Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-01-10, 02:36
Stan napisał/a:
Karenzo napisał/a:
sprzęgło to element eksploatacyjny więc nikt ci tego nie naprawi
nio chyba że ci padnie po 1000 km , ale w demonstracyjnym to zawsze mogą powiedzieć że widziały gały co brały
To tak jak byś zgłosił na gwarancje klocki bo się starły
Sprzęgło tak, ale dwumasa? zerknij na finał tej dyskusji... - tyle że ja nie jestem prawnikiem, wiec koszty są i tak i tak
Z tym że ów finał dział się we Francji, a nie w Polsce.
Jeżeli nie potrzebujesz 4x4 bierz Lodgy albo Logan MCV
Zastanawiałem się nad różnymi opcjami. Lodgy pasowałaby mi bardzo za względu na przestrzeń, ale ma duży rozstaw osi (280), a niskie zawieszenie. Niby komfort, ale dużo mniejsze możliwości przejeżdżania np. progów przy wjazdach różnego rodzaju. Doświadczyłem tego, gdy podjeżdżaliśmy do tych samych posesji ze znajomymi: ja Octavią, a pozostali Lagunami i Superbami. Oni darli "brzuchami" podjazdy, a ja przechodziłem gładko, bo miałe mniejszy rozstaw osi. Cenię zatem w Dusterze właśnie rozsądny rozstaw osi i duży prześwit. Inwestycji w 4x4 też nie żałuję, choć rzadko wykorzystuję (ale jednak czasami - tak i bardzo wtedy pomaga).
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2015-01-10, 10:20
Stan napisał/a:
Na nowy w tej samej cenie MSZ nie ma najmniejszych szans... z tego co czytałem na forum 5% to max upust na nowy samochod.
za duzo sie martwisz tym sprzeglem i komentarzami na podstawie jednej awarii opisanej na forum, do tego nie wiadomo jak ktos jezdzil itd. Co ciekawe ostra jazda mniej szkodzi niz zamulanie na 1500 obr/min.
Dostajesz pewnie 12-15% rabatu wiec nawet gdyby cos zlego sie stalo to i tak masz w tym kase na naprawe.
Jak Ci sie podoba to wymecz jeszcze jakies gratisy, moze gwarancje dluzsza za darmo i jazda na ferie Lodowka.
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2015-01-10, 11:30
piku napisał/a:
Cenię zatem w Dusterze właśnie rozsądny rozstaw osi i duży prześwit. Inwestycji w 4x4 też nie żałuję, choć rzadko wykorzystuję (ale jednak czasami - tak i bardzo wtedy pomaga).
Niby komfort, ale dużo mniejsze możliwości przejeżdżania np. progów przy wjazdach różnego rodzaju.
Guzik prawda. Też tak myślałem ale jest tak samo jak w starej MCV-ce czyli wysoko. Miałem okazję sprawdzić w tych samych miejscach gdzie jeździłem Loganem i przeszła bez szorowania pomimo, że mam zestaw ALL ROAD z przodu i tyłu. Niby tylko troszkę ale jednak nie zmienia faktu, że nic nie wadzi. No może oprócz chlapaczy z przodu ale te celowo trochę obniżyłem aby mniej chlapało na drzwi spod kół.
Niby komfort, ale dużo mniejsze możliwości przejeżdżania np. progów przy wjazdach różnego rodzaju.
Guzik prawda
Nie rozumiem, co masz na myśli, pisząc "guzik prawda". Z całą pewnością jest tak, że im większy rozstaw osi, tym łatwiej przychaczyć podwoziem o wypukłe załamania terenu/drogi.
Nie rozumiem, co masz na myśli, pisząc "guzik prawda". Z całą pewnością jest tak, że im większy rozstaw osi, tym łatwiej przyhaczyć podwoziem o wypukłe załamania terenu/drogi.
Z tego wynika, że najlepiej kupić Smarta bo ma mały rozstaw osi ?? Skoro kupuje się auto rodzinne to rozstaw jest ważny ale w drugą stronę. A to, że ktoś robi sobie nieporęczny podjazd do domu to tylko wynik kiepskiego projektu
Z tego wynika, że najlepiej kupić Smarta bo ma mały rozstaw osi ?? Skoro kupuje się auto rodzinne to rozstaw jest ważny ale w drugą stronę. A to, że ktoś robi sobie nieporęczny podjazd do domu to tylko wynik kiepskiego projektu
No więc tak: W aucie o większym rozstawie łatwiej wygospodarować więcej miejsca we wnętrzu. A co do smarta: W polskich górach bardzo lubiane są cinquasy (a dawniej maluchy) za zdolności poruszania się po trudnych drogach.
Podjazdy i przejazdy z górach jakie są każdy, kto jeździ, widzi. W górach kamiennych, np. na Bałkanach, zwłaszcza. Żadne projekty tego nie zmienią, choć Rosjanie próbowali zmieniać świat radykalnie (nie daję uśmieszku na końcu, bo wiemy, co z tego wyszło).
Nawiasem mówiąc, napisałem tylko o jednym (a nie jedynym, ani ostatecznym, bo DD to jednak także kompromis) z motywów mojego wyboru. Gdyby Duster 4x4 miał nieco (choćby 10 cm) dłuższy tył, a przez to większy bagażnik, kompromis byłby mniej bolesny.
Kobieta wyjeżdżając na wakacje zapcha do 110% pojemności każdy bagażnik, nawet, jak ma dwa metry długości. Uśmieszku nie daję, bo każdy wie, jak jest...
Guzik prawda
Nie rozumiem, co masz na myśli, pisząc "guzik prawda". Z całą pewnością jest tak, że im większy rozstaw osi, tym łatwiej przyhaczyć podwoziem o wypukłe załamania terenu/drogi.
To mam na myśli, że raczej się nie należy wypowiadać jak się czegoś nie ma. Powiedzenie, że można przyhaczyć nic nie zmienia, bo nawet dusterem można jak się nie uważa gdzie wjeżdżasz.
Ja np. w kwestii dustera się chyba jeszcze nie wypowiedziałem (dotyczy właściwości jezdnych).
Mam porównanie do starej MCV-ki, która też była długa i uważam, że z lodgy nie jest gorzej. Jedyne na co trzeba uważać to przedni zderzak który jakby niżej schodzi. Jednak i w tej kwestii nie jest chyba źle. Na parkingach gdzie większość aut haczy już o krawężnik/chodnik, ja zderzakiem wjeżdżam z bezpiecznym luzem
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-01-11, 10:53, w całości zmieniany 1 raz
nie należy wypowiadać jak się czegoś nie ma.Ja np. w kwestii dustera się chyba jeszcze nie wypowiedziałem
Widzę, że kwestionujesz testy motoryzacyjne
A co ma do rzeczy fakt, że nie wypowiadałeś się w kwestii dustera? Nie rozumiem. Może nie jeździłeś; nic szczególnego nie przyszło Ci do głowy?
Ja mam porównanie aut z różnymi rozstawami osi (dokładnie w tym zakresie o jakim napisałem) i wiem, o czym pisałem. Jestem tego pewien. Co więcej, mogę napisać z całą pewnością, że Octavia I uderzała w krawężniki przednim zderzakiem, a Octavia II z reguły nie uderzała, mimo iż miała większy rozstaw osi. Było to jednak nie tylko wynikiem wysokości zderzaka, ale i zestrojenia zawieszenia.
Ale ja zupełnie o czym innym pisałem. O haczeniu podwoziem o wypukłe przełamania terenu, np. przy wjazdach na posesje w górach (choć i po prostu na drogach).
Tylko, ze mój drogi piku przeczytaj temat tego postu "Samochód dla rodziny" i pod tym kątem są rozważania, a nie pod kątem przydatności przy pokonywaniu wzniesień.
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-01-11, 19:48
fotorobart napisał/a:
Stan napisał/a:
Na nowy w tej samej cenie MSZ nie ma najmniejszych szans... z tego co czytałem na forum 5% to max upust na nowy samochod.
potwierdzam, tyle dostałem na nowego Dustera :)
Tylko że DD ph2 schodzą niemalże jak ciepłe bułeczki , natomiast Lodzie raczej kiepsko, więc wcale bym się nie zdziwił, gdyby dalo sie wyrwać większy upust.
Guzik prawda. Też tak myślałem ale jest tak samo jak w starej MCV-ce czyli wysoko. Miałem okazję sprawdzić w tych samych miejscach gdzie jeździłem Loganem i przeszła bez szorowania pomimo, że mam zestaw ALL ROAD z przodu i tyłu. Niby tylko troszkę ale jednak nie zmienia faktu, że nic nie wadzi. No może oprócz chlapaczy z przodu ale te celowo trochę obniżyłem aby mniej chlapało na drzwi spod kół.
Potwierdzam słuszność kolegi Marka1603, mam pakiet ALL ROAD i dodatkowo chlapacze na wszystkich kołach, a mam ok. 500 m gruntowej drogi do swego domu i nie "szoruje" po drodze, bo ma wyższe zawieszenie od innych samochodów.
potwierdzam, tyle dostałem na nowego Dustera :)
Tylko że DD ph2 schodzą niemalże jak ciepłe bułeczki , natomiast Lodzie raczej kiepsko, więc wcale bym się nie zdziwił, gdyby dalo sie wyrwać większy upust.
Tu nie sposób przyznać Ci racji... złodziejaszkom Duster też coraz bardziej się podoba :/
Wracając do tematu - decyzja podjęta : ) Będzie Lodgy, będzie dci 110, będzie odpowiedni temat w galerii użytkowników... aż szkoda, że to dopiero za ok 2 tyg : )
[update]
PS: ale tak sobie pomyślałem że 2 tygodnie to czas odpowiedni na zaopatrzeni się w naklejki
i KUK :D
Ostatnio zmieniony przez Stan 2015-01-13, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
, uważaj na śpiących policjantów, takich wysokich i krótkich. Ostatnio przywaliłem dość ostro w takiego gnoja.
Niemożliwe. Koledzy dwaj kilka postów wcześniej pisali, że nie z Lodgy takie rzeczy. Nie chcę być złośliwy, ale o tym zjawisku napisałem, co spotkało się z gwałtowna krytyką, choć niezbyt celną i nieuzasadnioną. Zadziwiła mnie... A Ty Grapess uważaj, co piszesz - Lodzia nie wali podwoziem w przeszkody wypukłe
Jeśli chodzi o progi zwalniające to czasami inwencja "budowniczych" jest niesamowita- miałem ze dwadzieścia lat temu na na osiedlu taki twór, na którym każdy praktycznie samochód orał brzuchem. Trwało to kilka tygodni, śladów było od cholery i w końcu go obniżono. Nie miałem wtedy bryki ale szczerze współczułem właścicielom połechtanych wozidełek.
Niemożliwe. Koledzy dwaj kilka postów wcześniej pisali, że nie z Lodgy takie rzeczy. Nie chcę być złośliwy, ale o tym zjawisku napisałem, co spotkało się z gwałtowna krytyką, choć niezbyt celną i nieuzasadnioną. Zadziwiła mnie... A Ty Grapess uważaj, co piszesz - Lodzia nie wali podwoziem w przeszkody wypukłe
Oj tam piku nie bądź taki wrażliwy na krytykę, nie była ona taka gwałtowna w ogóle jej nawet nie było Ty wybierasz auto pod kątem pokonywania przeszkód wypukłych, ja wybieram pod kątem przestrzeni w środku bo tego potrzebuje i dlatego pod tym kątem rozważam samochód rodzinny, każdemu według potrzeb.
A Grapess wie, że nie może pisać o polityce reszta dozwolona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum