Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-05, 20:01
Uu... Niestety ja mam poprzednią wersję MNE i ten ekran jest zupełnie inny...
Przykładowe zdjęcie z netu:
Tu trzeba w czwartej linijce kliknąć MO_EEU (+DAB), ale potem na wcześniejszym ekranie startowym musiałem kliknąć DAB FW, bez tego jakby moduł DAB nie widział zmian.
Jeśli nie będzie nowych kodów, to pozostaje Ci konfiguracja MNE przez ddt4all po CAN.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-05, 20:55, w całości zmieniany 5 razy
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-16, 07:44
ptakooo napisał/a:
... DAB A(P) oznacza typ anteny: (A) aktywna ze wzmacniaczem (napięcie zasilające podane na wejściu radia) natomiast (P) antena pasywna. Nie jestem na 100% pewny w/w.
Mogę więc potwierdzić, że po włączeniu opcji "DAB A", MNE jest w stanie poprawnie zasilać wszelkie uniwersalne, aktywne anteny DAB lub splittery, dostępne w ofertach (np Allegro). Większość z nich ma uniwersalne zasilanie- albo po kablu antenowym, albo po podaniu +12V na dodatkowy kabelek. Czyli zamiast podłączać dodatkowo zasilanie do kabelka, uruchamiamy "DAB A". Wtyczki typu SMB w takich naklejanych antenach, które na pierwszej stronie wątku prezentował tosiek, pasują idealnie na wcisk do gniazda Fakra bez żadnego piłowania, czy innych przeróbek: KLIK
Niestety- czułość takiej antenki naklejanej na szybę (w wersji aktywnej) pozostawia wiele do życzenia- na obrzeżach Warszawy odbioru przeważnie nie ma, w mieście owszem- nawet działa. Wydaje mi się, że lepiej łapało 0,5m izolowanego drutu pozostawionego za deską rozdzielczą...
W najbliższym czasie porównam jak sprawdzi się splitter rozdzielający sygnał z anteny dachowej.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-16, 08:10, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2019-10-14, 23:00
Pisałem już w innym wątku, że zrezygnowałem z testowania splitterów, bo wymieniłem po prostu antenę dachową na model odbierający DAB. Na razie mam antenę z Dustera 2 a na docelową antenę czekam- ściągam z zagranicy, bo w PL takie z DAB nie były montowane w modelach z anteną z przodu dachu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-14, 23:28, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-10-15, 07:56
duch napisał/a:
Dymek, a można zamiennie podłączyć antenę FM/AM w DD2 do tunera DAB ?
Na pewno nic takim podłączeniem "na próbę" nie zepsujesz, tyle, że wtyczka jest inna. Nie sprawdzałem, ale raczej białej wtyczki nie wsadzisz do brązowego gniazda w radiu. Trzeba by zdjąć tą białą kostkę z wtyczki i zostawić samo złącze. Ale jaki będzie odbiór- trudno przewidzieć. Na pewno tuner DAB musi mieć włączone zasilanie wzmacniacza antenowego (antena aktywna). Docelowo w przypadku DD2 masz komfortową sytuację, bo fabrycznie montowane są dwa rodzaje anten ze wzmacniaczem- pojedyncza (FM/AM) lub podwójna (FM/AM+DAB) i można łatwo zamienić pojedynczą na podwójną. Zdaje się, że instalacja antenowa od tyłu samochodu do radia montowana fabrycznie jest podwójna, ale to musiałby jakiś właściciel Dustera potwierdzić.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-15, 08:00, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za informacje, ja mam gniazdo jak na zdjęciu. Nie wiem jaką antenę mam, ale rozumiem, że jeżeli była by instalacja na dwie anteny, to była by kostka do DAB a jest tylko biała, auto golas więc w ogóle fajnie, że biała jest.
Pozdrawiam.
20190928_081923450_iOS1.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 72,01 KB
Ostatnio zmieniony przez duch 2019-10-15, 08:32, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-10-15, 10:28
duch napisał/a:
Dzieki jas_pik, radio z demontażu, pewnie antena zdjętą razem z obudową gniazda
To możesz wpiąć białą wtyczkę od FM, przynajmniej zobaczysz czy zagada.
Ale jak masz radio wyjęte, to popatrz głębiej we wnęce radia- może znajdziesz brązową wtyczkę.
Po włączeniu anteny aktywnej, -DAB i regionu WUE w Micom moduł zadziałał z LAN5800.
Antena z aliexpress za 15zł, działa nawet w garażu położona po prostu na desce.
Wysłany: 2019-10-21, 09:15
To może jeszcze słowo o "daciowych" dachowych antenach fabrycznych przystosowanych do odbioru DAB.
Poniżej dwie fotki poglądowe dla tych, którzy rozważają montaż w tym miejscu innej anteny, przystosowanej do odbioru DAB. Obie anteny są aktywne FM/AM+DAB (z podwójnym wzmacniaczem).
Pierwsza fotka- antena z Renault Megane4/ Clio4, Captur itp, montownana również w Dusterach II wyposażonych w odbiorniki z DAB- założona z przodu dachu wygląda średnio ze względu na zbyt pionowe ustawienie bata. Z uwagi na spadek dachu, taka antena zamontowana w Sandero czy Loganie jest do przyjęcia, ale w Dokkerze lub Lodgy byłaby już całkiem pionowo a może nawet pochylona do przodu.
Na fotce drugiej analogiczna antena, która była i jest montowana w Europie Zachodniej we wszystkich Daciach (poza Dusterem II) wyposażonych w odbiorniki z DAB. Jak widać kąt pochylenia bata jest dostosowany do montażu z przodu dachu. Nie trafiłem na informację, czy taka antena była montowana w jakimkolwiek modelu Renault.
Różnice są tylko w podstawie anten, bat jest taki sam. Oczywiście aby podłączyć którąś z tych anten trzeba jeszcze dołożyć podwójną wiązkę pomiędzy wtyczkami anteny a radiem (np od jakiegoś Renault)- kabelki wychodzące z anten są krótkie.
Fotki poniżej na przykładzie mojej Sandero Stepway.
Antena_282179719R.jpg Antena z Dustera II montowana również w Renault z tyłu dachu. Numer fabryczny 282179719R
Plik ściągnięto 23 raz(y) 179,89 KB
Antena_282179393R_Sandero.jpg Antena montowana fabrycznie w Europie Zachodniej w Daciach Sandero, Logan, Dokker, Lodgy, Duster1. Numer fabryczny 282179393R
Plik ściągnięto 371 raz(y) 62,64 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-21, 09:58, w całości zmieniany 6 razy
Dzisiaj przymierzam się do wyciągnięcia radia i sprawdzenia gniazdek. Osłonkę plastikową wiem jak ściągnąć, pytanie jak dalej z radiem - jakieś narzędzia, blokady potrzebne do wyciągnięcia?
Wysłany: 2019-10-22, 11:20
askr_poz napisał/a:
Dzisiaj przymierzam się do wyciągnięcia radia i sprawdzenia gniazdek. Osłonkę plastikową wiem jak ściągnąć, pytanie jak dalej z radiem - jakieś narzędzia, blokady potrzebne do wyciągnięcia?
Cztery wkręty mocują radio. Przygotuj wkrętaki z końcówką Torx, bodajże T20. Nic więcej.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-22, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Dzieki jas_pik, radio z demontażu, pewnie antena zdjętą razem z obudową gniazda
To możesz wpiąć białą wtyczkę od FM, przynajmniej zobaczysz czy zagada.
Ale jak masz radio wyjęte, to popatrz głębiej we wnęce radia- może znajdziesz brązową wtyczkę.
Działa
Sprawdziłem, drugiej wtyczki brak (wersja access, fabrycznie bez radia).
A na jakiej zasadzie działają te splitery ?
Wysłany: 2019-12-25, 19:33
duch napisał/a:
A na jakiej zasadzie działają te splitery ?
Po prostu układ filtrów i wzmacniaczy rozdzielający sygnał z jednej anteny- pudełeczko, do którego wchodzimy jednym kablem antenowym z anteny FM a wychodzimy dwoma kablami, jednym do wejścia FM a drugim do wejścia DAB radia.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-12-25, 19:44, w całości zmieniany 2 razy
Witam.
Zamontowałem moduł DAB w MNE 9.1.3 w micom DAB AA łapie stacje , EPG czasami jest czasami nie , ale nigdzie nie wyświetla loga stacji , czy MNE tak ma ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum