Mam pytanie do wszystkich posiadaczy nowego Dustera, czy po odpaleniu silnika przez jakiś czas zauważacie takie charakterystyczne pykanie jakiś przekaźników w desce rozdzielczej? Można usłyszeć takie dźwięki, jakby się coś załączało, (typu światła czy coś) nie ma żadnej kontrolki czy usterki, ale pytam czy tak ma być? Podobnie dzisiaj słyszałem po zatrzymaniu się na parkingu, po jeździe starałem się usłyszeć turbinę czy jeszcze pracuje i znowu cichy dźwięk jakiś przełączników pod deską.
Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-04-01, 12:56
W każdym nowym wozie są dziesiątki przekaźników, które włączają się i wyłączają. Jeden z nich odpowiada za pompę paliwa. W wielu modelach jest on umieszczany w komorze silnika, a tu może być na centralce w desce rozdzielczej. A pompa włącza się na chwilę po przekręceniu stacyjki, "podciągnie" ciśnienie w układzie i wyłącza się. Jej włączenie następuje po uruchomieniu silnika.
I wiele podobnych urządzeń jest na pokładzie, które tak działają. Aczkolwiek z tego co widzę, to we francuzach to jest to standard do którego muszę się przyzwyczaić.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum