Witam serdecznie wszystkich forumowiczów;)
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Dacii Lodgy 1,5 dci 110KM, wersja PRESTIGE 7-os. w kolorze szarej komety:).
Wyposażenie dodatkowe w gratisie od dealera to:
Autoalarm,
Dywaniki,
Podłokietnik,
Szampan dla Żony;P
+ dokupione koło zapasowe.
Dziś zrobione 60km (droga z salonu do domku:) - spalanie 5,5L/100km ON.
I kilka słów po przesiadce z Logana MCV 7os. Laureat 1.6 16V:
Silniczek super! Dużo bardziej cichy niż benzyniak 1,6 w Loganie, jest elastyczny i myślę że będzie ekonomiczny... P.S. 6 bieg przy 100km/h i te obroty to jest coś pięknego:)
Skrzynia biegów precyzyjna i chodzi bardzo lekko.
Resorowanie też w porządku, dużo sztywniej niż w Loganie (ciśnienie przód 2,4; tył 2,7 jak instrukcja podaje, ale myślę że to trochę za dużo) może to dziwne, ale wybrałem felgi stalowe do wersji PRESTIGE:] (185/65/15) ze względu na lepszy komfort jazdy (wizualnie też nie najgorzej:))
Wyciszenie w środku dużo lepsze niż w Loganie!
Widoczność świetna.
SYSTEM MEDIA-NAV to bardzo fajna rzecz!
Szkoda, że nie ma lampki nad 3 rzędem siedzeń lub w bagażniku ale już mam na to patent:)
Szczerze mówiąc widać duży postęp między Loganem a Lodgy.
Ja osobiście chciałem wersję Laureat z silniczkiem 1,5dci 90KM, na pewno mniej by palił, ale wyszło jak wyszło i myślę, że nie zawiodę się na ekonomiczności i dynamice stodziesiątki;)
Gratuluje i życzę zawsze szerokiej drogi:). My naszą lodzię odbieramy w sobotę, najśmieszniejsze jest to że nie jechaliśmy Lodgy z silnikiem benzynowym bo nie było takiej do testów, więc zobaczymy dopiero na swojej jak się jeździ.
Ostatnio zmieniony przez Pijava 2012-12-19, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-19, 11:03
Pijava napisał/a:
Gratuluje i życzę zawsze szerokiej drogi:). My naszą lodzię odbieramy w sobotę, najśmieszniejsze jest to że nie jechaliśmy Lodgy z silnikiem benzynowym bo nie było takiej do testów, więc zobaczymy dopiero na swojej jak się jeździ.
Na początku jest strasznie mułowato, po 500 km zaczyna odżywac.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-19, 11:34
szerokości,bezawaryjności i wiele zadowolenia z tego fajnego autka
Gratulacje z dobrego - jak myślę - wyboru, chętnie popatrzę na Twoje cudo ;)
Może to głupio pytać, ale co porabiasz w Meksyku? na stałe?
Małe sprostowanie:) od wiek wieków na moje małe miasteczko na Kujawach mówi się meksyk, wiedzą to mali i duzi, sąsiedzi bliżsi i dalsi:)
Także w Meksyku żyję i pracuję na stałe;)
Cytat:
- jednak "zdradziłeś" Dustera na rzecz Lodgy ...
Rzeczywiście, nie mogłem się doczekać za faceliftem Dusterka iwybrałem Lodzię;)
Dzisiaj zrobiłem trasę 200km. 75% trasa, 25% miasto.
Jazda bardzo spokojna, ponieważ ruch był duży (do 90km/h)
Spalanie 5,4l/100km.
Chyba jeszcze nie umiem jeździć dieslem:/ albo wynik 4,4l/100km w cyklu mieszanym podany przez producenta to bajka;)
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-19, 22:37
1/auto na dotarciu - po 3000 km będzie paliło mniej
2/mimo wszystko bajka
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-20, 09:02
andrev17 napisał/a:
Spalanie 5,4l/100km.
To jest dobry wynik!
Axia napisał/a:
Mi pali po dotarciu o litr wiecej 😃 w sumie to juz wiem po co jest docieranie, żeby ci pokazać ile może palic twoje auto kiedy jeździsz spokojnie
Hahaha! Mam tak samo i myślę tak samo Wszyscy mówią, że po dotarciu będzie palić mniej, a mam już drugie auto, które po dotarciu pali więcej Ale też jeździ szybciej
MSZ w plenerze prezentuje się zdecydowanie lepiej niż w salonie, może dlatego, że jest bardziej "ludzka" (czytaj: spersonalizowana) do kogoś należy, ktoś jest z nią sentymentalnie związany ...
dużo zadowolenia z jazdy i bezproblemowej eksploatacji życzę...
Wysłany: 2012-12-22, 14:58
fotki nadają się do folderu choć na nich wygląda bardziej niebiesko niż szaro, ale może komety takie są?
witam kolegę; wersje mamy te same, kolor ciut inny
jestem ciekaw, jak u Ciebie będzie ze spalaniem
u mnie to obecnie 7,1 l /100 km
przejechane 12 000 km
Witaj:)
spalanie mnie dobija, narazie mam 6,2 i rośnie;(
żebym wiedział, że on tyle pije poczekałbym za 1,2TCe.
chyba to najbardziej nieekonomiczny silnik diesla w gamie Renault...
Marka: Reanult
Model: Trafic
Silnik: 2.0
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-22, 19:32
u mnie ustabilizowało się w okolicy tych 7 litrów
zapewne wersja 90 KM byłaby bardziej ekonomiczne
tyle że ja sporą część z tych 12 kkm zrobiłem na autostradach na 6 biegu, więc moim zdaniem powinno być oszczędnie (obroty miałem w granicach 2000)
biorę poprawkę na zimę, opony zimowe i stalowe felgi w miejsce oryginalnych alu, ale i tak rozbieżność między katalogiem a rzeczywistością jest dramatyczna
Wysłany: 2012-12-22, 20:22
andrev17 napisał/a:
spalanie mnie dobija, narazie mam 6,2 i rośnie;(
punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia (za kierownicą również) Mnie nie dobija 13l Pb /100 km,które pokazuje teraz komputer pokładowy (krótkie odcinki,wiele postojów zakupowych, trochę jazd (prawie)ekstremalnych po zaśnieżonych ścieżkach, silnik często nadużywany do ogrzania wnętrza)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-12-22, 20:24, w całości zmieniany 2 razy
no to moja drakulka jest dla mnie łaskawsza , przy porównywalnych warunkach eksploatacji komputer pokazuje w granicach 11,5-11.8 l/100, ale to i tak jest weryfikowane przy dystrybutorze (raczej wychodzi podobnie)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum