Marka: Dacia
Model: 1310 TLX
Silnik: 1.6
Rocznik: 1990 Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-28, 23:01
Tamta piątka na piastowskiej... hmm ciekawe co tam w niej jest uszkodzone Inne piątki turbo raczej drogie...
Marek1603, ten silnik 1.4 to on chyba z supernovej jest, bo nie przypominam sobie silników 1.4 w novej
Jakby co, to podobny silnik gaźnikowy Renault 1397 ccm o mocy 47 kW leży u mnie
Kompletny, z osprzętem i skrzynią IV. Pewnie sprzedałbym za niewielką kaskę
Ale podejrzewam że to kolegi nie urządzi, chodzi raczej o coś większego.
Marka: Dacia
Model: 1310 TLX
Silnik: 1.6
Rocznik: 1990 Pomógł: 4 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-08-15, 18:47
Hehe, jakiś czas temu patrzyłem na tą aukcję ebayową i gdyby taki zestaw podłączyć do silnika 2.0, to pewnie by wyciągnęło z niego ponad 280 koni Tak realnie patrząc na przerabianie daciowego 1.3 - założyć maluchowe tłoki, dorobić kolektor ssący pod jaki podwójny gaźnik i obrobić conieco głowicę. Dalsze przeróbki to już kooooszty takie, że taniej wyjdzie wpakować coś większego pod maskę
Tak się składa, że ostatnio było mi dane rozmawiać z starym mistrzem z serwisu dacii i... Wiele tego, ale wspomniał mi, że on swego czasu do dacii wrzucał silniki z mirafiori. Podobno jego dacia miała takiego kopa, że półośki wykręcało. Dlatego trzeba było na nie spawać tulejki, a później je wyważać.
I właśnie tak apropos waszych przeróbek i newralgicznego miejsca daciek. Półośki przy daciach swego czasu potrafiły wysiadać po 40tyś km pewnie jakaś partia była wypuszczona z plasteliny specjalnie na warunki podbiegunowe z silnikiem z modeliny. Mniejsza z tym, tylko tak bezkarnie nie da rady zwiększać mocy bez poważniejszej przeróbki przeniesienia momentu na kółka.
Mimo wszystko jak ktoś pytał to już wie 2,0 dm3 silnik z fiata mirafiori - obecnie pewnie trudny do uchwycenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum