Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-15, 10:56
laisar napisał/a:
Przy tym tempie zmniejszana szyb to w 2030 nie będzie już żadnych, tylko będziesz kierował z wnętrza całkowicie metalowej puszki patrząc w ekrany pokazujące obraz z kamer...
Nie wiem czy już w 2030, ale szyby nie będą potrzebne, bo już raczej nikt kierował nie będzie, a w ekranach to będzie opcja oglądania tego co na drodze, bo raczej będą mecze/filmy/bajki/reklamy/praca I to już raczej mnie nie cieszy..
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-16, 08:04
Prezes napisał/a:
Nie wiem czy już w 2030, ale szyby nie będą potrzebne, bo już raczej nikt kierował nie będzie,
No ale przecież chociaż jakieś kamerki muszą nam zostawić! Przecież trzeba te filmy na StopChama wysyłać, wtedy to już p.t. "Co wyrabiają na drogach te autopiloty montowane w BMW"...
Jeśli będzie to auto co najmniej tak duże jak Lodgy i dodatkowo będzie mieć lepsze właściwości jezdne i będzie bardziej nowoczesne to może trzeba będzie dokonać zmiany? :)
Przy tym tempie zmniejszana szyb to w 2030 nie będzie już żadnych, tylko będziesz kierował z wnętrza całkowicie metalowej puszki patrząc w ekrany pokazujące obraz z kamer... Dopiero wtedy auta osiągną 100% estetyki! d;
Tutaj ten trend widac na przykładzie FUG'a. ;)
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
W 2021 roku francuska marka zaprezentuje wyczekiwane R5 electric, które ma kosztować tyle samo, co Clio, przy zachowaniu tego samego poziomu rentowności.
gdzieś jest data artykułu? Wydaje się być raczej przedawniony i raczej opiera się na gdybaniu... Tak czy siak nie wierzę, że przez 4 lata tak ogarną silniki, że tylko elektryki będzie mieć
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1344 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-06-08, 16:48
Mam nadzieję że Dacia jak ostoja zdrowego rozsądku motoryzacyjnego oprze się elektryfikacji całego swojego portfolio zanim ta forma napędu naprawdę nie będzie alternatywą cenowo - funkcjonalną dla silników spalinowych.
Biorąc pod uwagę np. ilość cząstek stałych, tlenków azotu, to montaż wtrysku gazu w formie ciekłej do silników z wtryskiem bezpośrednim (oczywiście po dalszej modyfikacji w kierunku poprawy efektywności powinno dać radę z zapowiadanymi wartościami krytycznymi dla euro7 (choć te do końca nadal nie są wiadome). Oczywiście taka instalacja jest droższa - ale w skali produkcji seryjnej, na etapie fabrycznym zwiększeni kosztów nie byłby zapewne obłędne - wystarczy spojrzeć jak dopłata była do fabrycznej instalacji 1.0 ECO-g. Z całą pewnością byłby one także znacznie mniejsze niż znacznie bardziej zaawansowane prace nad przebudowanie jednostki, albo zastosowaniem jeszcze bardziej wymyślnych systemów selektywnej redukcji zanieczyszczeń. być może takie rozwiązania mógłby poruszać się od zimnego startu na LPG, natomiast Pb mogło by być paliwem uzupełnieniowym. Z całą pewnością byłby też nieporównywalnie tańsze w produkcji i sprzedaży niż elektryki a do tego lepiej wpisywały się w mniej przygotowane dla elektryków rynki.
Euro 7 zakłada całkowity brak emisji (czyli tylko 100% elektryki i może wodorowe ) a podobno nawet rozpoczęcie pomiarów pyłów z klocków hamulcowych i opon.
także LPG nie wchodzi w grę. Mnie dziwi ta niechęć "ekologów" do LPG zwłaszcza patrząc na to jak Dacia obniża normy emisji przewidziane dla niej poprzez sprzedaż 1.0 ECO-G
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1344 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-06-09, 11:32
chrom6 napisał/a:
Euro 7 zakłada całkowity brak emisji (czyli tylko 100% elektryki i może wodorowe ) a podobno nawet rozpoczęcie pomiarów pyłów z klocków hamulcowych i opon.
Kilka razy czytałem o zmieniających założeniach odnośnie normy emisji euro7, ale nie czytałem w żadnych że zakłada całkowity brak emisyjności. Podasz jakieś źródło tych informacji ?
Rozporządzenie 2019/631 określające normy emisji CO2 dla nowych samochodów osobowych i dla nowych lekkich pojazdów użytkowych podaje jakieś "docelowe indywidualne poziomy emisji na lata2025-2029", aczkolwiek nie przełożyło się to na końcowe określenie normy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum