Wysłany: 2014-05-19, 14:49 Stuk przy przejeżdzaniu przez hopki.
Cześć Wszystkim.
Borykam się z problemem stuków przy pokonywaniu śpiących policjantów.
Za każdym razem podczas pokonywania przeszkody przy pustym aucie i to oczywiście przy minimalnej prędkości czyli około 5 km/h pojawia się charakterystyczny stuk (w momencie podjazdu pod przeszkodę przednią osią).
Dacia na przejechane jedynie 1800 kilometrów i problem występuje od samego początku.
Czy jechać z tym do ASO czy czekać na rozwój wypadków?
A może na początku pojechać na stację diagnostyczną w celu weryfikacji problemu?
Miałem podobny objaw. Pojechałem do ASO. Do kolumny McPersona dołożyli wytłumienie na górę sprężyny. Pomogło, Nie stuka.
Wyglądało to tak, jakby temat był im znany. Czekałem tylko jeden dzień na sprowadzenie części.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2014-05-19, 17:56, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki wszystkim za informacje o ew. przyczynach problemu.
Jestem umówiony w ASO na poniedziałek 26.05 (bo wcześniej nie ma terminów popołudniowo - wieczornych)
Po wizycie poinformuje Was co i jak, tak też do poniedziałku.
Jedyne co się obawiam to jeśli będą gmerać przy McPersonie to wizyta przeciągnie się na kolejne dni.
ps.
Przy okazji przykleją mi ten plastikowy ochraniacz na próg od strony kierowcy bo się już odkleił i całkowicie odpadł...
Pozdrawiam,
Omodos.
Ostatnio zmieniony przez OMODOS 2014-05-19, 19:26, w całości zmieniany 2 razy
Byłem w ASO
DECAR Sp. z o.o.
ul. Modlińska 154B
03-170 Warszawa
i nie polecam.
Po 3 godzinach oczekiwania na wynik naprawy diagnozy - dowiedziałem się że stuków nie stwierdzono, mimo że osoba przyjmująca auto przejechała się ze mną i stuki słyszała.
Myślałem że to jest taki lokalny żart pracowników tego serwisu ale nie niestety nie.
Mechanik poprosił mnie żebym się z nim przejechał na koniec dnia i oczywiście po 1 minucie jazdy - stuk oczywiście został usłyszany (no bo jak można nie słyszeć walenia wręcz napier.....nia z okolic przedniej osi) przez mechanika no ale już niestety nie dało się nic zrobić bo było za późno -
Co do buczenia skrzyni biegów - jw.
Co do przyklejenia nakładki na próg która ordynarnie odpadła - (serwis nie miał stosownej taśmy klejącej na magazynie) mimo że usterkę zgłaszałem 1 tydzień wcześniej - można było przecież coś zaradzić np. kupić taśmę w pobliskim markecie budowlanym ;(
Konkluzja:
Nie jestem zły - jestem szczerze rozżalony.
Co prawda - przy odbiorze samochodu oferowano mi auto zastępcze na okres 2 dni (bo tyle ma wstępnie zając analiza stuków i buczenia skrzyni) ale ja już nic od nich nie chciałem.
Czy Wasze wizyty w ASO też są pełne kompetentnych doznań?
Pozdrawiam ze smutkiem.
Omodos.
Ostatnio zmieniony przez OMODOS 2014-05-27, 08:25, w całości zmieniany 1 raz
Byłem w ASO
DECAR Sp. z o.o.
ul. Modlińska 154B
03-170 Warszawa
i nie polecam.
Po 3 godzinach oczekiwania na wynik naprawy diagnozy - dowiedziałem się że stuków nie stwierdzono, mimo że osoba przyjmująca auto przejechała się ze mną i stuki słyszała.
Myślałem że to jest taki lokalny żart pracowników tego serwisu ale nie niestety nie.
Mechanik poprosił mnie żebym się z nim przejechał na koniec dnia i oczywiście po 1 minucie jazdy - stuk oczywiście został usłyszany (no bo jak można nie słyszeć walenia wręcz napier.....nia z okolic przedniej osi) przez mechanika no ale już niestety nie dało się nic zrobić bo było za późno -
Co do buczenia skrzyni biegów - jw.
Co do przyklejenia nakładki na próg która ordynarnie odpadła - (serwis nie miał stosownej taśmy klejącej na magazynie) mimo że usterkę zgłaszałem 1 tydzień wcześniej - można było przecież coś zaradzić np. kupić taśmę w pobliskim markecie budowlanym ;(
Konkluzja:
Nie jestem zły - jestem szczerze rozżalony.
Co prawda - przy odbiorze samochodu oferowano mi auto zastępcze na okres 2 dni (bo tyle ma wstępnie zając analiza stuków i buczenia skrzyni) ale ja już nic od nich nie chciałem.
Czy Wasze wizyty w ASO też są pełne kompetentnych doznań?
Pozdrawiam ze smutkiem.
Omodos.
W Łodzi to samo. W wieeeelkim skrócie Przyguccy bee, Jaszpol cacy. W rzeczywistości nie jest tak czarno biało, ale układ mniej więcej jest taki jak napisałem.
Z tego co pamiętam miałeś jechać do ASO w sprawie stuków\puków, względnie - walenia...
Wnioskuje, że byłeś - czy udało im się wyeliminować stuki? Jeśli tak to co było przyczyną?
Jutro jadę do ASO na Jerozolimskie - może bagaż Twoich doświadczeń będzie pomocny przy mojej sprawie?
OMODOS obczaj się z Grapessem, bo miał taki sam problem. Zrobili mu na Puławskiej.
Cytat:
Przy okazji usunięte stukanie przy przejeżdżaniu przez śpiących policjantów. Dołożone wytłumienie sprężyny w postaci nakładek na górny koniec sprężyny kolumny McPersona. Lodgy jeździ jak nowa , super.
Podziękowania dla kolegów z forum no i dla Panów z ASO Puławska za szybką naprawę.
Z tego co pamiętam miałeś jechać do ASO w sprawie stuków\puków, względnie - walenia...
Wnioskuje, że byłeś - czy udało im się wyeliminować stuki? Jeśli tak to co było przyczyną?
Jutro jadę do ASO na Jerozolimskie - może bagaż Twoich doświadczeń będzie pomocny przy mojej sprawie?
Daj znać.
28 czerwca mam przegląd. zgłoszę stuki na przeglądzie. dam znać na początku lipca.
OMODOS obczaj się z Grapessem, bo miał taki sam problem. Zrobili mu na Puławskiej.
Cytat:
Przy okazji usunięte stukanie przy przejeżdżaniu przez śpiących policjantów. Dołożone wytłumienie sprężyny w postaci nakładek na górny koniec sprężyny kolumny McPersona. Lodgy jeździ jak nowa , super.
Podziękowania dla kolegów z forum no i dla Panów z ASO Puławska za szybką naprawę.
Dzięki za pomysł.
Tak też zrobię jak tylko zaczną działać na forum PW bo na razie mam wrażenie że kiepsko z tym.
Update w sprawie: Usterka stukania na hopkach usunięta całkowicie.
Temat jak najbardziej jest znany w ASO na Puławskiej i realizowany od ręki.
Tak też pozdrowienia i podziękowania mechanikom za dobrą robotę.
ps.
Ale żeby nie było za słodko to niestety, ale buczeniu z układu LPG - mimo wszelkich prób - nikt nie potrafi zaradzić.
Ostatnio zmieniony przez OMODOS 2014-06-16, 11:12, w całości zmieniany 1 raz
Mariusz, przeczytaj trzy posty wyżej, co było przyczyną.
Cytat:
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum