Czy ktoś zakładał w 1.5 DCI tzw. "kocyk" na turbosprężarkę ( na część gorącą ) ?
Lub obwijał taśmą bazaltową bądź grafitową ? Niestety nie widziałem gotowych kocyków póki co , trochę w instalacji sprawnej przeszkadza tulejka mocowania sztangi zaworu spustowego -> jak na zdjęciu:
(nie jest to dokładnie mój silnik w DCI ale z tyłu mniej więcej tak to wygląda )
więcej o tym:
http://turboforum.pl/oslo...zarki-t228.html
Poza tym wczoraj wymieniałem odmę pokrywy zaworów i przy okazji dotykałem rur dolotu ( m.in. ta z egr do komory spalania ) i były bardzo gorące mimo , że nie jechałem ostro i długo.
Podobnie b. gorąca była tzw."chłodnica EGR" , najprawdopobniej ona również mocno poza turbo - nagrzewa tą rurkę dolotową do silnika :(
Plusy po instalacji przynajmniej kocyka na turbo to mniejszy lag przy rozkręcaniu turbo i parę koni mech / mom.obrotowego
The Verdict:
Although the gains weren't humongous, neither was our 1.8L BP Miata engine or its turbocharger. The benefits this simple modification could bring to something like a time-attack RX-7 would likely make it one of the most cost-effective power increasing mods one could make, and as always, the decreased underhood temperatures mean better radiator performance, cooler intake charges, and longer life for vacuum lines and wiring harnesses.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum