 7 miejscowa, czyli 47 tys.. Z wyposażenia dodatkowego brałbym ten czujnik, ale forumowicze tutaj zachęcają żeby kupić sobie samemu i zamontować, zastanawiam się nad tym.

Mam garaż w bloku, więc zakładam że nie będzie aż tak rdzewieć, aczkolwiek trochę mnie przestraszyły zdjęcia Waszych aut z kanału przy wątku o klimie.

Myślałem że gdyby auto było naprawdę szerokie i mieściło z tyłu 3 duże foteliki to mógłbym wziąć 5 miejscowe. Na razie jednak obstawiam 7 miejscowe bo lubię jeździć z rodzicami na grzyby i inne takie wspólne wyprawy (oni nie maja auta) :-)

Patrzyłem na Logana MCV z fotelem z regulowana wysokością - na najniższej niestety był dla mnie za niski, więc nie wiem czy w Lodgy nie będę się gibał :-) Muszę na to zwrócić uwagę.

Ja polecam, żeby dokupić:
- kierownicę obszytą skórą - 310 zł. - kierownica będzie po 8 latach wyglądała dużo lepiej, niż standardowa plastikowa (samodzielne obszycie, albo zlecenie tapicerowi wyjdzie podobnie ale ja preferuję fabryczne obszycie - nikt mi nie zarzuci, że obszywałem żeby ukryć zużycie spowodowane przebiegiem)

- koło zapasowe - 310 zł. - to nie chodzi tylko o koło, ale w cenie otrzymujesz lewarek, którego normalnie nie ma na wyposażeniu

- czujniki - 650 zł. - to już według Twoich preferencji - ja np. zupełnie bym nie umiał tego zamontować więc zaznaczam na zamówieniu :mrgreen:

walter_g 

Wysłany: 2015-10-20, 13:06   

Karenzo napisał/a:
dacia rdzewieje tak samo jak konkurenci rynkowi
takie mamy czas że nawet mercedesy rdzewieją
i naprawdę wiem o czym mówię

Święta racja!

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 13:16   

Oglądałem na youtubie to koło, ono wisi pod samochodem na jakimś stelażu. Trochę się obawiam że otwór w którym się to koło przykręca może być ogniskiem korozji skoro przechodzi z wnętrza do zewnątrz. Ale jest to na pewno bardzo mocna opcja do rozważenia.

Zestaw do naprawiania słyszałem że psuje oponę.

Czujniki - w Lodgy tylko do tyłu są, a jak już pisałem potrzebuje też z przodu. Montować je mi może dealer (Zabawne że nie pisze się diler ;-) ) jeżeli się zgodzi. Wystarczy tylko dźwiękowy. Wizualny może trochę rozpraszać uwagę.

Co do planowanego starzenia się produktów pełna zgoda.

walter_g 

Wysłany: 2015-10-20, 13:31   

woj_tek napisał/a:
Oglądałem na youtubie to koło, ono wisi pod samochodem na jakimś stelażu. Trochę się obawiam że otwór w którym się to koło przykręca może być ogniskiem korozji skoro przechodzi z wnętrza do zewnątrz. Ale jest to na pewno bardzo mocna opcja do rozważenia.

Koła nie będzie, ale kosz na koło + otwór będziesz miał, więc żadna różnica.

Zestaw naprawczy nie jest niestety dobrym rozwiązaniem, więc już lepiej wozić to koło :-)

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 13:34   

walter_g napisał/a:
woj_tek napisał/a:

Koła nie będzie, ale kosz na koło + otwór będziesz miał, więc żadna różnica.

Zestaw naprawczy nie jest niestety dobrym rozwiązaniem, więc już lepiej wozić to koło :-)

Kurcze, dobrze że zapisałem się na to forum - same konkrety a nie teoretyzowanie. Dzięki :-)

walter_g 

Wysłany: 2015-10-20, 13:44   

woj_tek napisał/a:

Był w Auto Świecie albo Motorze kiedyś taki test i Lodgy jest jednym z niewielu, a przy tym najtańszym autem z możliwością zamontowania 3 fotelików na kanapie, ale jeżeli budżet Cię puszcza - kupuj 7 - osobową wersję, zawsze to komfort, że możesz zabrać kogoś ze sobą.

Chyba, że teściowa lubi z Tobą jeździć, to kupuj 5 - osobowe. Załadujesz żonę, 3 dzieci i mamusia już się nie będzie wpraszać na wycieczki 8-)
Ostatnio zmieniony przez walter_g 2015-10-20, 13:45, w całości zmieniany 2 razy  

Karenzo 

Wysłany: 2015-10-20, 13:49   

ten koszt można zawsze wywalić i wstawić butle z lpg :->
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 14:32   

Gdyby nie info o fotelach i klimie to bym brał bez zastanowienia tą Dacie. A tak popatrzę jeszcze na Fiata Doblo i Peugeot Partner Tepee. Mój limit to ok. 55 tys. I chciałbym raczej samochód z klimatyzacją. Fiat Doble w testach porównawczych z Lodgy ma bardzo krytyczną ocenę 6 i 7 miejsca, że niby bardzo niewygodne i dla krasnoludów. Więc do sprawdzenia szerokość (czy zmieszczą się 3 foteliki z tyłu). Peugeot Partner Tepee wygląda ciekawie ale wydaje się że w moim zasięgu będzie tylko najsłabsza wersja bez klimatyzacji. Lepiej mieć lipną klimatyzacje w Lodgy niż żadną :-D
Ostatnio zmieniony przez woj_tek 2015-10-20, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 14:34   

Na 6/7 miejscu w Lodgy mozna zamontowac fotelik? Mają isofix?

Karenzo 

Wysłany: 2015-10-20, 14:38   

z tymi siedzeniami to sobie w salonie zobacz , na nowym też się buja
ale tylko w ustawieniu najniższym fotela
tylko po co tak jeździć ?

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 14:48   

Karenzo napisał/a:
z tymi siedzeniami to sobie w salonie zobacz , na nowym też się buja
ale tylko w ustawieniu najniższym fotela
tylko po co tak jeździć ?

Łyko pod M1 miał tylko wersje Ambiance bez sterowania wysokościa fotela, nie zwróciłem uwagi czy wysokośc jest okej, tylko na to że kierownica jak w ciężarówce ustawiona, brakuje jednak tego ustawiania "wzdłużnego". Na szczescie da się korygować przynajmniej kąt. W przyszłym tygodniu podjadę do Lisowskiego w Wieliczce którzy mają demówkę - mam nadzieje że wersji wyższej (musze dopytać) wtedy to sprawdzę. MCV - jak pisałem był za niski nawet na najniższym ustawieniu fotela. Na wysokości oczu miałem osłony przeciw słoneczne. Nie wiem jak inni, ja tak nie chciałbym jeździć. Lodgy jest wyższa więc podejrzewam że masz racje i będzie okej.

DrOzda 

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-10-20, 14:49   

woj_tek napisał/a:
Na 6/7 miejscu w Lodgy mozna zamontowac fotelik? Mają isofix?

Fotelik zamontować można ale nie ma tam ISOFIX. Punkty ISOFIX są na trzech miejscach drugiego rzędu. Z tymże o ile trzy foteliki montowane pasami tam wchodzą to już trzy ISOFIX musiałyby być dość wąskie.
Nie przeceniałbym ISOFIX. Mocno i prawidłowo przypięty pasami zwykły fotelik trzyma równie dobrze jak ISOFIX.

GORDINI 

Silnik: 1,5Dci
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2015-10-20, 14:50   

woj_tek napisał/a:
Gdyby nie info o fotelach i klimie

Jak będziesz wierzył we wszystko co ludzie(czasami nie mający tego modelu auta) piszą na forach to żadnego auta nie kupisz.
Dacią Lodgy jeżdżę już rok przebieg ponad 33tkm.
- klimatyzacja działa dobrze ale nie jest tak wydajna jak w autach premium
- fotel kierowcy się nie buja, że są niewygodne (dla mnie) to inna sprawa (mam porównanie z niekoniecznie droższych aut)
- usterki nie wystąpiły.
Chcesz kupić Lodgy to porównaj wyposażenie Laureate, Prestige, wersji specjalnych
i koszty z tym związane.
Może się okazać, że Prestige będzie minimalnie droższa od Laureate.
Co do silnika jak chcesz benzynowe nie pomogę bo mam dCi 107kM - licznikowe 190km/h nie ma problemu przy załadowanym aucie.
Masz jeszcze inne pytania (miałem Doblo, Berlingo z dużymi przebiegami) mogę wyrazić opinię.

czaju 

Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-10-20, 14:52   

Po pierwsze:
1. nie kupiłbym demówki - różnica w cenie jest nieadekwatna do tego że to jest samochód używany, a Ty idziesz kupić nowy. Kupiłbym ew. ten co jest na ekspozycji.
2. bierz teraz - serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?
3. rocznik jest datą produkcji, więc jak teraz się zapiszesz i będziesz miał termin luty 2016 z dużą dozą prawdopodobieństwa samochód będzie 2016.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2015-10-20, 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

woj_tek 

Wysłany: 2015-10-20, 14:58   

czaju napisał/a:
Po pierwsze:
1. nie kupiłbym demówki - różnica w cenie jest nieadekwatna do tego że to jest samochód używany, a Ty idziesz kupić nowy. Kupiłbym ew. ten co jest na ekspozycji.
2. bierz teraz - serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?
3. rocznik jest datą produkcji, więc jak teraz się zapiszesz i będziesz miał termin luty 2016 z dużą dozą prawdopodobieństwa samochód będzie 2016.

ad.1
Nie kupuje demówki, tylko chcę przejechać się, w Łyko mieli tylko "pokazówkę"

ad2.
Np. kupujesz kolejny nowy samochód a zostawiasz stary w rozliczeniu. Używają wtedy kalkulatora. Przy wypłacie ubezpieczenia bez GAP w razie kradzieży dostajesz mniej.

ad.3
Rzekomo czas oczekiwania na wersje Laurerate 7 miejscową jest 1 miesiąc. Tak mi powiedzieli. Myślisz że ściemniają żeby sprzedać? Czytałem w necie że takie praktyki zdarzają się. Nie kupowałem jeszcze nowego auta.
Ostatnio zmieniony przez woj_tek 2015-10-20, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu