Dobrze pokazali. Spróbuj tak zrobić innym samochodem typu SUV czy nawet terenowym...
Stalowa płyta pod silnikiem w Dusterze jest ewenementem i mam nadzieją, że nie zostanie zlikwidowana w ramach jakichś kretyńskich oszczędności.
W materiale, który pokazał Laisar (wątek "200 tys. km po Brazylii") znalazł się link do tekstu Dustera 2016. Filmik godny uwagi, widać drobne zmiany w ruszcie i tylnych światłach Dustera (Renault Dustera!) 2016.
http://www.noticiasautomo...-2016-off-road/
Wysłany: 2020-03-03, 19:37 Jeszcze Nowszy Duster 2
Na YouTube Latynosi i Hindusi pieją z zachwytu nad nową wersją Renault Duster (2021). Rozwala mnie kanał użytkownika "Zanardo" - mały i krzykliwy oj joj oj.
Pojawiło się kilka filmów, w których można zauważyć znaczące zmiany w wyposażeniu zarówno wewnątrz i z zewnątrz względem wersji znanej np. z rynku ukraińskiego.
- wersja brazylijska z dodatkowymi halogenami przy tablicy rejestracyjnej
- tylne lampy LED (!!!)
- lampy cofania symetrycznie z prawej i lewej strony
- przetłoczenie pod tylną rejestracją
- listwy ochronne drzwi ze srebrnym napisem
- czujnik deszczu seryjnie
- jest skrzynia EDC/CVT
- włącznik tempomatu/limitera na kierownicy (!!!)
- nowy większy ekran systemu multimedialnego (!!!)
- ładnie wyprofilowane fotele w skórze
- inaczej wyskalowany prędkościomierz (0-20-40-60-80-100-120-140-160-180-200-220) w przeciwieństwie do naszych (10-30-50-70-90-110-130-150-170-190-210)
- silniki w ofercie: 1.3TCe i 1.6SCe
Pewnie jeszcze coś się znajdzie.
Podoba mi się takie Renault.
p.s. Czy ktoś z Was zwrócił uwagę na idiotyczne wykończenie wersji angielskich z kierownicą po prawej stronie? Zamek w drzwiach, otwieranie wlewu paliwa, cięgno klapy silnika, bezpieczniki - wszystko zostało po lewej stronie jak na kontynencie europejskim. Kierowca musi się przesiąść na miejsce pasażera, żeby otworzyć sobie klapkę/klapę. Tu ewidentna lipa Dacia się nie popisała i oszczędność aż kłuje w oczy...[/youtube]
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-03-03, 20:02
Ile jeszcze będzie takich tematów?
Duster z rynku Brazylijskiego i Rosyjskiego nigdy nie zagości u nas i jest to osobny twór.
Lift będzie, ale zapewne będzie wyglądał zupełnie inaczej.
Co do aut angielskich to w wielu autach jest to rozwiązane w taki sposób. Duster gen. I z Anglii był w ogóle pokręconą konstrukcją by miał inaczej przeprowadzony lift.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-03-03, 20:13
Jak czytam o tych wszystkich płaczkach w sprawie Dustera to mną aż telepie. A to bo na Rosji jest jakieś przestarzały 2.0 16V, a to w Brazyli Pickup, w Indiach złote klamki itd.
Jak czytam o tych wszystkich płaczkach w sprawie Dustera to mną aż telepie. A to bo na Rosji jest jakieś przestarzały 2.0 16V, a to w Brazyli Pickup, w Indiach złote klamki itd.
:) ale można czerpać inspiracje. Każdy przecież w jakimś stopniu chce odróżniać się od innych. Gdyby wszystkie Dustery były w kolorze Sraczka Orange Atacama... to by było nudno.
To nie jest lifting naszego dustera, tylko premiera dustera II na tamtych rynkach - a ponieważ jest tam renówką, to firma dba, żeby był trochę lepszy od dacii u nas.
(A lifting u nas też się szykuje - http://www.daciaklub.pl/f...1804388#1804388 - ale raczej nie należy się spodziewać zbyt wielu wodotrysków - to zwyczajne odświeżenie w połowie życia aktualnej generacji).
ponieważ jest tam renówką, to firma dba, żeby był trochę lepszy od dacii u nas.
Ja wiem czy aż tak bardzo lepszy? Nieco inny i tyle. Jakieś drobiazgi typu chromowany napis na listwie lub inne wyskalowanie prędkościomierza to nic nadzwyczajnego. Okrągłe nawiewy są bardziej praktyczne, a mnie osobiście też bardziej się podobają - choć to oczywiście kwestia gustu. Jedyne elementy nieco lepsze to diodowe lampy tylne i lepiej wpasowany w konsolę ekran multimedialny. Nie wiem czy to zasługuje aż na takie ochy i achy w porównaniu z wersją oferowaną u nas.
W zasadzie wszystko jest kwestią gustu, a nowa generacja rzeczywiście trochę podciągnęła naszego dustera w górę, ale nawet przechodząca do historii poprzednia wersja miała w tamtych krajach np prawdziwą skrzynię automatyczną czy także automatyczną klimatyzację - i dla wielu osób są to niewątpliwe wyznaczniki lepszości.
Duster jest pierwszym autem, w którym mam takie nawiewy. Początkowo nie bardzo mi się podobały, ale szybko się do nich przekonałem. Faktycznie dużo łatwiej mi ustawić nawiew dokładnie we właściwym kierunku (na przykład, żeby osuszyć boczne szyby) niż w przypadku prostokątnych. I nie chodzi tylko o kształt, ale także o łatwość zamknięcia/otwarcia klapek.
Pewnie jak zrobią lifting dwójki u nas to dostanie wnętrze z latino, na zewnątrz nie widzę większych możłiwości, jedyne co wprowadzą to może full ledy z przodu.
Pewnie jak zrobią lifting dwójki u nas to dostanie wnętrze z latino, na zewnątrz nie widzę większych możłiwości, jedyne co wprowadzą to może full ledy z przodu.
A full ledy z tyłu? Wyglądają fajnie i jest spora szansa, że są plug & play do naszych, więc będzie polowanie na takie na rynku wtórnym :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum