Marka: Toyota
Model: Corolla
Silnik: 1.4 dCi
Rocznik: 2006
Wysłany: 2017-05-04, 16:27
Witam,
odgrzebuje temat, poniewaz nigdzie nie moge znalezc informacji, czy Dacia wycofala silnik 1.2 TCE? Jeszcze miesiac temu, byl dostepny przy Dacii Lodgy w wersji Stepway, a teraz jedynie wersja wolnossaca benzyny 1.6. z mocniejszych silnikow tylko diesel 115km.
Silnik jest w cennikach Lodgy Laureate, Dokker Outdoor oraz Dustera.
Raczej nie wycofali się z silnika, tylko z konfiguracji, która u nas się nie sprzedaje.
Strasznie dziwnie mają skonfigurowane cenniki tce.
- Logdy +3000
- Dokker +2500
- Duster +7000
No co to ma być?
Ostatnio zmieniony przez GRL 2017-05-04, 16:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-05-04, 18:27
Przepraszam będę używać znaków, przyzwyczajenie z pracy, jak sie odpisuje na setki maili to polskie znaki to tylko wydłużanie czasu :)
Wracając do silnika, to szkoda, ponieważ niedawno wprowadzili opcję stepway, którą właśnie chciałem kupić. Teraz zmienili jej nazwę na Outdoor i równocześnie dali do wyboru tylko silnik z benzynowego 1.6.
Czy użytkownicy tego silnika moglibyście potwierdzić, czy on jest wystarczający do tego auta? Za 7 miesięcy rodzi mi się 3 dzieciak i przymierzam się właśnie do zakupu Vana, po pół roku poszukiwań i rozważań jestem coraz bliżej zakupu właśnie Lodgy. Rocznie robię ok 10-12tyś i pewnie to będzie auto na 8-10 lat.
Obecnie użytkuje od 7 lat silnik Diesla, ale nie wiem, czy w nowych konstrukcjach diesle przy tym przebiegu rocznym maja dla mnie sens, czy nie lepszy będzie właśnie benzyniak?
Przepraszam będę używać znaków, przyzwyczajenie z pracy, jak sie odpisuje na setki maili to polskie znaki to tylko wydłużanie czasu :)
Wracając do silnika, to szkoda, ponieważ niedawno wprowadzili opcję stepway, którą właśnie chciałem kupić. Teraz zmienili jej nazwę na Outdoor i równocześnie dali do wyboru tylko silnik z benzynowego 1.6.
Czy użytkownicy tego silnika moglibyście potwierdzić, czy on jest wystarczający do tego auta? Za 7 miesięcy rodzi mi się 3 dzieciak i przymierzam się właśnie do zakupu Vana, po pół roku poszukiwań i rozważań jestem coraz bliżej zakupu właśnie Lodgy. Rocznie robię ok 10-1i 2tyś i pewnie to będzie auto na 8-10 lat.
Obecnie użytkuje od 7 lat silnik Diesla, ale nie wiem, czy w nowych konstrukcjach diesle przy tym przebiegu rocznym maja dla mnie sens, czy nie lepszy będzie właśnie benzyniak?
A jak będziesz wykorzystał te auto tzn. ile km w mieście a ile km na trasie?
Przy takim Twoim rocznym przebiegu to tylko benzyna jest bardziej opłacalna niż diesel.
Bo jak będziesz wykorzystywał częściej w mieście to nawet 1,6 Sce wystarczy. A jak często jeździsz na trasie to już 1,2 Tce, bo ma już turbinę. W obu przypadkach zużycie paliwa jest podobnie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-05-05, 19:35
A według konfiguratora już Dokker Outdoor/Stepway jest dostępny z 1.2. Musiałbyś podzwonić do paru salonów czy faktycznie do Lodgy go nie montują, co byłoby dziwne moim zdaniem, czy jest to błąd na stronie.
Wysłany: 2017-05-07, 16:34
Pytałem się w 3 salonach,które przygotowywały mi oferty i mówili, że juz nie robią.
Głównie samochód będzie wykorzystywany na małe odległości, ale czasami wakacje z dziecmi i dojazd do Warszawy 50km. Odbędę w tygodniu jazde próbną i wtedy pewnie bedę wiedział czy mi wystarczy.
Natomiast czy ten silnik 1.2 TCE jest godny polecenia? Juz jest trochę na rynku, czy rzeczywiscie nic się z nimi nie dzieje? czy ewentualna usterka w tym silniku po okresie gwarancyjnym to podobne koszta co awaria diesla?
Natomiast czy ten silnik 1.2 TCE jest godny polecenia? Juz jest trochę na rynku, czy rzeczywiscie nic się z nimi nie dzieje? czy ewentualna usterka w tym silniku po okresie gwarancyjnym to podobne koszta co awaria diesla?
Z chęcią też bym się dowiedział.
Aktualnie na otomoto 2 najtańsze Dokkery (osobowe, benzynowe, bezwypadkowe) to wersje 1.2 tce z niedomagającym silnikiem.
Trochę to niepokojące.
Wysłany: 2017-05-17, 23:03
arczi_88 napisał/a:
A według konfiguratora już Dokker Outdoor/Stepway jest dostępny z 1.2. Musiałbyś podzwonić do paru salonów czy faktycznie do Lodgy go nie montują, co byłoby dziwne moim zdaniem, czy jest to błąd na stronie.
Jestem coraz bliżej zakupu Lodgy, dziś odbyłem jazdę testowa i z jednej strony benzyna 1.6 daje rade, ale z drugiej trochę jest słabiej ciągnie, niż moja obecnie Corolla 1.4 dci.
a ze dużo bardziej mi się podoba wersja stepway/obecnie outdoor to jestem w kropce. Nie wiem czemu, ale w momencie jad Dacia zmieniał nazwę ze stepway na stronie, na outdoor, to zniknęła tez lodgy 1.2 TCE, a byla na 100% jeszcze ok. miesiąc temu jak sprawdzałem.
Czy ktoś orientuje się czy można mimo wszystko jakoś ją zamówić w wersji Outdoor z silnikiem 1.2? W 3 salonach pytałem to wszyscy z automatu powtarzają, ze nie ma, ale nie są wstanie powiedzieć, czemu nie ma, nawet nie są zorientowani, ze wcześniej była. Patrzą tylko co im system pokazuje i koniec.
I jeszcze pytanie, patrzyłem na głośność auta i niestety jest dość głośne, a moja obecna Corolla do najcichszych nie należny. Czy jest jakiś sposób na większe wyciszenie Lodgy? jakaś dopłata w Dacii... ?
_________________ ----------
Pozdrawiam
Borickson
Ostatnio zmieniony przez Borickson 2017-05-17, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
O tyle dziwne z tym stepwayem 1.2 tce, że w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy (w krótkim odstępie czasu) pojawiło się na youtubie kilka filmików z testów takiej konfiguracji. Udostępniać dziennikarzom, żeby za moment wycofać z ofert? Bez sensu. :/
A hałasem forumowicze radzą sobie często sami.
Przeszukaj forum, to natrafisz na niejeden temat wygłuszania wnętrza.
Ale jako ciekawostkę dodam, że niedawno oświecił mniej jeden z forumowiczów - przykładowo Logan 0.9 tce ma dodatkowe wygłuszenie grodzi, względem wolnossącego 1.2.
Może, idąc tym tropem, 1.2 tce ma jakiś dodatek względem 1.6 sce?
Dwa magiczne zaklęcia, rozwiązujące tę przypadłość, to "więcej gazu!" oraz ewentualnie "redukcja!". Po prostu nie trzeba bać się hałasu towarzyszącemu zakresowi najlepszego przyśpieszenia, tj. 4000-5000 obr.
Borickson napisał/a:
Czy jest jakiś sposób na większe wyciszenie Lodgy? jakaś dopłata w Dacii... ?
Dopłata tak, ale nie Dacii - tylko samodzielna lub zlecając w niezależnym warsztacie.
Już po wejściu do auta widać, że gość zrobi wszystko, aby ośmieszyć auto.
I dalej po co włączać światła mijania jeżeli auto wyposażone jest w dzienne fabrycznie. Kompletnie nie zapoznany z autem czyli ogólny bełkot żeby tylko coś powiedzieć.
A żeby było wygodnie to wystarczy trochę schudnąć.
Totalny bez mózg. Zawraca na łuku drogi i to na podwójnej ciągłej.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-05-18, 11:35, w całości zmieniany 2 razy
Pertyński to "jedyny polski juror konkursu World Car of the Year".
Więc coś tam na samochodach się zna.
Nieraz oglądałem jego filmiki, powyższy również.
Fakt faktem lodówkę zjechał najbardziej ze wszystkich aut.
Na pocieszenie dodam, że u niego nie ma neutralnych komentarzy - jest albo ekscytacja, albo totalna zje*ba, nie ma nic po środku.
Podobnie się dostało najnowszemu Citroenowi C3 za brak ergonomii.
Na pocieszenie dodam, że u niego nie ma neutralnych komentarzy - jest albo ekscytacja, albo totalna zje*ba, nie ma nic po środku.
No nie wiem - obejrzałem np gledzenie na temat nowej corolli to odniosłem wrażenie że właśnie taki neutralny stosunek bo z jednej strony mówi że to dobre auto ale z drugiej że mdły, że nie rozumie jak ten samochód może wywoływać jakiekolwiek emocje jak nawet nie można go nienawidzić itp itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum