DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
sandero 1.2
Autor Wiadomość
mollu 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-03-28, 11:57   

a właśnie w innym temacie opisałem

przebieg 1400 km

w trasie ok. 5.4

(przy trasie przez wioski, zakręty itp - ogólnie dużo hamowania to spalanie było 6.1)

ale wiem że da się mniej - jak zmienię opony na letnie
tak kolo 5.0 albo poniżej powinno spaść

w mieście 7-8 ale to z powodu krótkich przebiegów i niskich temperatur z rana

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-05-01, 13:12   

Jak tam po kolejnym miesiącu - opony pewnie już zmieniłeś? Spalanie takie samo czy mniejsze?

mollu 

Wysłany: 2011-05-01, 19:03   

spalanie nadal utrzymuję się w granicach 5,4 w trasie (oczywiście przy normalnej jeździe)
jak się pojedzie troszkę wolniej tak w granicach 80-85km/h to spokojnie spadnie do 5
a nieraz i poniżej - najmniejsze jakie mi pokazywało to 4,7

od ostatniego tankowania przejechałem 300 km z czego 70% trasa i spalanie pokazuje mi 5,8 l
co mnie osobiście zadowala - bo wiem że nie jechałem przez ten czas zbyt ekonomicznie

jak ceny paliw trochę spadną to w końcu spróbuje zweryfikować wskazania komputera do realnego spalania - tylko teraz dużo kasy żeby zalać do pełna 2 x pod rząd

Cendra 

Marka: Skoda / FSO
Model: Citigo / 125p, Syrena 104
Silnik: 1.0 / 1.5 , 0,8
Rocznik: 12 / 83, 71
Wysłany: 2011-05-04, 10:25   

mollu napisał/a:
jak ceny paliw trochę spadną

Raczej już tylko wzrosną... Przykład 1 maja 5.13, 3 maja ta sama stacja 5.20...

mollu 

Wysłany: 2011-06-20, 11:02   

no i ceny nie spadają hehe

opisałem jak wygląda na dzień dzisiejszy spalanie http://www.daciaklub.pl/f...=105&start=1230

tj. średnio 7,3 l - przy większości w mieście z klimą

przebieg 3600 - póki co nie mogę na nic narzekać
jestem zadowolony z zakupu :D

benny86 

Wysłany: 2011-06-20, 16:19   

mollu napisał/a:
no i ceny nie spadają hehe

U mnie - co prawda nieznacznie - ale jednak spadają. Auchan 4.94, LUkoil 4.96, St1 4.94, statile, shele i inne od 5.09 do 5.14

mollu 

Wysłany: 2011-08-20, 10:26   

no i po urlopie

2 wyjazdy po ok. 430 km każdy

1. nad jezioro spalanie średnie 5.4
2. w góry - spalanie średnie 5.3

czyli z trasy prawie 900 km nie śpiesząc się zbytnio po górach / autostradach (tylko z 6-8 % po mieście)prawie cały czas z kimą - ja ze spalania jestem zadowolony

samochód ma przejechane 6500 km - i nadal wszystko OK :)

mollu 

Wysłany: 2011-10-27, 08:01   

dawno nic nie pisałem

przebieg 8500 km

spalanie przy przejechaniu ok 900 km (60% miasto krótkie przebiegi na zimnym silniku)

wyszło według komputera 6,4 l
mnie to osobiście zadowala

nadal wszystko OK i nadal polecam :D

Xrzysioo 

Silnik: 1.2 16V
Wersja: BlackLine
Wysłany: 2011-11-04, 23:11   

Witam :)

U mnie już pyknęło 15 000 km, bezawaryjnie, przegląd z uzupełnieniem płynów kosztował mnie 102 PLN. Autko spisuje się na medal.
Spalanie wg komputera (70% miasto 30% trasa) bez klimy 6,4 l/100km co mnie bardzo zadowala :) silnik 1.2 do miasta wystarczający ale ciekawe kiedy do Sandero wcisną 1.2 TCE z ponad 100 konnym silnikiem, to będzie dopiero autko :-P

mollu 

Wysłany: 2012-01-12, 11:00   

ja w przyszłym miesiącu robię przegląd
stuknie roczek

nadal nic się nie zmieniło - jestem zadowolony z zakupu :)

w sumie to i dobrze że nie mam nic więcej do napisania bo to znaczy że nie ma się czego przyczepić ani nic się nie psuję :-)

mrówa 

Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-01-12, 11:03   

Dobrze, że napisałeś swoją (pozytywną) opinię. Bo zazwyczaj jest tak, że gdy coś szwankuje to wypisuje się na forum, a jak wszystko gra to cisza. I w rezultacie ktoś czytający/przeglądający forum od razu ma przeświadczenie "ale te daćki to niezmiernie awaryjne samochody"...

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-01-12, 11:14   

mrówa napisał/a:
Dobrze, że napisałeś swoją (pozytywną) opinię. Bo zazwyczaj jest tak, że gdy coś szwankuje to wypisuje się na forum, a jak wszystko gra to cisza. I w rezultacie ktoś czytający/przeglądający forum od razu ma przeświadczenie "ale te daćki to niezmiernie awaryjne samochody"...

tak jest na każdym forum, bez względu na markę :mrgreen: Bezawaryjność traktowana jest jako coś oczywistego, każda najdrobniejsza usterka urasta do rangi problemu, nieraz szczegółowo roztrząsanego. Zniekształca to często obraz auta w oczach potencjalnego kupującego szukającego informacji na forum danej marki. Warto zwracać więc dokładnie uwagę, na co tak naprawdę narzeka się w danym modelu- czy np na wadliwe silniki, skrzynie, słabe zawieszenie, czy też np na skrzypiące plastiki, albo jak w przypadku Dustera - marnej jakości pseudo półkę nad bagażnikiem :-P

mrówa 

Silnik: 1,4 MPI
Wersja: Arctica 5 os.
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-01-12, 11:18   

Dar1962 napisał/a:
tak jest na każdym forum, bez względu na markę
Ale przy marce Dacia zauważalna jest jakaś taka skłonność do "udowodnienia" nie wiem komu i po co, że to zwykły szajs. Przynajmniej odnoszę takie wrażenie.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-01-12, 11:23   

złe opinie o tej marce wygłaszają osoby, których najczęściej nie stać po prostu przyzwoite i NOWE auto, albo te, które jeżdżąc swoimi 15 letnimi produktami pewnego ludowego koncernu w ten sposób wyładowują swoje frustracje :-P
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-01-12, 11:24, w całości zmieniany 2 razy  

benny86 

Wysłany: 2012-01-12, 12:07   

Mollu a jak tam spalanie, jeżdzisz więcej w mieście/w trasie? Pytam bo w wątku "spalanie" o silniku 1.4 jest dość sporo wpisów, o 1.2 zdecydowanie mniej...

mollu 

Wysłany: 2012-01-23, 11:06   

o spalaniu napisałem w temacie o spalaniu ;) zgodnie z sugestią ;)

Cytat:
obecnie spalanie z okazji niższych temperatur, ogrzewania itp wzrosło

ale nadal przy mojej jeździe 5 dni w tygodniu małe przebiegi na zimnym silniku ok. 30-50 km + weekendy trasa 200 km wynosi w granicach 7 l

obecnie mam 7,2 l - ale spokojnie dałoby się spaść poniżej 7 l

ja kupując sandero przyjąłem sobie poziom zadowolenia jeśli średnie spalanie wyjdzie mi 7 l przy jeździe po mieście

więc uzyskałem to co chciałem :D

ps. normalnie w trasie bez opon zimowych spalanie spada do ok. 5 l (jazda ekonomiczna) co jest też dla mnie zadowalające

na rynku są na pewno bardziej ekonomiczne silniki ale jak dla mnie ten jest wystarczający i mogę go polecić :D

co do nowości to zarysowałęm bok - http://www.daciaklub.pl/f...ghlight=#114511

oraz dzisiaj odbyłem przegląd pierwszoroczny - koszt 98 zł więc nie mogę narzekać na cenę

mollu 

Wysłany: 2012-07-27, 12:23   

przydał by się nowy wpis:

z mankamentów to mogę tylko wskazać:
- uszczelkę pod przednią szybą od środka, która wyłazi (ale to problem nie nowy i już poruszany na forum)
- przy używaniu klimy spadek mocy i lekka zmuła silnika ale to wcale mnie nie zaskakuję :-)

po 1,5 roku i 18 tys. km przejechanych jestem nadal zadowolony z zakupu :-D

gama Daci z roku na rok się powiększa i podejrzewam, że gdy będę zmieniał samochód za parę lat pozostanę przy Daci :mrgreen:

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-07-27, 16:07   

Ja zas z kazdym km odnajduje kolejne w niedogodnosci i drobne wady oraz ogrom oszczednosci poczynionych przez ksiegowych na spolke z projektantami samochodu. Na dzis jedynie staram sie poprawiac i udoskonalac we wlasnym zakresie. Drugi raz chyba bym nie zaplacil za roczne sandero 30 tys. One jest warte mniej w swietle odkrytych przy eksploatacji minusow. Swiadom ich splacam sobie samochodzik i licze,ze nadal bedzie tanio mnie wozil .

monopios 

Marka: DACIA
Silnik: 1.4 MPI
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-07-28, 13:21   

mekintosz napisał/a:
Ja zas z kazdym km odnajduje kolejne w niedogodnosci i drobne wady oraz ogrom oszczednosci poczynionych przez ksiegowych na spolke z projektantami samochodu.

Chyba ten samochód bardzo Ci się znudził i doszukujesz się... . Jak komuś coś się nie podoba, to ma takie nastawienie psychiczne, że wynajduje sam sobie wady i problemy z tym związane. Chociaż w innym aucie to już nie przeszkadza lub nie przeszkadzało.

Stepway 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-07-28, 13:34   

monopios napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Ja zas z kazdym km odnajduje kolejne w niedogodnosci i drobne wady oraz ogrom oszczednosci poczynionych przez ksiegowych na spolke z projektantami samochodu.

Chyba ten samochód bardzo Ci się znudził i doszukujesz się... . Jak komuś coś się nie podoba, to ma takie nastawienie psychiczne, że wynajduje sam sobie wady i problemy z tym związane. Chociaż w innym aucie to już nie przeszkadza lub nie przeszkadzało.

Eee... nie wiem czy można to nazwać tak dosłownie znudzeniem. Dla mnie lepszym określeniem jest tzw. większy obiektywizm, który pojawia się dopiero wraz z upływem czasu.

Rzecz ma się nie tylko do samochodu. Taka ludzka natura.

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-07-28, 13:37   

Stepway napisał/a:
Dla mnie lepszym określeniem jest tzw. większy obiektywizm, który pojawia się dopiero wraz z upływem czasu.

a może oczekiwania były za duże?

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-07-28, 17:05   

Zapewne wszystko po trochu, ale chyba nie ma sensu robić koledze psychoanalizy. Lepiej natomiast wyciągnąć wniosek na przyszłość: "Nie jesteś przekonany do Dacii - nie bierz". Bo to nie jest żadna "okazja", tylko zupełnie zwyczajne auto - i w większości bardzo łatwo stwierdzić, czy zestaw cech, jakie oferuje, komuś odpowiada.

(Np hałaśliwość, słaby silnik, brak bajerów - o tym wszystkim kol. mekintosz wiedział przecież od początku).

Co polecam uwadze wszystkim zastanawiającym się nad.

Stepway napisał/a:
Dla mnie lepszym określeniem jest tzw. większy obiektywizm

Bardzo "tzw"., bo to przecież całkowicie subiektywna ocena (((:

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-07-28, 23:59   

laisar napisał/a:
Zapewne wszystko po trochu, ale chyba nie ma sensu robić koledze psychoanalizy. Lepiej natomiast wyciągnąć wniosek na przyszłość: "Nie jesteś przekonany do Dacii - nie bierz". Bo to nie jest żadna "okazja", tylko zupełnie zwyczajne auto - i w większości bardzo łatwo stwierdzić, czy zestaw cech, jakie oferuje, komuś odpowiada.

(Np hałaśliwość, słaby silnik, brak bajerów - o tym wszystkim kol. mekintosz wiedział przecież od początku).

Co polecam uwadze wszystkim zastanawiającym się nad.

Stepway napisał/a:
Dla mnie lepszym określeniem jest tzw. większy obiektywizm

Bardzo "tzw"., bo to przecież całkowicie subiektywna ocena (((:

Akurat bylem mocno przekonany do daci, co ciekawe nadal kibicuje tej marce ale nie tak bezkrytycznie jak wczesniej. O hałasliwosci - coz - jest ciszej niz w starym AX wiec po przesiadce z gracika na prawie nowe auto bylem wrecz wniebowziety. Silnik slaby, jezdzielm benzynka 75 KM, wiec nie mialem okazji od razu ocenic paramatrow sandero 68KM dci. Mysle, ze wielu z Nas zdecydowalo sie na zakup daci na podst inf z forum +_ jedna jazda testowa u dilera. Przyznam, ze nie mialem w zyciu okazji jezdzic wieloma samochodami by na podstawie dwoch jazd testowych sandero sobie go wybic z glowy. Troszke sie powiem napalilem - i kupilem. Zalezalo mi na mozliwie nowym w cenie dop 30 tys i akurat Sandero pasowalo. Jednak o wielu rzeczach dowiedzialem sie z forum po zakupie, z autopsji, z doswiadczenia. Akurat staram sie udoskonalac, poprawiac co mozna, bo nie mam na tyle odwagi by ja sprzedac i kupic cos niepewnego. Lepsza znana mi dacia niz nieznany inny. Przynajmniej do czasu jak ja splace. Czy mi sie znudziła, chyba nie, jeszcze nie ;-) Pamietajmy - kierowca cieszy sie jak kupi i jak sprzeda. Po srodku bywa roznie, raz na plus raz na minus. Jednak minusy daci staram sie wyciagac mozliwie racjonalnie na podstawie swoich doswiadczen, ktore sa czesto zbiezne z opiniami wieku z forumowiczow. Nie hołduje powszechnej opini, ze rumunski pojazd z francuskim rodowodem jest z zalozenia do kitu. Potrafie doszukac sie wielu zalet, ba, gdyby ktoras z sanderowych upierdliwosci mnie bardzo doskwierala pewnie bym zaryzykowal i pozbyl sie samochodu. Nawet swiadom tych niedociagniec nadal wielu osobom sugeruje zakup daci.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-07-29, 00:04, w całości zmieniany 1 raz  

mollu 

Wysłany: 2012-07-29, 09:21   

ja staram się nie zwracać uwagi na niedoskonałości daci, bo nie stawiałem za wysokich wymagań przy zakupie

potwierdzam opinie laisara, co do daci trzeba być przekonanym od początku do końca :)
Ostatnio zmieniony przez mollu 2012-07-29, 09:22, w całości zmieniany 1 raz  

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-07-29, 11:08   

mekintosz napisał/a:
Lepsza znana mi dacia niz nieznany inny.

myślę, że powyższe tłumaczy wszystko :-P ...

Odpowiedz do tematu