Wysłany: 2014-05-23, 13:04 Używany Duster. Na co zwrócić uwagę?
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu Dustera.
Niestety z przyczyn finansowych na chwilę obecną nie kupię nowego dlatego zainteresowałem się ofertami aut używanych.
Na co powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach używanych Dusterów??
Poniżej link do jednej z ofert którą jestem zainteresowany. Co o niej sądzicie??
Może któryś z szanownych forumowiczów jest jej właścicielem?? :)
Jeżeli chodzi o auta klubowe, to pojawiają się czasem tutaj.
Poza standardowymi oględzinami, jak przy każdym zakupie używki ja bym skupił się na lakierze i szukaniu ewentualnych śladów korozji /odprysk ów itd. zwłaszcza w okolicach tylnych drzwi i błotników, Duster mocno piaskuje te elementy nadwozia, oraz stan zawieszenia, bo Duster zachęca do zjazdy w poza asfalt oraz do szybszej niż normalnie jazdy prze wszelkiego rodzaju dziury wertepy, progi zwalniające, etc., a to może się odbić na stanie zawiasu. Sam ujeżdżam swojego dopiero 2 lata, więc i problemów z nim nie mam, bo to prawie nówka, niech się wypowiedzą koledzy co jeżdżą dłużej. Ale generalizując auto jest raczej mało awaryjne, tylko lać paliwko i jeździć. A no i oczywiście uważać na sprowadzane szroty......
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-05-23, 14:10
1. Na to żeby był krajowy - możliwość sprawdzenia w ASO.
2. Stan i grubość lakieru - czy był naprawiany lakierniczo na gwarancji i ile razy.
3. Czy był serwisowany w ASO i czy ma dokupioną przedłużoną gwarancję do 5 lat i czy gwarancja przechodzi na nabywcę.
4. W przypadku LPG lepiej unikać instalacji fabrycznych Landi Renzo Omegas Plus - lepiej zamontować samemu też Landiego ale poza ASO.
5. Czy kołysze się fotel kierowcy.
6. Czy nie hałasuje skrzynia biegów.
7. Czy nie terkocze sprzęgło.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-05-23, 14:12, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-05-23, 17:20 Re: Używany Duster. Na co zwrócić uwagę?
czopek napisał/a:
Na co powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach używanych Dusterów??
omijać oferty aut sprowadzonych z Francji i nie tylko. To zwykle rozbitki posklejane z różnych części. Szukać auta krajowego, najlepiej na forum
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-05-23, 19:24
Karenzo napisał/a:
Bez przesady z tą fabryczną instalacją w ostateczności można zmienić sterownik na zwykły LR
Za tysiaka.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
w sumie to dość nowe samochody więc ja raczej starał bym się zastanowić dlaczego ktoś sprzedaję. Bo się nie podoba?Bo rozbił i nie chce takim wyklepanym jeździć? Bo to felerna sztuka i ciągle się coś psuje? Kupno samochodu to nie zakup bułek w piekarni każdy się zastanawia i rozważa zresztą są jazdy próbne więc nie wierze że się komuś znudził po 2-3latach. Ja bym szukał tego powodu. No i wiadomo lepiej jechać tam gdzie pierwszy właściciel nawet jak droższy i próbować zbić cenę. Super okazje nie istnieją za duże ryzyko szrota.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-05-23, 20:06
takie przypadki (co prawda rzadko) bywają. Ktoś np rozczarował się osiągami, ogólnym wykonaniem, umiarkowanym prestiżem...
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-23, 21:14
kaka84, ja sprzedaje co 3 lata bo inaczej się opłaca po prostu.
Kupuję, biorę leasing, mijają 3 lata, sprzedaję tracąc minimalnie i kupuje następnego.
Co w tym dziwnego że ktoś sprzedaje 3 letni samochód ?
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2014-05-23, 21:37
kaka84 napisał/a:
w sumie to dość nowe samochody więc ja raczej starał bym się zastanowić dlaczego ktoś sprzedaję. Bo się nie podoba?Bo rozbił i nie chce takim wyklepanym jeździć? Bo to felerna sztuka i ciągle się coś psuje? Kupno samochodu to nie zakup bułek w piekarni każdy się zastanawia i rozważa zresztą są jazdy próbne więc nie wierze że się komuś znudził po 2-3latach. Ja bym szukał tego powodu. No i wiadomo lepiej jechać tam gdzie pierwszy właściciel nawet jak droższy i próbować zbić cenę. Super okazje nie istnieją za duże ryzyko szrota.
Dziwne bo ja z reguły sprzedaję po 3 latach pomimo że nic się nie dzieję. I w tym przypadku po raz piąty sprzedam 3 letni samochód i kupię nowy - co w tym jest niestosownego.
Bez przesady z tą fabryczną instalacją w ostateczności można zmienić sterownik na zwykły LR
A masz pewność, że wiązki są takie same? Ja takiego potwierdzenia nie znalazłem. Różnica jest nawet w samym przełączniku LPG/noPb więc takie hop to może nie być. Tak samo jak i znalezienie na lpg-forum szpenia od zdejmowania blokad z Plusa- jakoś nikt się na mojego posta nie odezwał jeśli pominę Wujków "Dobra Rada".
Koledzy dobrze mówią- samemu gazować u dobrego instalatora, przynajmniej Ci dograją pracę instalki jak trzeba.
no to przepraszam ja nie miałem tyle szczęścia i same podejrzane sztuki się trafiały. Więcej 5 letnich aut spotykałem "normalnych" a nie przygotowanych;)
Kupując używany trzeba zostawć sobie zapas kasy na naprawy. Jak mam powiedzmy 30kPLN to na auto i opłaty przeznaczasz np. 24kPLN a reszte na naprawy. Proporcje do ustalenia indywidualnie. Ale zawsze jakiś zapas potrzebny. Czym starszy samochód tym więcej na naprawy. Czym mniej pewne źródło tym więcej na naprawy. Komisy pana Zdzisia omijałbym szerokim, chyba że znam Zdzisia na tyle, że wierzę w to co mówi.
Kupując używany trzeba zostawić sobie zapas kasy na naprawy.
Dziwne podejście.
Ja bym powiedział inaczej. Do budżetu dodaj kasę, którą trzeba będzie wydać na sprawy eksploatacyjne. Auto się kupuje żeby nim jeździć, a nie od razu naprawiać.
Taka luźna uwaga.
Idąc tym tokiem myślenia to nigdy można nie kupić auta, bo może się po dwóch tygodniach cały rozlecieć i nic nie da się już naprawić.
Nie odbierz tego jako złośliwość, bo nie miałem takiego zamiaru.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-05-24, 22:11, w całości zmieniany 1 raz
To jest w pełni normalne zachowanie .
To nie niemcy gdzie ludzie sprzedają auto bo jest stare i wyszedł nowy model .
W PL 90 % aut jest sprzedawane bo coś padło/ zaraz padnie , uczciwy sprzedający ci o tym powie .
Większość naszych cebulowych biznesmenów ściąga z zachodu jeździ (katuje ) jak kończy sie dwumasa/turbo/wtryskiwacze to szybko sprzedaje
Wysłany: 2014-05-25, 11:32
Karenzo napisał/a:
To nie niemcy gdzie ludzie sprzedają auto bo jest stare i wyszedł nowy model .
Taa... Dokładnie, masz jeszcze więcej ciekawostek do nomen omen sprzedania ? :)
Na przykład - niemcy są tak bogaci że kupują drogi samochód, do tego rzecz jasna z dieslem, żeby starszy pan mógł pojechać raz w tygodniu do Kościoła, a potem za 2-3, no czasem 4 lata sprzedają, rzecz jasna za grosze - w końcu są bogaci!
A u nas - jak ktoś kupił drogi samochód to na pewno złodziej, jak sprzedaje po 3 latach to nie dość że właściciel złodziej, to samochód pewnie jakiś lewy i na pewno się psuje, a do tego był walony i naprawiany u pana zdziśka z dziupli.
No i oczywiście przez ten czas katują niemiłosiernie - typ kupuje np nowego paska i co ? Ręczny, jedynka i palenie gumy pod blokiem. Widok najczęstszy z możliwych.
Ja pierdole - jak można tak lansować te stereotypy ? Kiedy byłeś ostatnio w niemczech ?
To nie Niemcy gdzie ludzie sprzedają auto bo jest stare i wyszedł nowy model .
Następne dziwne podejście. No ja właśnie kupuję nowe, bo mnie akurat w tej chwili stać zmienić. Stare jest jakie jest. Sporo osób na forum wie i zna auto. Ot dbałem jak najlepiej umiałem, bo w końcu woził mi cztery litery i chociaż w taki sposób mu się odpłacałem.
Kolejny to wieża.
Jeszcze parę osób się znajdzie na forum.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-05-25, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-05-25, 13:19
Zresztą co to w ogóle za podejście że ktoś biedny kupuje nowy samochód, po to by mieć w dupie, nie dbać, upalać i po 3 latach sprzedać, by kupić kolejny nowy ? Bo to trochę nielogiczne.
Kupując używany trzeba zostawić sobie zapas kasy na naprawy.
Dziwne podejście.
Ja bym powiedział inaczej. Do budżetu dodaj kasę, którą trzeba będzie wydać na sprawy eksploatacyjne. Auto się kupuje żeby nim jeździć, a nie od razu naprawiać.
Nie rozumiem, przecież to to samo? Dlaczego więc dziwne?
Kupując używany trzeba się liczyć z dodatkowymi wydatkami. Chociaż koleżanka, która kupiła ode mnie forda fusiona trzylatka jeździła nim kolejne 5 lat wymieniając poza filtrami tylko akulmulator i amorki przednie.
Marek1603 napisał/a:
Taka luźna uwaga.
Idąc tym tokiem myślenia to nigdy można nie kupić auta, bo może się po dwóch tygodniach cały rozlecieć i nic nie da się już naprawić.
Nowe raczej nie, a nawet to jest gwarancja. Używant tak, trzeba się z tym liczyć.
Marek1603 napisał/a:
Nie odbierz tego jako złośliwość, bo nie miałem takiego zamiaru.
Oczywiście, że nie odbieram :) I liczę na wzajemność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum