Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-05, 15:55
No nie wiem co miał namyśli, ale chyba się domyślam.
Może chodziło mu o to, że gdyby maska się wygięła (np. ktoś by po niej skakał)
i ta maska by dotknęła klemy dodatniej (a nie daj boże też jeszcze ujemnej) to by się zrobiło zwarcie i spaliłby się aku ?
To wtedy guma na plusie ma faktycznie sens.
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2010-12-05, 16:14
czaju napisał/a:
nawet Pan nie ściągniesz klem z akumulatora, jak samochód już doszczętnie spłonie"
Jak już spłonie,to bez różnicy,czy "zwarcie" ma sam aku czy przewód prądowy ze stopioną izolacją
.
jackthenight napisał/a:
maska by dotknęła klemy dodatniej (a nie daj boże też jeszcze ujemnej)
Maska zawsze jest"-" (z wyjątkiem syreny i może kilku innych zabytków).Natomiast po to właśnie na "+" jest osłona,żeby przy stluczce lub gdyby ktoś skakał po masce nie zrobić"zwarcia.
Czy macie w Swoich daćkach zabezpieczenie na biegunie dodatnim akumulatora ?
Jakaś plastikowa lub gumowa nakładka , u mnie nie ma i boję się o ewentualne zwarcie.
akumulator.jpg
Plik ściągnięto 421 raz(y) 20,36 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-01-10, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Można samemu zrobić. Nie będzie wystrzałowo piękne, ale spełni swoje zadanie.
Weź plastikową pokrywkę od większego słoika (ja kiedyś wykorzystałem taką białą po Nutelli). Ostrym nożem wytnij w pionowej części pokrywki (po obwodzie) otwory na dochodzące do klemy "+" kable. Trzeba to zrobić tak, aby po nałożeniu pokrywki trzymała się w miarę ciasno. W ten sposób zabezpieczysz choć częściowo przed przypadkowym zwarciem (np. kluczem) tę klemę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum