Wysłany: 2014-03-04, 22:02 zamówienie dustera - kilka pytań
ustaliłem dziś warunki dla zakupu dustera, i nawet bym go mógł mieć za 5 tygodni ale chwile jednak poczekam aż zima faktycznie minie
ustaliłem że za białego w wersji laurente zapłacę 51 000 zł, ubezpiczenie 1,9%, dokładają czujniki cofania, dywaniki i chlapacze - można coś jeszcze wytargować ?
mam kilka pytań o inne wyposażenie:
1. chlapacze - czy auto z nimi nie wygląda wieśniacko? ja zawsze to montuję w samochodach ale w dusterze jeszcze nie widziałem.
2.podłokietnik - myślę ze warto to dodatkowo założyć, jakie macie z tym doświadczenia? ile to kosztuje jakbym chciał osobno kiedys dokupić?
3. listwy progowe - jak do tego podejść, moze kupić samemu, i za ile ?
4. osłona na silnik - czy jest możliwe zamontowanie osłony na silnik? stosujecie takie zabezpieczenie?
5.alarm lub blokada skrzyni - macie dodatkowe zabezpieczenie? nie wiem czy warunki ubezpieczenia tego wymagają?
6. kołpaki na felgi stalowe - w salonie idzie cos wydębić ?
7. opony całoroczne - auto ma miec takie założone, w jakimś na salonie widziałem micheliny - nie wiem czy takie montują standardowo czy to różnie bywa?
8. kredyt 50/50 - czy są tam jakies dziwne zapisy i kruczki prawne?
9. 5 letnia gwarancja - sprawdza się to w praktyce? 699 zł bym musiał dopłacić.
10. kilka info na temat przeglądów po zakupie auta, co jak ile mnie czeka wydatków.
z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, mnie pozostaje jeszcze jechać z rodzinką na "przymierzenie" i za 2-3 tygodnie dobijać targu.
2.podłokietnik - myślę ze warto to dodatkowo założyć, jakie macie z tym doświadczenia? ile to kosztuje jakbym chciał osobno kiedys dokupić?
Zakupiłem na allegro za około 250zł oryginalny ale po przymiarce stwierdziłem że nie odpowiada mi, kwestia gustu, wg Mnie przeszkadzał by mi do zaciągania ręcznego więc zrezygnowałem z montażu.
kris konin napisał/a:
3. listwy progowe - jak do tego podejść, moze kupić samemu, i za ile ?
Jakie listwy progowe masz na myśli , ochrona progów, lakieru po otwarciu drzwi aby chronić przed butami?
kris konin napisał/a:
4. osłona na silnik - czy jest możliwe zamontowanie osłony na silnik? stosujecie takie zabezpieczenie?
Pod silnikiem jest fabryczna płyta, w chwili obecnej chyba wszyscy (16V czy dCi) jest stalowa
Są również płyty szczególnie dla Offroadowców ale one chyba kosztują z 1tysiaka
kris konin napisał/a:
5.alarm lub blokada skrzyni - macie dodatkowe zabezpieczenie? nie wiem czy warunki ubezpieczenia tego wymagają?
Chyba powyżej 60tys wymagane jest drugie zabezpieczenie.
kris konin napisał/a:
6. kołpaki na felgi stalowe - w salonie idzie cos wydębić ?
Osobiście uważam że Duster, SUV powinien być na alu
Oryginalne kołpaki to są dekielki na piastę, nie pełne na na całą felgę, w ASO cena astronomiczna, na allegro idzie kupić komplet za 100zł +/-
kris konin napisał/a:
7. opony całoroczne - auto ma miec takie założone, w jakimś na salonie widziałem micheliny - nie wiem czy takie montują standardowo czy to różnie bywa?
Micheliny lub Continental Cross Contact M+S, od czego to zależy nie wiem.
kris konin napisał/a:
9. 5 letnia gwarancja - sprawdza się to w praktyce? 699 zł bym musiał dopłacić.
Ja mam ale nie miałem okazji korzystać z niej.[/quote]
kris konin napisał/a:
10. kilka info na temat przeglądów po zakupie auta, co jak ile mnie czeka wydatków.
Rozwine te słabo rozwinięte
1.Chlapacze obowiązkowe mogą być nie oryginalne ale bez chlapaczy piasek leci na tylne nadkole i je piaskuje
2. Podłokietnik z allegro za ok 200-300 zł (nowy) jest montowany do plastików i jest dość chybotliwi ja taki mam i jest bardzo wygodny (trzeba się postarać żeby coś zepsuć ), oryginalni jest kilka razy droższy ale jest montowany do podwozia i nic go nie urwie .(używane można za kilka stów wyrwać )
5.Zdecydowanie blokada skrzynie bo się nie psuje , trudniej ją obejść (trzeba by skrzynie demontować ) a na alarm i tak nikt nie zwraca uwagi
6. w wersji laurente są stylizowane stalowe felgi nie trzeba kołpaków
7.opony całoroczne na zime się nie nadają - bardzo nie polecam (w lato ok )
9.warto
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-04, 22:59, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze dodam kilka zdań od siebie.
Kolega o co innego pytał konkretnie ale niech Ci będzie z twoimi rozwinięciami
Karenzo napisał/a:
1.Chlapacze obowiązkowe mogą być nie oryginalne ale bez chlapaczy piasek leci na tylne nadkole i je piaskuje
Na moich zdjęciach są te orginalne Dusterowe (a nie Daciowe uniwersalne) wydaje mi się że są szerze od uniwersalnych.
Koszt moich 150zł para
Karenzo napisał/a:
2. Podłokietnik z allegro za ok 200-300 zł (nowy) jest montowany do plastików i jest dość chybotliwi ja taki mam i jest bardzo wygodny (trzeba się postarać żeby coś zepsuć ), oryginalni jest kilka razy droższy ale jest montowany do podwozia i nic go nie urwie .(używane można za kilka stów wyrwać )
Z tym się nie zgodzę. Ja za 250zł miałem orginalny podłokietnik Dacia w pudełku z papierami, instrukcjami oraz tymi blaszkami które wkładamym, przykręcamy pod tunelem a przez niego podłokietniki.
Ja miałem oryginalny i można go za tyle kupić
Karenzo napisał/a:
6. w wersji laurente są stylizowane stalowe felgi nie trzeba kołpaków
Zgadza się choć przypilnuj sobie żeby Ci je dali, bo chyba była taka sytuacji że gość nie otrzymał (o ile dobrze pamietam)
Karenzo napisał/a:
7.opony całoroczne na zime się nie nadają - bardzo nie polecam (w lato ok )
To też potwierdzę, pierwszą zimę przejeździłem na całorocznych i jednak kupiłem zimówki.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-03-05, 07:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-05, 08:01
gwoli ścisłości - żeby piasek nie obijał newralgicznego miejsca między krańcem tylnych drzwi a nadkolem, potrzebne są chlapacze...przednie bo to przednie koła w skręcie transportują tam żwir i piasek. Tylne oczywiście też się przydają. A tak na marginesie, w DD chlapaczy jest w sumie 6. bo tylne koła mają je po obu stronach - przed kołami są krótkie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-03-05, 08:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-03-05, 09:10 Re: zamówienie dustera - kilka pytań
kris konin napisał/a:
Nie wiem jak z Michalkami, ale montują też i continentale, które nie są całoroczne M+S to oznacza tutaj mud&sand, i te lamelki w bieżniku są na lekki teren i błotko, a nie śnieg.
Każda opona zimowa będzie sprawowała się lepiej i auto pewniej się będzie prowadzić. Wiem , bo jedna zime na fabrycznych przejeżdziłem i przy tak szerokich laczkach ma to znaczenie.
kris konin napisał/a:
Bywa z tym różnie , ja osobiście w Wawie płaciłem wraz z materiałami 310 pln za przegląd, w tym roku drugi mam omówiony na za trzy tygodnie za 333 pln (też z materiałami i olejem), ale ceny przeglądów w różnych miejscach kraju u kolegów znajdziesztutaj
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2014-03-05, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-03-05, 12:18
kris konin napisał/a:
masz fotki zamontowania tych 6 chlapaczy ? to bym pokazał w salonie by nie ściemniali.
podejrzewam,że te krótkie są montowane w standardzie
jeszcze mi takie listwy na drzwi by się przydały coby mi buraki auta pod marketem zaraz nie obijali, pewnie takie montowane w połowie odległości szyba - próg
Akurat w przypadku Dusterka chyba ważniejsze przy takiej ochronie są osłony na nadkola. Zauważ, że większość drzwi innych aut (wyjątek to suvy i tylne drzwi niektórych modeli) będzie naparzać w plastykową listwę na progu, która odstaje zdecydowanie bardziej niż drzwi. Natomiast nadkola odstają najbardziej na zewnątrz obrysu auta i są niczym nie chronione. Wygląda to to tak . Oczywiście pełna ochrona to jedno i drugie . Choć te firmowe szerokie MSZ lepiej wyglądają niż chronią, bo są za nisko montowane.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ori listwy nie są najbardziej wystającym punktem na wypukłości drzwi więc przed niczym nie chronią . Co najwyżej chronią przed uderzeniem drzwiami w niski przedmiot .
Te firmy rider są lepsze i ładniejsze oraz 4 razy tańsze bo tamten w aso ok 800-900 zł
Co do osłon nadkoli to w aso też coś około 800 zł
ale można wyrwać z allegro używkę za 200
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-06, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-03-06, 18:49
nie każdemu pasują te masywne, horrendalnie drogie, wielkie i wystające kawały plastiku u dołu drzwi, które dobrze wyglądają jedynie w komplecie off road. Listwy Ridera są dobrej jakości i łatwo się je montuje (robiłem to w colcie) i co ważne, można je zamontować w zasadzie na dowolnej wysokości. Ja kupując Ridery przykleiłbym je jeszcze kilka cm wyżej niż na tamtym obrazku, bo akurat tan drzwi najbardziej wystają na zewnątrz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-03-06, 19:25
dla mnie te listwy są straszne, a na wysokości klamek w mojej skali obciachu staje na równi z tym chromowym paskiem z innego postu, który miał ochraniać rant maski
Ori listwy nie są najbardziej wystającym punktem na wypukłości drzwi więc przed niczym nie chronią . Co najwyżej chronią przed uderzeniem drzwiami w niski przedmiot .
Nie zgodzę się. Głównie listwy tylnych drzwi chronią końcową części drzwi od piasku, kamieni. Lakier jest tam narażony bardzo jak i obok element nadkoli na które jak już koledzy pisali dobrą ochroną są oryginalne listwy.
Karenzo napisał/a:
Te firmy rider są lepsze i ładniejsze
Są lepsze ale jeśli chodzi tylko o ochronę przed obiciem przez innych drzwi ale aby je przykleić w najbardziej "zewnętrznej" części drzwi to trzeba je prawie że przykleić pod klamkami a to już estetycznie nie wygląda.
Karenzo napisał/a:
Co do osłon nadkoli to w aso też coś około 800 zł
ale można wyrwać z allegro używkę za 200
200zł za używkę? Komplet nakładek na nadkola, ojj chyba nie. Za 200zł można kupić komplet oryginalnych listew na drzwi ale nie komplet nadkoli
Pokaż mi gdzie kupić oryginalne listwy na drzwi za 200 zł (wszystkie ) i zaraz kupuje
na allegro biorą 150 zł od jednej sztuki więc 600 za pakiet
co do nadkoli to jak szukałem listew co chwile mi się przewijał pakiet osłon nadkoli za 170-250 zł
zresztą temat był poruszany także z tobą tutaj
co jakiś czas przeglądam na allegro i ciągle są te aukcje po 600 zł
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-03-06, 21:51, w całości zmieniany 2 razy
tak cały pakiet pewnie z rozbitka
teraz na allegro najtajniej to 400 zł
może wtedy była okazja
dalej wiszą te listwy drzwi po 600 zł chyba już pół roku nikt nie chce kupić
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-03-07, 14:05
no tanio nie jest, też uważam że te fabryczne listwy są mocno za drogie, ale nie ma nic co lepiej wygląda na rynku, a z używkami to zawsze jakieś ryzyko, chociaż tu w sumie i tak nie jest źle bo wszystkie klejone bez uchwytów zaczepów itd.
Można poszukać i się znajdzie
Ale jeszcze za małe zainteresowanie i nikt nie zaczął ściągać.
Chyba że się zmówimy do wspólnego zakupu na forum.
Ja jestem chętny ale moje doświadczenia ze ściąganiem samodzielnie z Chin są niezbyt dobre.
Wolę zapłacić nieco więcej i skorzystać z pośrednictwa kogoś kto ma firmę i zapłaci i cło i Vat i nie będzie miał problemów z celnikami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum