DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Podświetlane lusterko w osłonie przeciwsłonecznej
Autor Wiadomość
bad-i 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-11-09, 23:14   Podświetlane lusterko w osłonie przeciwsłonecznej

Od stosunkowo niedawna pomykam po polskich drogach Dusterkiem ale już, ze względu na moją Lepszą Połowę, pojawił się koncept wyposażenia lusterka w osłonie przeciwsłonecznej w dodatkowe podświetlenie (ach te Kobiety :mrgreen: ). I teraz moje pytanie, czy może ktoś rozgryzał już ten temat, ma jakieś ciekawe przemyślenia w tym temacie, bądź może wykoncypował już jakieś ciekawe rozwiązanie?
Z moich przemyśleń wynika, że można do tego podejść, montując (czyt. przyklejając) jakieś dodatkowe lampki lub ew. spróbować rozwiązać to bardziej elegancko, tzn. w miejsce fabrycznego lusterka zamontować jakieś z gotowym już podświetleniem, chociażby z Xsary Picasso, Audi A4, czy Opla Vectry. Pozostaje kwestia zasilania, ale tu chyba nie było by problemu pociągnąć coś z lampki sufitowej, bardziej martwi mnie możliwość przeciągnięcia kabelka wewnątrz zawiasu oraz kwestia zapalania się tej lampki - czy ona z "automatu będzie się zapalać automatycznie"?

Czekam na Wasze komentarze i pomysły

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-11-09, 23:26   

Najfajniej byłoby zdobyć całą osłonę przeciwsłoneczną ze szrotu i na niej eksperymentować.

Lusterko z lampami faktycznie albo ze szrotu z innej marki, albo kombinować samemu z mlecznym plastikiem podświetlanym diodami. Z zasilaniem nie bawiłbym się z kablami w zawiasach, tylko zrobił na baterie. :) Przecież to podświetlenie będzie używane raz na ruski rok, bo nie chce mi się wierzyć, że żona będzie chciała robić makijaż w samochodzie częściej, niż absolutnie awaryjnie. Automatyczne włączanie to IMHO zły pomysł - wtedy lampki będą włączać się również wtedy, kiedy pasażer zechce użyć osłony przeciwsłonecznej jako osłony przeciwsłonecznej, co, jak dla mnie, jest bez sensu. Albo lusterko zakryte klapką, i uniesienie klapki włącza lampki, albo jakiś dyskretny pstryczek-elekstryczek.

bad-i 

Wysłany: 2011-11-10, 07:20   

No właśnie koncepcja osłony ze szrotu z gotowym oświetleniem przemawia do mnie najbardziej, ale wtedy nie da się nie pociągnąć zasilania, bo chyba takich rozwiązań na baterię ni ma.
Odnośnie częstotliwości użytkowania, to z własnego doświadczenia (w poprzednim moim samochodzie było coś takiego) wiem, że będzie to używane przy każdej jeździe - niekoniecznie do robienia pełnego makijażu, ale tzw. "zweryfikowania stanu obecnego" - moja Małżonka twierdzi, że jak każda kobieta, nie może przepuścić okazji, jeżeli tylko jakieś lusterko znajduje się w jej zasięgu, to żeby nie sprawdzić czy wszystko w porządku. Wprawdzie z mojego punktu widzenia wygląda to tak, jak poprawianie ideału - czyli jest czynności całkowicie zbędną - bo dla mnie zawsze jest wszystko w porządku a nawet lepiej, ale z dziką radością uniknąłbym komentarzy w stylu: "fajny ten samochód (Duster naprawdę się Jej podoba), ale brakuje mi tej lampki - nie da się czegoś zrobić?" i dlatego zwróciłem się do braci forumowiczów o skonkretyzowanie "tego czegoś" :-D
Piszesz bebe, że automatyczne włączanie to zły pomysł, ale zaraz potem podpowiadasz sobie najlepsze rozwiązanie (zresztą tak bym chciał żeby to działało), tzn. lampki zapalają się dopiero po podniesieniu/odsłonięciu klapki zasłaniającej samo lusterko, a nie po odchyleniu osłony.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-11-10, 07:58   

bad-i napisał/a:
koncepcja osłony ze szrotu z gotowym oświetleniem przemawia do mnie najbardziej, ale wtedy nie da się nie pociągnąć zasilania, bo chyba takich rozwiązań na baterię ni ma.

Nie, no - pociągnąć się da, bo takowa osłona będzie je pewnie miała puszczone właśnie jakoś przez zawias.

Inna sprawa, że nie wiadomo, czy uda się go jakoś przystosować do montażu w daćce.

Natomiast przeróbka na baterie faktycznie może być utrudniona, ale też bez przesady - LED zamiast żarówki i np 4x duże guzikowe CR2032 można zmieścić gdzieś bez większego problemu. (Ale sensu w tym nie widać, bo: patrz pierwszy akapit - baterie miały być rozwiązaniem dla zasłonek logana, żeby nie trzeba było kombinować z kablami tam, gdzie ich oryginalnie nie ma).

aksel 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2017
Wysłany: 2011-11-10, 20:27   

bad-i napisał/a:

Odnośnie częstotliwości użytkowania, to z własnego doświadczenia (w poprzednim moim samochodzie było coś takiego) wiem, że będzie to używane przy każdej jeździe - niekoniecznie do robienia pełnego makijażu, ale tzw. "zweryfikowania stanu obecnego" -

bad-i napisał/a:

"fajny ten samochód (Duster naprawdę się Jej podoba), ale brakuje mi tej lampki - nie da się czegoś zrobić?"

zupełnie jak moja żonka....

cena, silnik i wyposażenie nie mają dla niej żadnego znaczenia, najważniejsze lusterka do przeglądania się, schowki i żeby kolor auta był czarny lub grafitowy... a ty sie głów nad całą resztą

Zdzicho 

Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2011-11-11, 01:17   

Oj te kobity faktycznie lubią lusterka w samochodzie - to się maluje, to przegląda i tak w kółko.

Ale podświetlania zakładac nie będę :-)

bad-i 

Wysłany: 2011-11-11, 17:10   

Ja też zaczynam urabiać Małżonkę, że przecież co za problem pstryknąć sobie światełko na podsufitce, ale człowiek chciałby dogodzić w 100% swojej Lubej, stąd temat, bo może ktoś już to rozgryzł, ew, przeprowadził jakieś dokładniejsze pomiary bądź eksperymenty ;-)

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-11-11, 17:59   

Była jedna osoba na megane.com.pl co sobie takie coś zrobiła w megane I clasic nawet miałem od niego odkupić auto ale nie wyszło. Niestety osoba skasowała konto, posty znikły i teraz nie mam do niej kontaktu,
Wiem ze można dorwać na allegro właśnie takie osłony z podświetleniem (do daci będzie problem trzeba pomierzyć i poszukać pod wymiar a nie konkretny model,
Prąd można pociągnąć od światełka na środku,

mrówa 

Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-11-18, 13:32   

Zdzicho napisał/a:
Oj te kobity faktycznie lubią lusterka w samochodzie:-)

Oj lubią, lubią - ja uwielbiam zerkać w lusterko wsteczne oraz obydwa boczne :mrgreen:

Piotr_K 

Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2012-03-24, 22:11   

Odświeżę temat, w naszym Dasterku niestety nie ma lustereczka dla żonki, zanim zacznę majstrować chciałbym spytać czy w Dusterach (lub w Sandero) są takowe ustrojstwa? Może w wyższych modelach? Nie chcę wyważać otwartych drzwi i wolałbym zamówić oryginał z lusterkiem i wymienić. Nie potrzebuję oświetlenia, lampka sufitowa dość dobrze spełnia swoje zadanie.

Piotr_K 

Wysłany: 2012-03-24, 22:28   

maciek napisał/a:
Była jedna osoba na megane.com.pl co sobie takie coś zrobiła w megane I clasic nawet miałem od niego odkupić auto ale nie wyszło. Niestety osoba skasowała konto, posty znikły i teraz nie mam do niej kontaktu,
Wiem ze można dorwać na allegro właśnie takie osłony z podświetleniem (do daci będzie problem trzeba pomierzyć i poszukać pod wymiar a nie konkretny model,
Prąd można pociągnąć od światełka na środku,

Znalazłem wątek , może to inny ale w temacie - może sie przyda?
http://www.renault19.pl/f...thread_id=34686

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-03-25, 01:12   

Piotr_K napisał/a:
Może w wyższych modelach?

u mnie, tzn. w prawej osłonie jest lusterko...

Piotr_K 

Wysłany: 2012-03-25, 08:21   

TD Pedro napisał/a:
Piotr_K napisał/a:
Może w wyższych modelach?

u mnie, tzn. w prawej osłonie jest lusterko...

O ! dzięki, tak przypuszczałem, więc będzie to kwestia zamówienia i wymiany. Gdyby tak jeszcze mieć nr katalogowy, ułatwiłoby to sprawę ....

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2012-03-25, 10:00   

dodam jeszcze , że nie jest niestety (?) podświetlane co sugerowałby główny tytuł tego wątku... nr katalogowego niestety nie znam... :-( ale, jeżeli będziesz zamawiał u dealera to nie jest problem

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-03-26, 12:28   

Piotr_K napisał/a:
Gdyby tak jeszcze mieć nr katalogowy

964006322R - 37 zł brutto.

Piotr_K 

Wysłany: 2012-03-26, 20:46   

laisar napisał/a:
Piotr_K napisał/a:
Gdyby tak jeszcze mieć nr katalogowy

964006322R - 37 zł brutto.

Dzięki serdeczne - zawsze niezawodny :mrgreen:

Dominus 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2014-06-25, 20:09   

Koledzy z Niemiec poszli o krok dalej w sprawie modyfikacji lusterka w osłonie przeciwsłonecznej.
Do oryginalnych osłon wkomponowali lusterka z zasłonkami i oświetleniem (!) z opla vectry.
Pomysł jest ciekawy

Tylko z tym kabelkiem zasilania może dałoby się inaczej zrobić
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-06-25, 20:19, w całości zmieniany 2 razy  

BigT 

Model: Dokker VAN
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-06-25, 22:39   

Dominus napisał/a:
Tylko z tym kabelkiem zasilania może dałoby się inaczej zrobić
Bezsensownie jest puszczony.

Dlatego najlepiej jest wymienić całość ;]
Ale żeby wiedzieć co i jak trzeba by zrobić wycieczkę na szrok

route2000 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wysłany: 2014-06-26, 07:10   

Podejrzewam, że kabelek fabrycznie jest puszczony w środku rurki od zawiasów daszka (na zdjęciu po prawej stronie daszka - zawias) ;-)

Dominus 

Wysłany: 2014-06-26, 07:15   

route2000 napisał/a:
Podejrzewam, że kabelek fabrycznie jest puszczony w środku rurki od zawiasów daszka (na zdjęciu po prawej stronie daszka - zawias) ;-)

Przy fabrycznym daszku z Vecty na pewno jak i w innych fabrycznych daszkach tego typu, lecz tu w samoróbce już nie.

route2000 

Wysłany: 2014-06-26, 13:18   

I jeszcze jeden błąd w montażu. Jak poprowadziłeś kabelek z tej strony to już nie można odczepić osłonę od zatrzasków, lepiej byłoby już z drugiej strony przy zawiasie. ;-)
Moja żona czasami przestawia osłonę na bok jak świeci słonce z boku. :-P

Dominus 

Wysłany: 2014-06-26, 13:19   

route2000, ale to nie mój daszek... nie moja robota

route2000 

Wysłany: 2014-06-26, 13:23   

Ok :-D
Tylko tak zwróciłem na to uwagę, że nie powinno w taki sposób przeprowadzać kabelek. ;-)

Odpowiedz do tematu