Marka: Renault
Model: Launa II
Silnik: 1.9 dCi
Rocznik: 2004
Wysłany: 2019-03-05, 07:31
Z raportami spalania trzeba bardzo uważać. Szczególnie przy nowoczesnych uturbionych silnikach. Niby jest tam 0,9-1,2L i spalanie jest super małe, ale spróbuj tylko przyspieszać nimi mocno (a łatwo to wchodzi w krew, bo te silniki po prostu są do tego stworzone ) Wtedy spalanie jest takie, że zapewne niektórzy będą sądzić, że ich egzemplarz jest po prostu zepsuty. Każdy ma inny styl jazdy, więc traktuje spalania z dużym marginesem. Przykład na codzień jeżdżę Laguna II 100KM Dci. Na trasie spalanie Tdi'ków moich znajomych to oczywiście 4l/100 (kroić się za to chcą). Moja lala na trasie bierze nie mniej jak 8l/100. Poza trasą bierze od 7 do 8.
Ja mimo wszystko zakładam (przy moim stylu jazdy) że Dacia 1,6 Sce jest bardzo oszczędnym samochodem w porównaniu do jazdy np. T-Jetem fiata.
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-05, 07:55
luckan, mój TDI jak jadę w trasie spokojnie 90km/h to nawet poniżej 4l/100km zejdzie - raz nawet 3.6l/100km zrobił na 180km trasie jak w sznurku aut wracających z Woodstock jechałem.
No ale żarty na bok - tak się nie da jeździć więc te 4.5l/100km po krajowkach to się zrobi bez problemu przy normalnej jeździe.
Drogi klasy A i S to jakieś 5.5l do 6l ale trzeba też patrzeć na to że przy 140km/h to te 75KM już nie wystarcza i trochę trzeba poganiać.
Natomiast uturbione benzyny którymi miałem okazję jeździć to na A i S przy dynamicznej jeździe robiły już niezły wir w zbiorniku.
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2019-03-05, 07:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum