powiedz jak tam ogólnie okładziny wyglądają po ................km i czy nie zapiekają się śruby mocujące bęben (po 60 tys. km w Ibizie nie mogłem ich odkręcić )
Bęben z piastą stanowi jedną całość, wystarczy odkręcić nakrętkę nasadowym30 i łatwo zejdzie..Szczęki po 31 kkm dobre, wkurza zardzewiały bęben od środka/wiadomo, żeliwo/
pomalowałem Cortaninem,wszystko mocno zakurzone,., pod osłonkami cylinderków - rdza,.
Silikonem do tłoczków zapuściłem tłoczki w cylinderkach. W sumie niewiele roboty a pożytek znaczny
Myślę że przed 100 000 km nie ma co zaglądać, i niech sobie są zardzewiałe. Ale to tylko moje zdanie. Może jeśli coś z ręcznym będzie to się zbiorę na odwagę i rozbiorę ale puki co moje lenistwo weżmie pewnie górę.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-07-20, 14:13
stempik napisał/a:
zrobisz co zechcesz
Konstrukcja tylnych hamulcow (bebnowych) do skomplikowanych nie nalezy, ale po co dublowac robote serwisu. Jedyne co praktycznie moze sie z nimi zdarzyc, to zuzycie okladzin lub szczek, a to jest wyraznie slyszalne i latwe do wyczucia.
Nikogo nie mam zamiaru odwodzic od checi sprawdzenia ich we wlasnym zakresie, bo filozofia to zadna, a pozytek z tego plynacy moze byc znaczny.
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2008-07-28, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Jest wielu użytkowników którym gwarancja już sie skończyła lub kończy, a mają przebieg 30-40kkm, jak bedą mieli 60 kkm mają jechać na przegląd h-ców do serwisu? za ile?
Samo zdjęcie bębna, usunięcie z niego piachu i kurzu wydłuży żywotność szczęk i poprawi działanie h-ców.
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-07-21, 11:31
loganik napisał/a:
Jest wielu użytkowników którym gwarancja już sie skończyła lub kończy, a mają przebieg 30-40kkm, jak bedą mieli 60 kkm mają jechać na przegląd h-ców do serwisu? za ile?
Samo zdjęcie bębna, usunięcie z niego piachu i kurzu wydłuży żywotność szczęk i poprawi działanie h-ców.
Dokladnie to mialem na mysli piszac, ze nikogo nie mam zamiaru od tego odwodzic.
Jeszcze wczesniej pisalem o czynnosciach na przegladzie w ASO w odpowiedzi na stwierdzenie Stempika, ze do 100 000 do h-ców zagladac nie warto - ku przypomnieniu, ze serwis na przegladzie zrobi to przy przebiegu 60 000 km.
Logicznym i oczywistym powinien byc fakt, ze jasli nie pojedziesz na przeglad, to go zrobionego nie bedzie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum