Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-10, 19:00   

Dzisiaj z pracy z kumplami wszystko po raz kolejny po sprawdzaliśmy. Sygnał z kamery dochodzi do MNE, wybudzenie działa prawidłowo, piny w przejściówce wydają się być ok przejście jest , po włozeniu szpilek w odpowiednie piny i podłączenie pod monitor do testowania kamer CCTV obraz był więc na pewno coś jest nie tak w MNE. Rozmawiałem z Jas_Pik i powiedział, że albo nie ma styku czyli problem z pinami w wtyczce albo kamera jest PAL a nie NTSC i trzeba zainstalować odpowiedni plik z tym, ze nigdzie nie mogę go znaleźć. Kiedyś znalazłem u nas na forum katalog spakowany o nazwie pliki do kamer i na pewno są ta te pliki, które sa mi potrzebne ale nie wiem który jest do MNE i softu 6.0.4 i oczywiscie kamera ma mieś pełny ekran. Jas_pik jak będzie w domu ma mi podesłac odpowiedni plik i wtedy zobaczymy czy kamera ruszy
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-10, 19:57   

https://drive.google.com/file/d/0BxTKAFLIbb5aODI0cmZLMGNjbWtnYkdrMVI3N3JMaFFHWk8w/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/0BxTKAFLIbb5aVlNzS0lZcWlqMFVtcG80TEdTTWluREhoamtn/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/0BxTKAFLIbb5aX19SRERZUmN3ZUlqWjZ6NGFrMXhuby12aFVr/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/0BxTKAFLIbb5aMzNtZlpiSXVrTGVVWHFsNmc0UW00Nmt2aC1Z/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/0BxTKAFLIbb5aQVNoWURZLXdUMnpUaDF5VUxEMDNoTXExS2VZ/view?usp=drivesdk


Tu masz wszystko do pozamieniania pal na ntsc.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-10, 20:54   

Dzięki shreku za wstawkę radio przyjmuje tylko te pliki co mają około 29kb i niestety nic to nie zmienia. Dalej ten sam komunikat o uszkodzonej kamerze lub jej braku. Sprawdziłem wizualnie po raz kolejny przejściówkę i dla mnie jest ok, ruszałem jej kabelkami ale nic sie nie zmienia, co mam Jeszce z nią zrobić ? wziąć igłę i poruszać w tych dziurkach ?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-10, 21:25   

Jak masz przerobiona wtyczke do MN? dokladales sam piny
Czy pri?
Podepnij kamere bezposrednio pod aku.Podajj z tego samego zrodla wzbudzenie do MN. Podlacz kamere bezposrednio do MN ( na krutko) i zobacz czy smiga.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-12-10, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-10, 21:54   

Wtyczka do MNEVO jest oryginalna nie przerabiana, zakupiłem na allegro adapter dokładnie z tej aukcji :

https://allegro.pl/oferta/adapter-kamery-cofania-medianav-renault-dacia-opel-7396193715?snapshot=MjAxOC0xMC0yNFQyMDozNzoyMS4yNjRaO2J1eWVyOzk0ZTMyM2FiMzI3ZGIyMjVjODZlNDg5MGMxZDRhZjY5ZmUzMzM4NDE5NTI5MTc1NjY1MmU2Y2FlMjgyNWQ2NDk%3D

Przejściówkę oglądał i mierzył mój kumpel który jest dobrym elektronikiem i mówił, ze wszystko jest ok piny również. Na 100% instalacja elektryczna od samej kamery do adaptera sprawna, po wpięciu się igiełkami z kabelkami z pinów wychodzących z adaptera i podłączeniu ich do monitora serwisowego (jak na zdjęciu poniżej), po wbiciu wstecznego biegu obraz z kamery cofania jest wyświetlany wiec uważam, że piny w adapterze raczej są ok skoro po włożenie zwykłych szpileczek z przewodami które wchodzą bez problemu i mają jeszcze luz powodują wyświetlanie obrazu.


Obstawiam coś nie tak z MNE chociaż jas_pik mówił, ze nigdy sie z czymś takim nie spotkał ale może jestem tym pierwszym pechowcem? Założyłem nowy temat na forum i czekam na odpowiedź kolegów z forum ze stolicy, którzy mogli by podmienić swój sprzęt ze swoim i zobaczyć czy u nich jest wszystko ok. Wtedy na 100% mógłbym wyeliminować uszkodzone MNE i zareklamowałbym swój adapter albo kupił od razu nowy.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2018-12-10, 21:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 563
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-12-10, 22:24   

Może przetestuj inną kamerę, "mój" elektryk mówił, ze miał ostatnio cztery identyczne kamery z jednej partii i na jednym monitorze działały wszystkie, a na innym tylko jedna. Sam nie widział dlaczego.
 
Valwit 



Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 60
Skąd: Dublin
Wysłany: 2018-12-11, 12:26   

dudu$ napisał/a:
Wtyczka do MNEVO jest oryginalna nie przerabiana, zakupiłem na allegro adapter dokładnie z tej aukcji :


w mojej przejsciowce bylo tak sprytnie ze po podlaczeniu MN nie dostawal sygnalu o wrzuconym wstecznym.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-11, 13:09   

Wczoraj o 23 wkurzyłem się i wypi.....łem ten adapter. Wyglądał ok, przejścia wszędzie były ale każdy na forum pisze, że na bank jest brak styku na piniach w kostce dlatego Dzisiaj zakupiłem kolejny z tym, że nie za 75zł a 120zł. Jak mi przyjdzie i okaże się, że obrazu dalej nie ma na MNE ,nawet po wgraniu łatki pod kamerę PAL to oznacza, że trafiła mi się pechowa sztuka i musiało się coś z chrzanić w samym Media Nav Evolution a ja będę w plecy 200zł za 2 adaptery. Wtedy zostanie mi tylko pomoc Robsona303 od, którego nabyłem MNE lub kolego jas_pik gdyby miał czas i chęci. Wczoraj podłączałem inną kamerę i efekt był taki sam.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 13:28   

A dlaczego nie wezmiesz ori wtyczki i nie podokladasz pinow. Tylko kupujesz jakies adaptery.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-12-11, 15:29   

Po cholerę pchasz te adaptery? Niezależnie od ceny zamiast mieć między liniami 0,3 Ohma bardzo często mają po kilka ohmów . za tą cenę to złote piny kupisz

Skoro już Miałeś adapter to trzeba było same piny z niego użyć lutując bezpośrednio pod przewody z kamery
Ostatnio zmieniony przez polon18 2018-12-11, 15:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-11, 16:44   

dudu$ napisał/a:
Jak mi przyjdzie i okaże się, że obrazu dalej nie ma na MNE ,nawet po wgraniu łatki pod kamerę PAL to oznacza.....

Zabawę w PAL/NTSC przerabiałem kiedyś, obraz będziesz miał i z każdym systemem, lecz tylko prawidłowy zobaczysz, nieprawidłowy będzie w formie zygzaków. Więc na początek szukaj dobrego sygnału. Dobre połączenia to podstawa. Najlepiej lutować kabelki, wszelkie złącza to dodatkowe opory. Ja też czasami mam zaniki obrazu i pewnie będę musiał przejrzeć okablowanie. MNE kupowałem także od Robsona , więc zaczynam się zastanawiać, czy coś siedzi w MN? Okablowania zawsze staram się robić solidnie.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 17:01   

Moje od Robsona smiga dobrze. Jak bedzie cos nie tak z MN to ci wymieni.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-11, 17:19   

U mnie te zaniki pojawiają się różnie, właściwie od czasu jak w atmosferze zrobiło się wilgotno. Ale czasami obraz pokazuje się bez problemu, czasami tylko komunikat. Stawiałbym na połączenia, muszę je przejrzeć.
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-11, 19:38   

No u mnie też mam częściej komunikat o braku kamery, a czasami niewyraźny zygzakowaty obraz. Podłączałem przewody do wiązki przy drzwiach.
 
sasio 


Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Dołączył: 02 Lis 2011
Posty: 145
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2018-12-11, 19:57   

To Ci odpowiem co jest .
Ja miałem tak ze puściłem przez chiński adapter zasilanie na kamerę - kamera uszkodzona - co więcej robiłem wersje z przekaźnikiem 6/12V.
Okazało się ze z MNE na PIN9 wychodzi 6V a po przejściu przez adapter zostaje 2.43V
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 21:45   

Dlatego ja zawsze przerabiam ori wtyczki (dokladam piny) lub podchodzi wtyczka z megaanki 3 i tam sa wszystkie piny osadzone.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-11, 22:00   

Ja nie mam żadnego adaptera, tylko poskręcane przewody w jednym miejscu, przy progu lewych drzwi. Przy kamerze są złączki, przy MN jest oryginalna wtyczka. Auto z 2018 roku.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-12, 10:29   

Dlaczego kupiłem adapter ? bo w poprzednim MCV II miałem zakupiony taki adapter i nie miałem, żadnych problemów. MNE wyciągałem kilku krotnie z auta, rozłączałem wtyczki i nigdy nie miałem komunikatów o uszkodzonej kamerze lub braku sygnału. Skoro w MCV II nie miałem, żadnych problemów to w Lodgy też nie powinno być, tylko, że ten adapter co zakupiłem do lodgy był tańszy i kosztował tylko 75zł wiec może jakościowo był gorszy od tego co założyłem w MCV. Dzisiaj po pracy odbieram z poczty identyczny adapter jaki miałem w Loganie, jeżeli dalej nie będzie obrazu z kamery cofania spróbuje wpiąć się pinami w oryginalna wtyczkę. Jak nadal będzie to samo to oznacza, ze na 100% rozsypało się radio. nie ma innego wyjścia.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2124
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-12, 10:39   

dudu$ napisał/a:
Jak nadal będzie to samo to oznacza, ze na 100% rozsypało się radio. nie ma innego wyjścia.

Na sam koniec, przed wydaniem ostatecznego wyroku na MNE należałoby jeszcze podpiąć fabryczną kamerę, zasilaną 6V z MNE. Różne cuda już w życiu widziałem w sprzęcie AV...
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-12, 10:48   

dudu$ napisał/a:
oznacza, ze na 100% rozsypało się radio. nie ma innego wyjścia.

Nie grzeb w radiu, jeśli pozostałe funkcje działają. Szukaj zawsze przyczyny w swoim montażu :roll: .
 
sasio 


Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Dołączył: 02 Lis 2011
Posty: 145
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2018-12-12, 10:57   

Dymek napisał/a:
dudu$ napisał/a:
Jak nadal będzie to samo to oznacza, ze na 100% rozsypało się radio. nie ma innego wyjścia.

Na sam koniec, przed wydaniem ostatecznego wyroku na MNE należałoby jeszcze podpiąć fabryczną kamerę, zasilaną 6V z MNE. Różne cuda już w życiu widziałem w sprzęcie AV...


Dokładnie, przerobiłem 4 chińskie, i ostatecznie dalej miałęm problem z powyższym błędem.
Założyłem koniec końców oryginalną, zresztą jest mój poradnik
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-12, 11:03   

Cóż, Chińska Chińskiej jest nierówna. Produkują z każdymi napisami. Też to przerabiałem.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-12, 20:36   

Siedziałem z 2 godziny w aucie ze swoim kumple elektronikiem samochodowym, który montuje też i kamerki cofania. Notabene to on montował mi kamerkę w MCV II i w Lodgy. Wszystko po swojemu posprawdzał i jako kolejna osoba stwierdziła, że coś musiało zblokować się w radiu. W radiu nie mam zamiaru grzebać bo się na tym nie znam ale chciałbym aby ktoś kto ma MNE w małym palcu zobaczył co się mogło z nim stać.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 12:54   

Jak wcześniej pisałem w innym temacie, dudu$, sprawdź, zachowanie się kamerki zaraz po dłuższym postoju, przy wyłączonym silniku i włączonym. U mnie fiksuje właśnie z powodu chyba niskiego napięcia , później, gdy w instalacji jest napięcie wyższe , wszystko wraca do normy. Analizuje własnie takie zachowanie, i wskazywało by na pojawiającą się większą oporność na przewodach kamerki.
 
Valwit 



Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Dołączył: 03 Sie 2017
Posty: 60
Skąd: Dublin
Wysłany: 2018-12-14, 13:15   

paul7 napisał/a:
Jak wcześniej pisałem w innym temacie, dudu$, sprawdź, zachowanie się kamerki zaraz po dłuższym postoju, przy wyłączonym silniku i włączonym. U mnie fiksuje właśnie z powodu chyba niskiego napięcia , później, gdy w instalacji jest napięcie wyższe , wszystko wraca do normy. Analizuje własnie takie zachowanie, i wskazywało by na pojawiającą się większą oporność na przewodach kamerki.


wylacz kamere micomem, odlacz zasilanie radia. podepnij zasilanie i normalnie odpal MNE, pozwol chwile pochodzic na wypadek jakby windows w tle sobie cos sprawdzal. wylacz i wlacz tak zeby wejsc do windowsa, odpal chceckdisk, sprawdz partycje, wlacz kamere micomem, wylacz MNE i odlacz zasilanie, odmow ze 2,5 zdrowaski, polej piwem maske reszte wypij i podlacz MNE. jak dlaej nie bedzie dzialac to imo nalezy wgrac na nowo update
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne