I zapewniam Cię, że ten 0,9 tce nie potrafi się wkręcić na obroty, nie dość że jest dość słaby z dołu (pojemność), to jeszcze w ogóle nie ma góry.
Można odnieść wrażenie, że auto napędza turbina a nie silnik, dopóki ona żyje, to auto w miarę jedzie (choć przyspiesza nierówno), ale turbina ma to do siebie, że działa w dość ograniczonym zakresie obrotów.
Zwłaszcza taka malutka jak w 0,9 tce.
Tu masz racje ale nie wiedzieć czemu stawiasz dla dacii poprzeczkę jak dla samochodu o 2 klasy wyżej zapominając ile ten samochód kosztuje. To nie jest samochód kupowany do dawania frajdy z jazdy tylko typowy dupowóz, który ma mnie ekonomicznie zawieźć do pracy i z powrotem i do tego się nadaje.
Zupełnie nie rozumiem twojego narzekania na tego typu rzeczy w tym segmencie cenowym samochodów.
Równie dobrze możesz narzekać, że porsche ma za twardy zawias.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-10, 17:34
cookie napisał/a:
Cav napisał/a:
I zapewniam Cię, że ten 0,9 tce nie potrafi się wkręcić na obroty, nie dość że jest dość słaby z dołu (pojemność), to jeszcze w ogóle nie ma góry.
Można odnieść wrażenie, że auto napędza turbina a nie silnik, dopóki ona żyje, to auto w miarę jedzie (choć przyspiesza nierówno), ale turbina ma to do siebie, że działa w dość ograniczonym zakresie obrotów.
Zwłaszcza taka malutka jak w 0,9 tce.
Tu masz racje ale nie wiedzieć czemu stawiasz dla dacii poprzeczkę jak dla samochodu o 2 klasy wyżej zapominając ile ten samochód kosztuje. To nie jest samochód kupowany do dawania frajdy z jazdy tylko typowy dupowóz, który ma mnie ekonomicznie zawieźć do pracy i z powrotem i do tego się nadaje.
Zupełnie nie rozumiem twojego narzekania na tego typu rzeczy w tym segmencie cenowym samochodów.
Równie dobrze możesz narzekać, że porsche ma za twardy zawias.
Nie stawiam poprzeczki wyżej niż trzeba, skoro w ofercie jest normalnie jeżdżący diesel o tej samej mocy i dużo wyższym momencie i kulturze pracy.
Fakt - w Sandero (i w ogóle w Dacii) brakuje mocniejszych silników zarówno benzynowych, zarówno pędzonych gnojówą jak i benzyną.
Konkurencja zazwyczaj daje większy wybór, ot choćby Kia Soul i 128 konny diesel 1.6 crdi.
Gdy się zastanawiałem nad topowym Stepwayem, ten Soul był raptem kilka tys droższy (poprzedni model jeszcze), tyle to ja bym i Dacii dopłacił do 90 konnego diesla, żeby tylko był 128 konny.
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-10-10, 19:18
Cav, czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że to celowe działanie R.?
Naprawdę jesteś taki uparty, aż do poziomu maniaka, czy też marudzisz dla zasady marudzenia?
Powtarzam głos forumowiczów: TO JEST CELOWE DZIAŁANIE SPÓŁKI MATKI. A wszystkie te dodatkowe wtopy, jak falowania obrotów wynikają z ludzkiej niekompetencji (i tu narzekać moim zdaniem możesz do woli). Przy czym okazjonalne rdzewienie bardziej zaliczyłbym do świadomego zaniechania po weryfikacji kosztów...
Ale ja Daćki nie mam, a wiedzę czerpię m.in. z tego szacownego forum...
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-10, 21:10
Dyziek napisał/a:
Cav, czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że to celowe działanie R.?
Rozumiem.
Ale co to niby zmienia?
Nadal minus pozostaje minusem, nie robi się z niego plus, ani stan zadowalający.
Zresztą Renault ma te same problemy - Captur nijak nie ma lepszych silników niż Duster.
Nawet w porównaniu do Stepwaya nie bardzo - niby jest 1.2 tce, ale tylko z automatem i w efekcie kosztuje więcej niż analogiczny silnikowo (ale mocniejszy) Duster, czyli opcja bez sensu.
Tak więc nie do końca to sekowanie Dacii - raczej jakaś głupota decydentów.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-10, 21:13, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-11, 11:40
Znajomi kupili kilka miesięcy temu Stepwaya 0,9 TCE, 2012 rocznik, aktualnie 35 tysięcy na liczniku. Jeżdżą główni po mieście, spalanie przy ich stylu jazdy 5,2 litra na 100 kilometrów.
Leją, jeżdżą, zero problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum