Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2017-10-13, 15:34
Kacper_Potocki napisał/a:
Mówili, że kiedyś montowali letnie, a teraz do każdej dawali całoroczne :) Podobno bardziej ekonomicznie.
To że na oponie jest oznaczenie M+S “Mud & Snow“, czyli po polsku “Błoto i Śnieg“, nie jest jednoznacznie że jest oponą całoroczną lub zimową. Takie oznaczenie może znajdować się na oponach także przeznaczonych specjalnie do aut z napędem 4x4.
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Nie zapomnij włączyć trochę dystansu do drobnych usterek (bo one na pewno wystąpią), inaczej byle zadrapanie na szybie albo pechowe trafienie kasztanem w dach może skutkować przyspieszoną akcją serca. W oczekiwaniu na pojazd polecam zakup materiałów do niezbędnego tuningu - oprócz KUK przyda się jeszcze co najmniej filc samoprzylepny, podkładki pod rejestrację i ewentualnie folia.
W kwestii opon: niestety w salonie sprzedawca potrafi bez mrugnięcia okiem zakwalifikować każde M+S jako całoroczne, a potem taka "wiedza" idzie w świat.
Ostatnio zmieniony przez tomtom 2017-10-13, 15:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-13, 18:55
Dealerzy nie ogarniają wielu tematów i wiedzą niekiedy mniej niż ludzie z forum
M+S na letnich można też tłumaczyć “Mud & Sand“. Często ludzie widząc to oznaczenie twierdzą, że to całoroczna, a to nie prawda. M+S jest też na zimówkach, wtedy mają dopisane WINTER albo śnieżkę w trójkącie. Całoroczne w trójkącie mają słońce łamane przez śnieżkę.
W kontekście Michelinów Latitude zakładanych w fabryce na Dustera proponuję z litości dla opon nie rozwijać "S" jako "Sand", gdyż są to bardzo fajne kapcie na wielu nawierzchniach, ale akurat w piachu są beznadziejne...
Mojego dealera bardzo miło wspominam, więc próbę zamontowania w salonie czujników parkowania obok już istniejących fabrycznych tłumaczę chwilą słabości
Pytałem co będzie i powiedzieli, że teraz dają całoroczne
A łyżka na to niemożliwe ;)
Mój teść mówi, że dostał Dustera na całorocznych, kupował w marcu b.r. u Zdunka w Gdyni z gotowych egzemplarzy. Przy najbliższej okazji zerknę, co mu tam założyli.
Ja dostałem Stepway na letnich Michelin Energy cośtam, takie sobie są... Ale do tych co trzymają w salonie, zawsze się starają żeby opony były lepsze.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-14, 11:48
Michelin ENERGY SAVER mam w swoim budżetowym Pugu, więc to chyba norma we francuzach. Wcale bym ich nie chwalił. Są dużo głośniejsze od w miarę dobrych zimówek i dosyć śliskie na mokrym jak na markę premium to słabo.
Co do opon M+S w Dusterze, to bardzo je chwaliłem, po piaszczystej i błotnistej drodze ekstra jechały. Widzę różnicę jak czasem Pugiem ledwo ledwo przejeżdżam przez mniej wymagające podłoża.
M+S to jest Mud and Snow akurat, ale niekoniecznie spełniają wymagania do opon zimowych. Większość opon AT lub MT do terenówek ma takie samo oznaczenie, daje radę zimą, ale drogi hamowania na oponach MT zimą są przerażająco długie. Da się jeździć, na przyspieszenie/ruszanie są ok, ale do hamowania sie słabo nadają.
Odnośnie Michelin Energy Saver. To są opony marki premium, może nie premium, ale o ustalonej światowo marce. Jednak zostały zrobione po to, żeby zmniejszyc opory toczenia. To pociągnęło za sobą wyraźnie słabsze trzymanie na mokrej nawierzchni, ale na suchej też to odczuwam. Zawsze kupowałem nowe opony, różnych marek. Mam swoje preferencje, ale Barum Bravuris III trzyma o niebo lepiej niż ten Energy Saver.
Co ciekawe, różnica cen chińskich opon w stosunku do Semperita czy Continentala w rozmiarze 175/70/13 wyszła 15PLN na sztuce, więc się nie zastanawiałem i kupiłem te droższe. Miałem nie tak dawno auto na takich oponach. W Clio III też różnica była nieduża, ale już znacznie wyraźniejsza...
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-10-15, 09:45
Kupiłem do Corsy żony nowe chińczyki wielosezonowe po 120 zł sztuka (Imperial Ecodriver). Zimówki były za 100 zł. Zrobiłem w ramach testu 100 km - przeciętne, ale za tą kasę całkiem ok. Jak ktoś lata tyle co moja lepsza połówka (4 kilometry do pracy i to tylko w zimie), to się powinny nadać. Jak ktoś trzaska trochę kilometrów, to wolałbym dołożyć i kupić coś innego.
Dobre zimówki to wydatek około 1800zł - Michelin Alpin 5. Załóżmy, że mają wytrzymać 3 sezony, więc robi się miesięcznie wydatek 50zł. Z tego odejmijmy 19% podatku i 11,5% vatu (kupione na firmę), to wyjdzie miesięcznie około 37zł. Jeśli wytrzymają 4 lata, to wyjdzie jeszcze lepiej, ale wolę nie zakładać aż tyle. Najwyżej się mile zaskoczę.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2017-10-31, 19:30
maslak napisał/a:
Jak obstawiacie w Styczniu na starego Dustera pojawią się większe rabaty?
Klientów na Dustera w Europie jest tylu ze cała produkcja idzie "pod klienta". Czasami zdarzające się egzemplarze od ręki u dealera to te, z których ktoś zrezygnował już po wyprodukowaniu. Podejrzewam że bardziej prawdopodobna jest sytuacja że zbiorą tyle zamówień ile są w stanie wyprodukować i będą przyjmować już tylko na nowego.
Rozmawiałem o tym ze sprzedawcą w salonie, też chciałem skorzystać z okazji i kupić starszą wersję dustera. Sprzedawca sprowadził mnie na ziemię i dał do zrozumienia że nie ma na to szans ;)
Co by nie mówić to udało się to autko koncernowi Renault. W sensie pewnie zbili na nim kokosy i ma bardzo dobry piar. Pytanie, czy kolejny model będzie równie dobry w terenie?
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015 Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sie 2016 Posty: 507 Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-11-11, 17:54
pixa napisał/a:
Kupiłem do Corsy żony nowe chińczyki wielosezonowe po 120 zł sztuka (Imperial Ecodriver). Zimówki były za 100 zł. Zrobiłem w ramach testu 100 km - przeciętne, ale za tą kasę całkiem ok. Jak ktoś lata tyle co moja lepsza połówka (4 kilometry do pracy i to tylko w zimie), to się powinny nadać. Jak ktoś trzaska trochę kilometrów, to wolałbym dołożyć i kupić coś innego.
Sprawdzałem wiele testów, gdzie porównywano opony zimowe na różnych nawierzchniach i najbardziej uniwersalna wydaje się Michelin Alpin 5. Były inne, nieco lepsze w niektórych warunkach, ale tylko nieco. Natomiast Alpin 5 we wszystkich testach (może z wyjątkiem oporów toczenia) były w czołówce, a niekiedy na 1 miejscu.
Do tej pory byłem przekonany, że tylko Continental, bo jeździłem na nich sporo Mondziakiem, ale wczoraj zamówiłem Michelin Alpin 5 do Dusterka. Nie mogę się już doczekać, kiedy je sprawdzę.
W salonie obiecano mi je od razu wymienić, więc te oryginalnie montowane będę miał do sprzedania jako nówki. Alpin 5 z roku produkcji 2017 wyszły mnie dokładnie 1850zł z przesyłką. Zobaczymy za ile sprzedam te fabryczne i ile wyjdzie mnie dopłata.
Najnowsze wieści. mLeasing poinformował mnie, że auto w piątek zostało zarejestrowane i dokumenty zostały wysłane kurierem do salonu. Przelew też w piątek został puszczony, więc w poniedziałek salon będzie miał kasę na koncie. Myślę, że w poniedziałek będę się mógł umawiać, a we wtorek z samego rana pojadę odebrać Dusterka. Opony już zmienione, podłokietnik zamontowali, jak odbiorę to opiszę wrażenia.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-12-06, 12:04
Może nic się (odpukać) nie stało... Mój kolega kiedyś jadąc z salonu do domu zaliczył dzwona na granicy szkody całkowitej
Też chyba urlop wezmę żeby nie odbierać Daćki po ciemku...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2017-12-06, 12:05, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-12-06, 15:53
Kacper_Potocki napisał/a:
100km to 7,5 litra. Nie jest źle, ale zejdę poniżej 7 litrów jak się nauczę tej skrzyni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum