DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
alergia na "mechaników"
Autor Wiadomość
corrado 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi (86KM/200Nm-130KM/300Nm)
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-05-27, 16:48   alergia na "mechaników"

Czy wy też macie nerwa na mechaników i wzbraniacie się przed naprawą w nieznanym warsztacie? Zawsze mam prawie tak , że jeśli chodzi o płacenie to mi ciśnienie podnoszą i mam prawę ochotę bić albo zjechać z góry na dół, bo wiem jak w niektórych sprawach oszukują, nawet nie ściągając elementów przy wymianie.
Albo mam pecha , albo jestem za miękki do nich, ale zawsze mnie naciągają na kasę, albo mam takie wrażenie. Już od jakiegoś czasu jeżeli sam coś robię to przynajmniej wiem co źle wymienię , naprawię i ile pracy trzeba w daną wymianę włożyć...

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-05-27, 17:06   

Ja mam straszną alergię jak widzę brudny warsztat i grubego mechanika, który nawet nie może się zgiąć aby podnieść coś metalowego z podłogi tylko używa magnesu. Takie warsztaty omijam z daleka. Dla mnie ważne jest, aby warsztat zatrudniał mechaników ze stażem co najmniej 15-to letnim a nie wymieniaczy po kursach. Dobrych diagnostów to można szukać ze świecą. Mineły czasy złotych rączek, bo nowe auta są bardziej skomplikowane i dzięki temu wymagane są do diagnozy i naprawy specjalistyczne narzędzia.
Jest to w gruncie dobra sytuacja dla niszowego biznesu, warsztaty wyposażone w narzędzia dla kilku popularnych marek. Mechaników ze stażem i wiedzą zawsze się znajdzie. Bardzo duże możliwości dla wykształconych elektroników.

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-05-27, 17:11   

Omijam czyste warsztaty z pięknymi salonami .
Mechanik ma być umorusany w oleju a na ścianie plakat wiadomo jaki :mrgreen:
Oni naprawiają samochody a nie podają kawę .
Druga sprawa to rozmowa trzeba dać odczuć mechanikowi że wiesz o czym mówisz i nie dasz się wyrolować za łatwo .
Ogólnie przestałem naprawiać w mieście , wole oddać auto pod warszawą .Akurat mam działkę rozmawiam z ludźmi oni wiedzą kto kradnie , kto uczciwy , to robi dobrze a kto tanio .
Najlepiej przed odbiorem pogadać z mechanikiem przy robocie i jak owija w bawełnę to już coś jest nie tak .
Broń Borze kobiecie dawać do odstawienia auto lub odbioru bo wyjedzie w gorszym stanie niż przyjechał .

Ja radze szukać uczciwych , cała reszta jest nie ważna . Nawet jak naprawia w szopie ale uczciwie gada to zawsze wyjdziecie na tym dużo lepiej .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-27, 17:16, w całości zmieniany 3 razy  

corrado 

Wysłany: 2014-05-27, 17:31   

Ciężko znaleźć, ostatnio korzystałem z opinii na dobrymechanik.net i pojechałem do jednego po przeczytaniu nawet dobrych opinii, ale jednak się zawiodłem. :-(
Niestety ale rzadko kiedy z chwiejami po zawodówce się nie pokłócę, którzy wciskają ciemnotę i potrafią tylko odkręcić " pneumatem " , bo w sumie to też nawet nie męczą się ze śrubami. :-)
Nie jestem po samochodówce, ale logicznie umiem myśleć i podstawy jakieś znam i to jakie kity wciskają - to ręce opadają . No i kasa, biorą tyle za odkręcenie kilku śrubek ( już ruszone żeby nie było że zapieczone :-) ) tyle co ja muszę "ruszać głową" jeden dzień lub kilka dni...

Czasami warto założyć taki warsztat naprawdę , zarobek musi być... :roll:

kicia 

Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-05-27, 22:56   

Ja stosuję dwa sposoby na stwierdzenie, czy mechanik jest uczciwy:
  1. Ktoś ze znajomych go poleca, a sam mechanik wygląda jakby dłubanie w autach to było bardziej jego hobby niż praca.
    Czyli: pracuje sam, w jakimś garażu czy innej szopie, często do późna (raz mi się zdarzyło wyjeżdżać od mechanika o północy!), uwaga skupiona bardziej na samochodzie niż na rozmówcy, skłonność do poprawiania wykonanej pracy tak długo aż będzie idealnie.
  2. Wizyta w stacji kontroli pojazdów przed lub po wizycie u mechanika - jeśli zeznania się pokrywają, to punkt dla mechanika.

Przemek77 

Model: Logan
Silnik: 1.4 +LPG
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2014-05-28, 07:31   

W przypadku spraw typowo mechanicznych korzystam z usług tzw "swojego mechanika". Facet kilkadziesiąt lat w tym siedzi, serwisuje auta w naszej rodzinie odkąd pamiętam, zawsze zrobił dobrze, na kasę nie naciągnął, z reklamacją się nie jeździło.
Z wyglądu typowy "pan Zdzisio" - ubrudzony, garaż z kanałem przystosowany do serwisowania, "goła baba" na ścianie :)

Problem z nim jest tylko taki, że auto potrafi trzymać nawet parę dni przy błahej usterce, bo ciągle zajęty. Szczytem było jak punciaka mi trzymał 1,5 tygodnia - a chodziło tylko o poskładanie do kupy mechanizmu wycieraczek, który się rozleciał, jak to w puntach...
Ostatnio zmieniony przez Przemek77 2014-05-28, 08:19, w całości zmieniany 2 razy  

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2014-05-28, 09:48   

corrado, jesteś z Wawy, jak ja. Jeśli potrzebujesz mechanika, daj znać na priv. Podam Ci namiary na mojego. Serwisuje u niego 2 Cytryny. Specjalizuje się w samochodach PSA, ale robi też VAGi i Renówki

BigT 

Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-05-28, 10:59   

Nie ma reguły, żadnej, nawet gdy oddaje się po znajomości i tak dalej.
Ostatnio tak właśnie oddałem trzeci mój samochód na wymianę sprzęgła (wadliwego, nie zużytego),
wyraźnie prosząc o wymianę CAŁEGO sprzęgła. Po jakimś czasie dzwonią i mówią że tylko tarcza ma wadliwe słoneczko, reszta ok, a ja jeszcze raz mówię żeby wymienili CAŁOŚĆ, skoro skrzynia zrzucona, części drogie nie sa, a słoneczko to nie wiadomo czy objaw czy przyczyna. Oni na to że dobra dobra, przyjechali, oddali wóz, a za 2 dni objawy wróciły, skrzynia zdjęta i co ? Zgadnijcie :) Oczywiście wymieniona sama tarcza :) 700zł psu w dupę. No i to jeszcze po znajomości, a znajomy żyje w przekonaniu że są tacy zajebiści że szok, że robią uczciwie, wspaniale i jak ktoś ma jakieś wątpliwości co do tego to rzecz jasna szuka dziury w całym i kłamca.
Żeby nie było - dwóch młodych chłopaków w okolicy 30tki, po rozmowie można sądzić że dobrze ogarnięci, ale słuchanie z rozumieniem nie wychodzi.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-05-28, 13:38   

BigT napisał/a:
Nie ma reguły, żadnej, nawet gdy oddaje się po znajomości i tak dalej.
Ostatnio tak właśnie oddałem trzeci mój samochód na wymianę sprzęgła (wadliwego, nie zużytego),
wyraźnie prosząc o wymianę CAŁEGO sprzęgła. Po jakimś czasie dzwonią i mówią że tylko tarcza ma wadliwe słoneczko, reszta ok, a ja jeszcze raz mówię żeby wymienili CAŁOŚĆ, skoro skrzynia zrzucona, części drogie nie sa, a słoneczko to nie wiadomo czy objaw czy przyczyna. Oni na to że dobra dobra, przyjechali, oddali wóz, a za 2 dni objawy wróciły, skrzynia zdjęta i co ? Zgadnijcie :) Oczywiście wymieniona sama tarcza :) 700zł psu w dupę.

Ale czyje 700zł, Twoje?
Bo chyba nie płaciłeś im drugi raz za skopaną naprawę?

BigT 

Wysłany: 2014-05-28, 13:42   

Im nie, ale co miałem zrobić ? Do sądu pójść ?

Ich strata, bo są głupi i połaszczyli się na 100zł na dwóch, czyli po 50zł na głowę, a teraz zamiast dać zarobić im, będę jeździł gdzie indziej i odradzał ich moim znajomym.
Dlatego sądzę że interes pt uczciwy warsztat pozwala zarobić grube pieniądze...

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-05-28, 13:48   

BigT napisał/a:
Im nie, ale co miałem zrobić ? Do sądu pójść ?

Zawieźć im auto i kazać naprawiać ich własne błędy.
Zapłaciłeś im drugi raz, czy pojechałeś gdzie indziej?

Właśnie na takich przypadkach żerują - klient zapłaci, naprawa nie zrobiona, ale im odpuszcza.

route2000 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Wysłany: 2014-05-28, 13:56   

BigT napisał/a:
a za 2 dni objawy wróciły, skrzynia zdjęta i co ? Zgadnijcie :) Oczywiście wymieniona sama tarcza :)

Gdzie drugi raz zdejmowałeś skrzynię? U tego samego mechanika? Jeśli tak, to trzeba ich zaj....ć, dać im do rozumu co się mówi ze zrozumieniem i nakazać im bezwzględnie naprawę w ramach reklamacji. Aha, jeszcze jedno, zawsze trzeba brać za każdym razem pokwitowanie za wykonaną robotę, by potem mieć dowód, że robiło się u nich. Bez kwitka to już stracona sprawa, bo mogą się wyprzeć wszystkiego :->

BigT 

Wysłany: 2014-05-28, 13:56   

Oczywiście że byłem, ale najpierw mówili że to przypadkowa zbieżność wypadków, a bez zrzucenia drugi raz skrzyni nie mogłem się przekonać że mam rację.
Teoretycznie mógłbym kazać im zrzucać i w razie jeśli nie miałbym racji zapłacić za zrzucenie, ale jak znam życie to tak by zadziałał żeby poczekać na moje odwrócenie się czy coś i podmieniłby wtedy łożysko :)
Oprócz tego nie chciałem ich już dorabiać. Cóz - czasami trzeba płacić za wiedzę, taką gdzie nie serwisować samochodu też.

Cav napisał/a:
Właśnie na takich przypadkach żerują - klient zapłaci, naprawa nie zrobiona, ale im odpuszcza.
2 tygodnie tam jeździłem, oni niby sprawdzali, ale jeśli jest się sędzią we własnej sprawie to raczej jasne że nic nie wyjdzie.
Samochodu potrzebuję do pracy, a nie do robienia tras na 2 koniec warszawy i czekanie na ustalenie miejsca usterki.
Zresztą powtórzę - są głupi, bo gdyby zrobili prace uczciwie to zarobili by na mnie nie raz, a do tego byłbym zadowolony i polecał innym. A tak, mają po 50zł na głowę odjąć jeszcze czas podczas którego niby mój samochód sprawdzali, a to parę godzin, gdzie też mogliby zarabiać.
Ich strata.

route2000 napisał/a:
Gdzie drugi raz zdejmowałeś skrzynię? U tego samego mechanika? Jeśli tak, to trzeba ich zaj....ć, dać im do rozumu co się mówi ze zrozumieniem i nakazać im bezwzględnie naprawę w ramach reklamacji. Aha, jeszcze jedno, zawsze trzeba brać za każdym razem pokwitowanie za wykonaną robotę, by potem mieć dowód, że robiło się u nich. Bez kwitka to już stracona sprawa, bo mogą się wyprzeć wszystkiego :->
Oczywiście że nie :)
Pojechałem do drugiego znajomego i przy okazji mechanik.
Ostatnio zmieniony przez BigT 2014-05-28, 13:58, w całości zmieniany 1 raz  

route2000 

Wysłany: 2014-05-28, 14:09   

A co ostatnio padło? Nowa tarcza czy nie wymienione wadliwe słoneczko?

BigT 

Wysłany: 2014-05-28, 18:47   

Łożysko oporowe, też wadliwe.

MCV 

Marka: Honda/Fiat
Model: Civic IX/Qubo
Silnik: 1.8 /1.3
Wysłany: 2014-05-29, 00:08   

Ciekawy temat.

Każdy ma złe wspomnienia z mechanikami. Moim zdaniem śmieszna jest sama specjalizacja w danej marce. Jakoś zaczęło to być modne w czasach VW Golfa III i rozprzestrzenia się, zamiast zanikać. Kto chciał przyciągnąć klientów, mówił, że specjalizacja VAG. To często nakręcało ruch (młodzi gniewni w golfinach II i III). Ale przecież naprawdę niewiele jest rzeczy, którymi różnią się samochody różnych marek. Inne oprogramowanie (a wiadomo, że mają kombajny do każdego auta), inne blokady na rozrząd. Konstrukcja ta sama, więc i zasada działania.

Stąd nigdy nie jadę do mechaników, którzy w czymś się specjalizują. Dla mnie to ściema.

pawel_w 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2012
Wysłany: 2014-05-30, 09:33   

Mając jeszcze Opla Astrę II, będąc nieświadomym młodym człowiekiem, miałem przyjemność byc obsłużonym przez "uczciwy warsztat. Skrzyżowanie al. Niepodległości i al. Armii Ludowej w Wa-wie - rozświecona choinka na desce i stanięcie na środku skrzyżowania - jak pech to pech. Zepchnąłem, przyjechała laweta, jako typowy słoik - w tamtym czasie brak znajomego warsztatu w Warszawie, przypadek i trafienie do polecanego przez laweciarza (ile ja się potem nasłuchałem, że naiwny jestem strasznie.. i w sumie racja), spora firma, kilku pracowników... Diagnoza akumulator do wymiany i regeneracja alternatora - całość usługi wyszła 700 pln - rok później samochód zastrajkował - tym razem pod ręką znajomy mechanik, który PO RAZ PIERWSZy okręcił śruby które trzymały alternator - i tu kolejna lekcja - pierwsza naprawa alternatora - przynajmniej w starszych samochodach - to walniecie w niego np. młotkiem - anusz szczotki wskoczą na swoje miejsce....
Teraz wydaje mi się, że znalazłem mechanika na lata - w Józefowie - dłubiącego we własnym garażu....

route2000 

Wysłany: 2014-05-30, 10:07   

Czyli nauka nie poszła w las. Wszyscy się uczą na własnych błędach i doświadczeniach życiowych. ;-)

corrado 

Wysłany: 2014-05-31, 21:40   

MCV napisał/a:
Ale przecież naprawdę niewiele jest rzeczy, którymi różnią się samochody różnych marek. Inne oprogramowanie (a wiadomo, że mają kombajny do każdego auta), inne blokady na rozrząd. Konstrukcja ta sama, więc i zasada działania.

+1 :-)

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-05-31, 22:20   

Jeszcze tydzien polegam na ASO. Jednak będę wdzięczny za namiary na godnego polecenia ( zaufania ?) człowieka z Warszawy lub okolic.

grapess 

Silnik: 1,6 + LPG
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-05-31, 23:18   

Miałem takiego, poleconego, fajnego. Ale przeniósł sie z małego garażu do dużego i już nie jest fajny :cry:

Odpowiedz do tematu