Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-06-15, 13:08
telecaster1951 napisał/a:
Ciekawe to. Ja w Loganie II mam oświetlany schowek.
Po prostu- wersja Access czy Open to nie to samo, co wersja Laureate
Access nie ma nawet oświetlenia bagażnika. Ale niestety nie wszystkie różnice są podane w firmowych tabelkach wyposażenia, akurat o oświetleniu schowka nie ma tam ani słowa.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-06-15, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
Marka: ..
Model: ....
Silnik: ...... Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2016 Posty: 197 Skąd: ziemia łódzka
Wysłany: 2021-08-07, 23:54
Killer King, No właśnie. Przez szparę oświetla stopy pasażera. Oznacza to, że żarówka nie gaśnie w momencie zamknięcia schowka. Z lewej jest taki dynks, który przy zamykaniu wchodzi w szczelinę i powinien powodować zgaszenie światła.
Wysłany: 2021-10-13, 19:28 Oświetlenie schowska Nowe Sandero/Stepwey
Zapewne część z Was wie, że w nowym Sandero brak oświetlenia schowka. Jest jednak miejsce na lampkę od Megane IV - OE 264759172R. Wystarczy znaleźć +/- i wszystko działa bez problemu. Poniżej zdjęcia.
Niestety, na to pytanie nie odpowiem. Podłączał mi to elektryk. Za tydzień będę u niego to podpytam co i jak.
I jak tam byku? Jakieś nowe wieści? Pytam, bo już chciałem montować jakąś taką przenośną bezprzewodową lampkę, ale jak ty zrobiłeś tą z Megane to wygląda to spoko i też bym tak chętnie sobie zrobił.
Podłączę się do prośby o "pociągnięcie elektryka za język" w kwestii podpięcia lampki. Nie demontowałem jeszcze schowka ale wkładając rękę na ślepo, za schowkiem czuję wiązkę kabli - pytanie czy jest tam wyprowadzenie przygotowane do podłączenia lampki.
Drugie pytanie, czy lampka została podpięta do stałego zasilania czy do jakiegoś źródła, które automatycznie gaśnie po wyjęciu kluczyka (tak jak lampki w podsufitce). Mimo wszystko wolałbym dodatkowe zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora (np. w przypadku uszkodzenia wyłącznika lampki lub niedomknięcia schowka).
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-10-28, 09:14
sobol1976 napisał/a:
Drugie pytanie, czy lampka została podpięta do stałego zasilania czy do jakiegoś źródła, które automatycznie gaśnie po wyjęciu kluczyka (tak jak lampki w podsufitce). Mimo wszystko wolałbym dodatkowe zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora (np. w przypadku uszkodzenia wyłącznika lampki lub niedomknięcia schowka).
Fabrycznie (Sandero II) lampka schowka gaśnie sama po dwóch minutach, tak samo jak pozostawione oświetlenie kabiny czy oświetlenie bagażnika (a więc nie po wyjęciu kluczyka, lecz po upływie czasu). Więc przy samodzielnym podłączaniu należy również podłączyć się do tego samego obwodu zasilania.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-10-28, 09:53, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2021-10-28, 09:47 Re: Oświetlenie schowska Nowe Sandero/Stepwey
Eddy_Edek napisał/a:
Zapewne część z Was wie, że w nowym Sandero brak oświetlenia schowka. Jest jednak miejsce na lampkę od Megane IV - OE 264759172R. Wystarczy znaleźć +/- i wszystko działa bez problemu. Poniżej zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek
Gdzie te zdjęcia post ma kilka dni a zdjęć już nie ma. Tak ciężko wkleić zdjecia tutaj zamiast na szemranych portalach nakierowanych na reklamę.
sobol1976 napisał/a:
Można do układu wkomponować kontaktron ;) obok włącznika mechanicznego
Fabrycznie lampka schowka gaśnie sama po kilku minutach tak samo jak pozostawione oświetlenie kabiny czy oświetlenie bagażnika.
No właśnie o to mi chodziło... Trzeba tylko ustalić czy jest możliwość w miarę łatwego podpięcia i czy jest to przygotowane w nowym Sandero. Mimo wszystko w trakcie gwarancji wolałbym nie ciąć i lutować przewodów, a brak dedykowanych wyprowadzeń wymagałby takiej ingerencji w instalację elektryczną.
A można także inaczej. W mojej wersji Extreme takiego wynalazku, jak podświetlenie schowka zabrakło, co mnie wkurzyło i zaczęłam szukać. Z pomocą przyszli skośnoocy przyjaciele i na stronie:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007303194937.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.7faa1c24CsEigg&gatewayAdapt=glo2pol
jest lampka 6 LED ładowana przez usb z włącznikiem zbliżeniowym i nawet w kilku kolorach.
5 min. montażu, idealnie mieści się w schowku po przyklejeniu.
Naprawdę polecam, koszt 1 szt. ok. 15 zł.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-03-06, 19:40
Lampka jest dostępna także na Ali i to oryginalna. Chińczycy zwietrzyli interes i je produkują. Opis jak zamontować jest w temacie "Czego zabrakło w Duster 3" okablowanie jest fabryczne łącznie z wtyczką. Ładowanie różnych lampek jest raczej nieopłacalne. Ale podświetlenie niekoniecznie musi być fabryczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum