Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: laisar
2016-06-14, 22:14
Sandero zamiast TICO
Autor Wiadomość
Józef 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-06-02, 08:18   

Dobrze, że czekaniem na autko czas wykorzystuje pan intensywną pracą. W tedy czekanie na pewno zrobi się bardzo krótkie.

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-06-02, 08:24   

Dlaczego miałbyś być specjalnie traktowany dlatego, że jesteś niepełnosprawny? Moim zdaniem my, sprawni, powinniśmy tylko się starać, by nie tworzyć niepełnosprawnym niepotrzebnych barier. Ale nie rozumiem, dlaczego miałbyś być obsłużony poza kolejnością? każdy czeka na nowe auto. Co więcej Ci, którzy muszą wypracować pieniądze na Twoją rentę powinni być potraktowani priorytetowo, bo być może samochód jest im niezbędny, żeby te środki wypracować. Jak pojeździsz 2 miesiące dłużej tikaczem, to chyba świat się nie zawali, co?

Jako, że mam wrodzony talent do lekkich zlośliwości, dodam tylko, że żeby mieć przywileje w tym kraju, trzeba być pasterzem owieczek. http://www.fakt.pl/wydarz...-rabaty/zyq6zfd
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-06-02, 08:32, w całości zmieniany 2 razy  

route2000 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wysłany: 2016-06-02, 08:51   

Panie Darku, ja też jestem osobą "niepełnosprawną" nie w sensie ruchowym, ale ze swoją głuchotą.
Mam II grupę inwalidzką (głęboka, obustronna wrodzona wada słuchu), nie mam żadnej możliwości samodzielnej rozmowy przez telefon mimo, że posiadam aparaty słuchowe, bo po prostu nie umiem słuchać mowy dźwiękowej, natomiast jak widzę osobę to rozumiem doskonale (odczytuję mowę z ust wspomagając dźwięki aparatami).
Czasami proszę kogoś kto by w moim imieniu zadzwonić w jakiejś mojej sprawie, ale to rzadko.
Często muszę jechać samochodem niemal na drugi koniec miasta, by załatwić swoje sprawy i dlatego auto też jest mi potrzebne (autem szybciej niż innymi środkami lokomocji chyba że w innych przypadkach szybszy jest rower).
Jest wiele osób niepełnosprawnych, którzy też czekają na swoje auta innych marek...
Każdy ma prawo do godnego życia w standardowym poziomie. ;-)
I tak, panie Darku, lepiej nie narzekać na czym świat stoi, lecz cierpliwie czekać na auto zajmując się czymś innym pożytecznymi zajęciami, tak jak robiłeś koło domu.... Kolega Józef dobrze Ci radzi... Masz jeszcze Tico, że możesz jeszcze pojeździć...
Zobaczysz, że w ten sposób czas szybko zleci, a już będziesz się cieszył nowym autem...
I możesz nawet nowym autem zjechać na nasz zlot do Zrębic.. (masz podobno niedaleko od domu). :-) [/b]

damiaszek 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-06-02, 09:46   

Nie stoisz w kolejce na poczcie czy do kasy gdzie niepełnosprawność ruchowa faktycznie jest uciążliwa. Czekasz na auto posiadając w tym czasie inny sprawny pojazd - gdzie tu problem. Kupując znałeś czas oczekiwania, jeżeli to naprawdę jest istoty problem to czemu nie kupiłeś innego auta - z placu, używanego z komisu. Dostępnych od ręki aut nie brakuje.

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2016-06-02, 10:03   

damiaszek napisał/a:
Dostępnych od ręki aut nie brakuje.

Z tego co pamiętam to chyba dacii ze skrzynią automatyczną brakuje. A taka właśnie została zamówiona.

A nawiązując do tematu, to z nami czas ci szybciej minie i będziesz się cieszył z autka.

damiaszek 

Wysłany: 2016-06-02, 10:25   

Aut jako takich, nie tylko Daciek.

wlodarek1 

Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-06-02, 12:09   

Zamówiona jest zwykła biała sanderka acces - nie z automatem .
Lza - odnośnie renty ; gdy zacząłem pracować w sierpniu 1983 r wtedy renty nie miałem , tylko samą pensyjkę w s.i. częstochowianka . Gdy po wprowadzeniu planu balcerowicza zakłady zaczęły upadać ; to wtedy tak jak wielu innych inwalidów uciekłem na rentę 1 XII 1990 . I przez 1,5 roku siedziałem w domu :roll:
W maju 1992 nastała moda na zatrudnianie inwalidów , bo ówczesny rząd jana olszewskiego wprowadził spore ulgi podatkowe dla zakładów "chronionych" . Wtedy ja załapałem się do s.i nowe życie .
Potem było ; anvito , automex , mikoda , quattro , bomag . W sumie dorabiając do renty , za demokracji -
przepracowałem 14 lat . Czyli łącznie za komuny i demokracji mam łącznie 21 lat pracy i renty 996 zł .
Więc chyba zdrowi nie pracują na moją rentę tylko ją sobie sam wypracowałem :!:
Godzinę temu dostałem pocieszający sms od pana Tomka ;
Cytat:
zamówiona sandero jest od 31 V w transporcie do gliwic , więc lada dzień będzie w Polsce , prawie miesiąc przed czasem .
Ciekawe kiedy będzie na miejscu w Tandemie w cz-wie :mrgreen:
Jeżdżę też rowerem , w tym roku przejechałem już 280 km .
Dziś podczas pedałowania minęła mnie czarna sanderka :lol:
https://youtu.be/zXwMDEMcxto t tak jestem otoczony sąsiadami .
Czasem to dobre , bo jest do kogo zwrócić się o pomoc , ale teraz gdy padają deszcze to woda z podwórek sąsiadów - leci na moje , bo oni są trochę wyżej :evil:

krimar 

Model: Sandero II ph2 Open, Duster 2 Prestige, SSIII
Silnik: 1,0 TCE LPG
Rocznik: 2020, 2021, 2023
Wysłany: 2016-06-02, 12:34   

wlodarek1 napisał/a:
A oto ja , przy wczorajszym koszeniu trawy ;
https://youtu.be/yV2NWDuyZIs
Zastanówcie się po obejrzeniu tego filmiku ; czy to że pan Tomek nie dołączył do do zamówienia sanderki - kopii mojej grupy inwalidzkiej - jest w porządku :?:
(

Śmigasz jak fryga z ta kosiareczką, nie publikuj takich filmików, bo ZUS zobaczy, rentę zabierze i zamiast na dacię będziesz musiał swoje oszczędności wydać na życie.

A swoją drogą wątek robi się ciekawy z socjologiczno-obyczajowego punktu widzenia.
wlodarek1 napisał/a:
otem było ; anvito , automex , mikoda , quattro , bomag . W sumie dorabiając do renty , za demokracji -
przepracowałem 14 lat . Czyli łącznie za komuny i demokracji mam łącznie 21 lat pracy i renty 996 zł .
Więc chyba zdrowi nie pracują na moją rentę tylko ją sobie sam wypracowałem :!:

Skoro składka rentowa odprowadzana od Twoich "poza rentowych" dochodów spowodowała, że sam sobie "wypracowałeś" rentę do końca życia, to musiałeś strasznie dużo zarabiać.
Skończ z tą fikcją o wypracowywaniu renty - renta jest świadczeniem solidarnościowym, a nie wypracowanym. Zawdzięczasz ją (jeśli można tak powiedzieć) rozwojowi społecznemu w duchu pomocy pokrzywdzonym, a nie swojej pracy, która była sponsorowana przez odpowiednie przepisy podatkowe mające na celu integrację niepełnosprawnych. (Żeby nie było wątpliwości jak najbardziej popieram takie podejście zarówno do renty jak i integracji niepełnosprawnych.)
Ostatnio zmieniony przez krimar 2016-06-02, 13:01, w całości zmieniany 2 razy  

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-06-02, 13:27   

No własnie. Nawet emerytura nie jest świadczeniem wypracowanym. Emeryturę nie otrzymuje się z konta bankowego, (czy jakikolwiek innego, indywidualnego) na które się odkładało przez całe życie, tylko z budżetu państwa, który jest zasilany z podatków. Czyli z wielkiego wspólnego worka pieniędzy, które zostały wypracowane teraz, przez osoby i podmioty pracujące, produkujące. Jeśli jest inaczej, to mnie oświećcie.

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-06-02, 13:40   

lepiej usuń konto na tym forum bo za takie gadki gdzie właściwie przyznałeś sie do "ucieczki " na rentę co każdy wię co znaczy w PL to ZUS ci się do tyła dobierze .
Sąsiadowi zabrali bo dorabiał przy naprawach samochodów w swoim garażu na szczęści za rok przeszedł na emeryturę

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-02, 13:52   

Karenzo - od 19 II 2009 już nigdzie nie pracuję , żyję tylko z renty .
Więc chyba w czerwcu 2016 ZUS się nie ma o co przyczepić .
Cytat:
Śmigasz jak fryga z ta kosiareczką
- Krimar - chciałbyś być taki jak ja :?: :!:
Dam ci moje zdrowie i nową dacię[gdy ona wreszcie b ędzie] - a ty daj mi swoją sprawność :-x

mbar 

Model: Sandero
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2018
Wysłany: 2016-06-02, 13:57   

Lza napisał/a:
No własnie. Nawet emerytura nie jest świadczeniem wypracowanym. Emeryturę nie otrzymuje się z konta bankowego, (czy jakikolwiek innego, indywidualnego) na które się odkładało przez całe życie, tylko z budżetu państwa, który jest zasilany z podatków. Czyli z wielkiego wspólnego worka pieniędzy, które zostały wypracowane teraz, przez osoby i podmioty pracujące, produkujące. Jeśli jest inaczej, to mnie oświećcie.

Oświecam Cię:
http://www.tvn24.pl/wrocl...nie,646488.html

damiaszek 

Wysłany: 2016-06-02, 13:58   

Ja bym jednak na Twoim miejscu uważał. Jakiś czas temu pokazywali w telewizji kobietę bez jednej nogi (całej nogi - nie jakaś tam częściowa amputacja) której zabrali rente.

Karenzo 

Wysłany: 2016-06-02, 14:02   

Zus się zawsze ma o co przyczepić bo oni dostają premie za zabrane renty .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2016-06-02, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

krimar 

Wysłany: 2016-06-02, 18:14   

wlodarek1 napisał/a:
- Krimar - chciałbyś być taki jak ja :?: :!:
Dam ci moje zdrowie i nową dacię[gdy ona wreszcie b ędzie] - a ty daj mi swoją sprawność :-x

Z założenia nie zajmuję miejsc parkingowych dla inwalidów, także nie pisz tak do mnie.
Z dobrego serca radzę Ci usunąć ten film z youtuba (albo lepiej skasować konto) póki nie zobaczy go lekarz orzecznik z ZUS i usunąć ze swych wypowiedzi link do niego (z cytatu w moim poście też usunę)
Swój kanał na youtubie firmujesz własnym imieniem i nazwiskiem, także jesteś łatwy do namierzenia dla ZUSu.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-02, 19:34   

To za koszenie trawy zabiorą mi rentę?
Już tyle lat to robię....
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-06-02, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  

krimar 

Wysłany: 2016-06-02, 20:28   

Zgadza się

wg ZUS
Prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który został uznany za niezdolnego do pracy. Za niezdolną do pracy uważa się osobę, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania tej zdolności po przekwalifikowaniu.

Na załączonym filmiku dowodzisz, że jesteś zdolny do koszenia trawników, czyli możesz to robić zawodowo.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-03, 06:49   

Krimar - chyba nieprawdę piszesz .
Za demokracji 14 lat dorabiałem do renty . Co rok lub 2 donosiłem do zus zaświadczenia o zarobkach , i oni po kilka zł podnosili rentę . Ale nic mi nie zabrali .
A teraz przecież trzeba 1 raz w roku wrzucić węgiel do piwnicy ;
https://youtu.be/7ZzcC0D5xyo
I narżnąć piłą drewna na rozpałkę .
I robimy to tylko we 2 z mamą , tata umarł w styczniu 2008 :cry: :cry: :cry:
I nikt z zus zabraniem renty mnie nie straszył :!:

krimar 

Wysłany: 2016-06-03, 12:40   

Zrobisz jak zechcesz, żeby tylko nie było, że Cię nie uprzedzano o niebezpieczeństwie jakie sam sobie stwarzasz.
To że przez 14 lat nie zabrali, nie znaczy, że teraz nie zabiorą, z czegoś muszą sfinansować 500+ i program mieszkania+ dla rodzin wielodzietnych (te z co najmniej 3 dzieci mają mieć pierwszeństwo).

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-05, 11:40   

Dziś byłem na giełdzie samochodowej aby sprzedać tico .
https://youtu.be/lI0FE_UoWLc
Nic z tego nie wyszło ; 1 tylko emeryt poprosił o tel kontaktowy , bo jemu takie używane autko by się przydało . Obok mego tico na giełdzie stanęły ; Panda i 10-letnie CLIO .
Weszliśmy między sobą w pogawędkę o autach ; właściciel clio twierdzi że jego 10-letnie auto i nowa daćka
sandero to bardzo podobne konstrukcje . Posiedziałem chwilę w tym clio i ogarnął mnie trochę strach że to auto tak samo jak wyczekiwana sanderka jest szersze i dłuższe o prawie 60 cm od tico .
Co to będzie gdy w nadchodzącym tygodniu wyjadę własnym autkiem o takich rozmiarach z salonu i będę musiał manewrować nim na parkingach i wjeżdżać do własnego garażu :roll: :-/ :shock:

arnold 

Model: Duster II
Silnik: TCe 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-06-05, 12:24   

Musisz się nauczyć i tyle.

Józef 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wysłany: 2016-06-05, 14:05   

Używane auto sprzedać, a w tym przypadku Tico będzie nie łatwo sprzedać. Najlepiej jest do końca eksploatować a potem zezłomować. Ja tak ze swoim fordem zrobiłem. Natomiast przypuszczam, że do sanderki i jej gabarytów szybko przywykniesz.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-05, 15:13   

Mam nadzieję Józefie że tak bęcdzie :-)
Wiecie co mnie dziś zasmuciło na giełdzie samochodowej ;
stałem blisko wjazdu na giełdę , widziałem wjeżdżające i wyjeżdżające auta ,
ale nie widziałem wśród nich ani 1 dacii sandero .
To dziwne że takie niedrogie auto nie miało reprezentanta na giełdzie :cry: :oops:

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2016-06-05, 16:53   

wlodarek1 napisał/a:
ogarnął mnie trochę strach że to auto tak samo jak wyczekiwana sanderka jest szersze i dłuższe o prawie 60 cm od tico .
Co to będzie gdy w nadchodzącym tygodniu wyjadę własnym autkiem o takich rozmiarach z salonu i będę musiał manewrować nim na parkingach i wjeżdżać do własnego garażu :roll: :-/ :shock:

nie wymiękaj, to bardzo poręczne, miejskie auto o przyzwoitym promieniu skrętu i dobrą widocznością z wnętrza (choć oczywiście nie takie akwarium jak w Tico). Np moja lubiąca mikrosamochody małżonka wsiadła pierwszy raz do Dustera i ogarnęła temat w parę minut :mrgreen:

wlodarek1 napisał/a:
na giełdzie samochodowej nie widziałem wśród nich ani 1 dacii sandero .
To dziwne że takie niedrogie auto nie miało reprezentanta na giełdzie

odpowiedz jest prosta - to dość młode auta, więc nie ma ich masowo na giełdach jak np bolidy z widłami na masce, ponadto jako,że są to pojazdy krajowe, pewne,najczęściej zadbane, z dającym się zweryfikować stanem technicznym historią i przebiegami, stosunkowo tanie, więc praktycznie nie widzą rynku zewnętrznego, tylko jako używane wędrują po rodzinie lub sąsiadach i znajomych - ewentualnie kolegach/koleżankach z forum. Sprzedając swój egzemplarz nie musiałem nigdzie się ogłaszać poza forum DKP. W ciągu kilku dni miałem sporą kolejkę chętnych.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-06-05, 17:02, w całości zmieniany 3 razy  

Karenzo 

Wysłany: 2016-06-05, 17:27   

Mi się sąsiad gada że dacia to najlepiej po 5 latach sprzedać bo zaraz się rozkraczy ale on chętnie kupi

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi