Optymista, ale realnie patrzący po pierwszej jeździe ;) Mondziakiem 230-konnym 2,5 litra turbo benzynka potrafiłem spalać średnio 7,8 litrów po około pół roku użytkowania. Oczywiście trzeba było pyrkać 1,6 tysiąca obrotów/min i bardzo delikatnie dodawać gazu, hamować silnikiem i przyspieszać przed górką, ale ja lubię tak jeździć.
W każdym razie będę starał się jeździć normalnie, ale ekonomicznie. Przyspieszenie jest potrzebne podczas wyprzedzania. Tym autem i tak nie poszaleję, nawet jakbym chciał, bo to nie skręca. Na plus - zauważyłem, że ciągnie już od 1500 obrotów/min i ładnie turbinka świszczy.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-12-06, 16:45
na podstawie 4 letniej eksploatacji stwierdzam, że nie da się jeżdżąc zupełnie normalnie (czyli bez jakiejś eko-akrobatyki ale też i bez wyścigów spod świateł) tym autem w wersji 4x4 zejść do średniego spalania poniżej 7 l/100 km. Pod pojęciem średniego ma na myśli sumaryczne wyniki w warunkach: miasto,trasa, autostrada,droga gruntowa, lato,zima, lekki teren, jazda w trybie automatycznym i 4x4. itp. Nawet biorąc pod uwagę nowocześniejszy 1,2 TCe realnie będzie to ok 8-9 l.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-12-06, 16:46, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-12-06, 19:28
już z tego tytułu, że masz w nazwie 4x4 możesz sobie doliczyć co najmniej 1,5 l na 100 km w stosunku do wersji z napędem na przód i tym samym silnikiem. Swoje robi: różnica wagi, przełożenia skrzyni biegów, drugi napęd (który nawet w trybie auto, szczególnie zimą co jakiś czas pozwoli sobie zadziałać) i wreszcie coraz śmielsze pomysły samego kierownika - a to chęć sprawdzenia czy uda się przejechać 3 km zawianej na pół metra gruntowej drogi, a to próba sforsowania jakiejś błotnistej łąki, a to udany zamiar skrócenia sobie wyjazdu z parkingu zamiast normalnie to przez wysoki krawężnik i skarpę, itd itd. Apetyt będzie rósł w miarę jedzenia tj, stwierdzania, że da się wjechać (i co ważne wyjechać) w miejsca , o których mając normalne auto na trzeźwo się nie pomyślało. I to własnie jest warte tych dodatkowych litrów - zresztą przekonasz się a autopsji. Ostrzegam, to uzależnia
Mam pytanie do znawców zasad na tym forum. Chciałbym rozpocząć nowy wątek na temat Dusterka - swoje uwagi, spostrzeżenia, odczucia. Gdzie najlepiej go umieścić? Może nie zaczynać nowego, tylko tutaj wkleić długi tekst? Będzie długi i pewnie sporo dyskusji pod nim, więc może lepiej zacząć nowy wątek? Tylko w jakim dziale?
Mój teść mówi, że dostał Dustera na całorocznych, kupował w marcu b.r. u Zdunka w Gdyni z gotowych egzemplarzy. Przy najbliższej okazji zerknę, co mu tam założyli.
No i okazuje się, że ma Michelin Latitude Tour. Jest na nich co prawda oznaczenie M+S, ale sam producent określa je tako letnie.
Jak ogladalem Dustera to byly letnie M+S a sprzedawca mi tlumaczyl, ze to sa caloroczne.
Producent opon twardo okresla je jako letnie... Nie pamietam marki opon.
Inny Sprzedawca, od ktorego kupilem Logana wyjasnil to tak:
Opony sa im obojetne wzgledem pory roku, wytyczna jest taka, ze samochod ma wyjechac z salonu na oponach klasy premium ale letnich.
_________________ Dacia Logan MCV 2 FL, 1.2 16v
Ostatnio zmieniony przez goswee 2017-12-13, 00:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-12-13, 13:42
goswee napisał/a:
Jak ogladalem Dustera to byly letnie M+S a sprzedawca mi tlumaczyl, ze to sa caloroczne.
jeśli to Cross Contact Continental to z pewnością NIE są całoroczne
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-12-13, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum