Moja lepsza połowa odebrała ostatnio Dustera Prestige 4x4. Auto jest absolutnie rewelacyjne, ale jedna rzecz mnie irytuje- co jakiś czas pojawia się piknięcie ostrzegawcze. Zwykle dwa w odstępie kilku sekund.
Nie pojawia się przy tym żadna kontrolka
Występuje przy zapiętych obu pasach
Nie mogę znaleźć żadnej prawidłowości w tym pikaniu
Wygląda na to że źródłem pikania są głośniki, czyli że byłby to sygnał z Media Nav.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Bo mnie już ręce opadają, a calutką instrukcję przewertowałem i żadnej wzmianki nie znalazłem.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-01-18, 19:14
ja stawiam na navi i informowanie o ograniczeniu prędkości, w ustawieniach jest opcja tego alarmu
edit: nie jestem już pewien ale chyba pikała mi rezerwa jak auto odebrałem, ale mogło to być też navi w sumie, nie dojeżdżam do rezerwy więc nie potwierdzę na 100%
Ostatnio zmieniony przez johnson 2014-01-18, 19:18, w całości zmieniany 1 raz
mendelmax, My mamy w swoim media nav i możliwe ze chodzi o ograniczenie prędkości przykład: włączyłam mapy szukałam miejscowości w drodze powrotnej mapy były wyłączone na panelu głównym radio pojawiło się pikanie co jakiś czas zastanawiałam się długo nad tym czy to pasy czy drzwi czy może radio szuka fal lepszych ale później włączyłam spowrotem mapy i w niektórych miejscowościach znów pikanie przyczyna ograniczenie prędkości jechałam o 10 za dużo takie pikanie pojawi się prawdopodobnie jeżeli nawet w nawigację nie wchodzisz musisz wyłączyć w ustawieniach
O, to ciekawy trop. Zaraz jutro się przejadę i sprawdzę. Nie przyszło mi do głowy, że pewne funkcje nawigacji mogą być aktywne w momencie gdy się jej nie używa.
Miałoby to sens o tyle, że teraz docierając auto jeździmy delikatnie więc bardzo rzadko przekraczamy prędkość, stąd mogłoby pikać właśnie przy końcu trasy, jak byliśmy w terenie zabudowanym.
Muszę to zweryfikować.
EDIT: właśnie moja połowica uświadomiła mi, że dziś włączałem tą opcję ostrzegania, ale pikało już zanim ją włączyłem, czyli to raczej nie to :/
Ostatnio zmieniony przez mendelmax 2014-01-18, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-19, 10:57
W Peugeot 206 syn ma pikanie gdy temperatura spada poniżej 4 stopni, wraz z komunikatem Ice Alert i mrugającą cyfrą na wyświetlaczu stopni.
Może tutaj jest tak samo?
mendelmax, a czy jak media nav jest wyłączona to też pika ?? W sensie nawet radio wyłączone? Spróbuj przejechać się w zabudowanym z wyłączonym nawet radiem przed znakiem ograniczenia prędkości i jedź szybciej ciekawe czy będzie pikało, jak widzi fotoradar też pika jeśli opcja nie wyłączona w instrukcji medianav strona PL.39 "ostrzeżenia" jest o tym napisane trzeba wszystkie opcje wyłączyć
Ostatnio zmieniony przez nikita1589 2014-01-19, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
Zdecydowanie to kwestia Media NAV. Jak się uruchomi mapę i potem nawet ją wyłączy to mapa działą "w tle" i daje ostrzeżenia. Po wyłączeniu stacyjki (a więc resecie) pikanie ustanie przynajmniej u mnie tak jest
Ogólnie to pikanie nie jest jakieś dramatycznie uciążliwe, ale nie daje mi spokoju to, że nie wiem dokładnie co ono oznacza.
Mimo że powyłączasz komunikaty i dźwięk to i tak zawsze będzie pikać jeśli mapa jest lub była uruchomiona. Jedyny sposób to wyłączenie zasilania i nie włączanie mapy Moim zdaniem to jest trochę niedopracowane.
Mam nadzieję że wystarczająco łopatologicznie wyjaśniłem :)
Ostatnio zmieniony przez sereq 2014-01-19, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli włączysz radio to mapa można powiedzieć sama będzie włączona nawet jak z niej nie korzystasz bo to jest na jednym panelu ale jeżeli masz wyłączony dźwięk w ustawieniach co do ostrzeżeń radarowych to pikać już nie powinno
sereq, Być może źle mnie zrozumiałeś. Włączyłam radio tylko mapy nie włączałam a jak jeszcze ustawień nie zmieniłam to mi pikało przy przekroczeniu prędkości jak były ograniczenia. o to chodzi.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-19, 20:32
mendelmax napisał/a:
Ice alert też rozważałem, aczkolwiek nie wyświetla się przy tym nic na komputerze pokładowym, a chyba powinno?
Niekoniecznie.
Ale poobserwuj przy jakich temperaturach pika, może to się okazać rozwiązaniem zagadki, jeśli zawsze będzie to np. przy przejściu z +1 na 0.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-01-19, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum