W tym poscie postanowiłem drązyć temat. Czy jest jakieś samochodowe rozwiązanie do użycia subbasu bezprzewodowego .Oczywiscie na akumulator. Oczywiscie ładowanie z zapalniczki. Tak to widze. Mozę patrze zbytnio w kosmos. Ale bywa i tak .
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-28, 18:53
Krystian67 napisał/a:
W tym poscie postanowiłem drązyć temat. Czy jest jakieś samochodowe rozwiązanie do użycia subbasu bezprzewodowego .Oczywiscie na akumulator. Oczywiscie ładowanie z zapalniczki. Tak to widze. Mozę patrze zbytnio w kosmos. Ale bywa i tak .
Rozumie, ze chcesz zasilic wzmaka bezprzewodowo.
No to wydaje mi sie ze to tylko w starwars, ben 10, power rangers i chyba zolwie ninja
No rowniez zasilanie wzmaka z zapalniczki, to mozna, ale tylko taki 15w rms lub tuby aktywne z vice craft, ale nie wiem czy to wydaje jakis bas.
Jak chcesz to udostepnie ci moj, podlaczymy do Twojej zapalniczki i jak pierd....e basem to ci ten kabel razem z gniazdem upali.
Ja mam podlaczonego signata monobloka na kablu 25 mm2 przy odleglosci 6 m i to jest limit.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Za odpowiedzi Ci dzięki. Doskonale wszystko rozumię. Chciałbym sprzęzyc coś w Dacii basem z media nav , nie ingerujac w urzadzenie. W moim starym reno mam wzmaka i kenwooda .Hula to wszystko na kinie lg. I nie jeden zestaw car audio klęka . Tu jednak mam ciśnienie na doły. Zajmuje się muza i jak ma to grać wiem. Alternatywą są inne kolumienki , które chyba wepne zamiast tylnych /dwudrożne 6ohm / .Mam nadzieje że to pociągnie.
Nie klęknie ,
Ale :
1. Pociągnij lepszy kabel zasilający do MN ( co najmniej z 2,5 mm2)
2. Zmień przewody głośnikowe od MN też co najmniej 1 mm2
A jak chcesz wzmacniać sygnał to znajdź końcówkę mocy sterowaną sygnałem z wyjścia MN.
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-29, 22:59
Bez wiekszej ingerecji w instalacje elektryczna i wygluszenia nie osiagniesz nic. Nawet najdrozszymi glosnikami, wiec jak dla mnie nie ma sensu zadna przerobka.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Wysłany: 2018-01-29, 23:16
Krystian67, i ty piszesz, ze zajmujesz sie muza? To chyba w kosciele. W tylne drzwi sie nic nie wpina, raczej wypina, bo scena muzyczna schodzi w dol i chu.. slychac na przednim siedzeniu.
No tez chcial bym posluchac tega klocka zasilanego z kenwoda.
Jedna kedyna rzecza jaka moz3sz zrobic to kup se gl9sniki za 100pln+ dystanse i podlacz to pod MN. Jak chcesz miec bass w dokerze, to niestety, ale spokojnie z 600 zl trzeba wydac na sam glosnik, a i to dupy nie urwie.
Uwierz, wiem co pisze mam aktualnie w lodgy excrusiona sxr 10d2 i w tak duzej budzie jak lodgy gra ale dupy nie wrywa.
No ale kazdy ma swoj gust i kazdemu ibby bass odpowiada.
Tylko dodatkowe wygłuszenie drzwi może polepszyć słuchanie radia... a wszystkie Dacie fabrycznie nie mają wygłuszeń i stąd Dacie nadają się do DIY czyli do poprawiania co fabryka "spierdoliła" czy zaoszczędziła..
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ok. Jestem. Odpisuję kol route 2000. Masz racje. Ale mam swiadomosc ze tak jest. A teraz koledze shrek. Masz nosa , bo w kosciele sie też odnajduję. Jednak kierunek artystycznie scena. Zespół muzyczny. Jesteś dosc blisko mnie wiec znajdę czas by sie pochwalic ze to co pisałem gra. Błednie podałem w opisie rozwiązanie .Koncówka to 4 x 50. Z tym ze subbas leci na 3 wyjsciu i jest pod przednim siedzeniem pasazera. , miałem jeszcze suba na 4 za kratką , ale były mandaty. Satelity z lecą z 1 i 2 zamonowane na kracie . Przód z kenwooda na głosnikach 10cali blaupunkta .Sygnał leci po cinchach, zasilanie z aku 2.5 kw .Wszystko w kangurze. Tu żes mnie nie zrozumiał. Chce wypiąć orygianały z tylu. Podłączyć skrzynki pod siedzenia tylne .I tyle .Całą robote robią doły. Chcesz sie przekonać to zapraszam. Wspomniane skrzynie to elementy wieżyczki z impedancją 6ohm. Auto jest nowe , wiec gdzebać się nie da. Inwestycja w głosniki wchodzi w gre . Ale najpierw taka próba.
To zacznij od zmian kabelków - bo to co jest nie nadaje się do przeniesienia więcej niż 20W stawia zbyt duża impedancję - za mało miedzi w miedzi abstrahując od średnicy ale wiadomo na wszystkim oszczędności :)
Wysłany: 2019-02-28, 13:29 Podłączenie wzmacniacza do MediaNav
Hej,
Zastanawiam się, czy instalować wzmacniacz do Media Nav, gdzie jedyną opcją jest podłączenie przez Hi level input (słaba jakość), aby zasilić przednie głośniki.
Czy lepszy efekt uzyskam podłączająć troszkę lepsze głośniki, ale do samego radia?
Oczywiście w perspektywie wymiany seryjnych głośników.
Końcówka mocy jaka jest zabudowana w MN jest lepsza niż większość wzmacniaczy dostępnych na rynku ( chodzi o THD które ma na poziomie 0.01%) .
Najważniejsze to wymiana fabrycznych głośników bo ich jakość odtwarzania /zakres częstotliwości /dynamika jest do niczego.
Wymontowałem dzisiaj Media Nav (Dubstep z 2014r) licząc na szybką i bezbolesną operację podłączenia zewnętrznego wzmacniacza (aktywny sub Kenwood) ale chyba jednak zajmie to znacznie więcej czasu.
Do radia wchodzi kilka kostek.
Doszedłem do tego, że kostka z fioletowymi i różowymi przewodami + czerwony/czarny to zasilanie z AKU i przewody do głośników (wiecie który przewód prowadzi do którego głośnika)?
Druga kostka z różnymi kolorami jest dla mnie zagwozdką. Wiecie, który przewód może być owym przewodem od sterowania, którym będę mógł puścić sygnał do suba aby uruchamiał się po włączeniu radia/przekręceniu kluczyka?
Ps. Jak najlepiej zrobić odejście do wysyłki sygnału na zewnętrzny wzmacniacz (aktywny sub)? Przecinać przewody i kostkować/mostkować czy jest na to lepszy patent?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3971 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-23, 14:59
waydi napisał/a:
Wiecie, który przewód może być owym przewodem od sterowania, którym będę mógł puścić sygnał do suba aby uruchamiał się po włączeniu radia/przekręceniu kluczyka?
Jeżeli szukasz sygnału "Remote" z radia, na którym zwykle po włączeniu radia pojawia się +12V, to niestety- te radia nie podają takiego sygnału.
Co do 'pinologii'- rozpiska wszystkich przewodów jest podana na forum- poszukaj.
Cytat:
Jak najlepiej zrobić odejście do wysyłki sygnału na zewnętrzny wzmacniacz (aktywny sub)? Przecinać przewody i kostkować/mostkować czy jest na to lepszy patent?
Podłączenie zależy od wymagań suba. Ale co do wpinania w instalację to:
1.Obrać kilka milimetrów izolacji, dolutować i zaizolować.
2.Kupić przejściówkę, wtedy wszystko zrobisz na złączkach, ale wyjdzie drogo i trochę na wyrost.
Mam na zbyciu przejściówkę ( wtyk MN - ISO - ISO- gniazdo MN ) własnie tego złącza 12 pinowego . Oddam za 10 zł + wysyłka :)
A rozpiskę masz w kompendium opis złącz
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3971 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-24, 08:07
waydi napisał/a:
Pytanie pozostaje skąd najlepiej Waszym zdaniem pociągnąć sterowanie aby aktywny sub załączał się dopiero po przekręceniu kluczyka?
Proponuję PIN2 złącza 24-stykowego, czyli napięcie ACC. Dlatego miałem na myśli przejściówkę zawierającą oba złącza.
Natomiast sygnał dla suba wziąłbym z tylnych głośników, czyli PINy 1-6 i 9-10 złącza 12-stykowego. Nie wiem czy Twój sub przyjmuje tylko sygnały HI, czy działa jak "przelotka/zwrotnica"? Wtedy ma wejścia i wyjścia głośnikowe.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-04-24, 08:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-04-24, 09:40
waydi napisał/a:
Zasilanie chce pociągnąć bezpośrednio z aku (oczywiście z bezpiecznikiem)
Którędy najlepiej prowadzić przewody (spod siedzenia kierowcy)?
Moim zdaniem bardzo grube przewody "spawalnicze" ciągnięte aż do akumulatora, to przesada w przypadku takiego małego subwoofera "pod siedzenie". Sam miałem takie dwa. Subwoofer na pewno miał w komplecie fabryczną wiązkę i są w niej pewnie przewody o naprawdę niewielkim przekroju, często podłączane przez małe, delikatne złączki- dając na zasilaniu przewody powiedzmy 2x grubsze, to wystarczy. Natomiast wpięcie się gdzieś w kabinie, np. pod skrzynkę bezpieczników uważam za optymalne.
Ale to tylko moje zdanie.
P.S.
Możesz podać model swojego subwoofera? Chciałbym złapać wymiary. Jak przymierzałem swój subwoofer pod siedzeniem Sandero, to stwierdziłem, że zadziwiająco mało miejsca tam jest. Nie tyle na wysokość, co wzdłuż samochodu i na 100% pasażer z tyłu będzie mi kopał w suba.
Dlatego zrezygnowałem z wersji pod siedzeniem.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-04-24, 10:02, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum