Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Rower - ktoś praktykuje ?
Autor Wiadomość
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-06-18, 10:11   

Zdarzają się i takie przypadki. Ja często spotykam się tu w Krakowie i okolicach z jakimiś kretynami, którzy jadą jezdnią, a obok jest wygodna i bezpieczna ścieżka rowerowa.
_________________
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Wiek: 61
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1531
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-06-19, 22:08   

Po prawie trzech tygodniach ( bo w tym czasie byliśmy też na urlopie) uważam że nauczyłem się jeździć hybrydą - tak 70 - 75 % to jazda w pozycji "off" pozostałe - głównie eko i eko +, bardzo sporadycznie normal. Sport i sport + póki co nie używamy - nie mamy w okolicy podjazdów o nachyleniu 30% lub powyżej. Dziś po meczu postanowiłem pojechać na kawę do kolegi "za górkę", wydawało mi się że to nie za daleko - jednak okazało się że źle to oceniłem - w efekcie zrobiłem 43,5 km, w tym dwa konkretniejsze podjazdy - w jedną stronę 6 km, z powrotem 7 przy różnicy poziomów ok 200m i trochę mniejszych ale w sumie nazbierało się ich trochę. Czas jazdy w obie strony - 2 godz i 20 min, zużycie baterii - 41%. Gdybym miał to zrobić na normalnym rowerze - pewnie bym musiał mieć z 5 - 6 godzin czasu i po tych podjazdach odpoczywać po jakieś pół godziny. Jak dla nas - wynalazek dobry, jesteśmy bardzo zadowoleni.

rower.jpg
Tak wyglądają nasze rowery po doposażeniu
Plik ściągnięto 9 raz(y) 52,37 KB

 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-06-27, 09:02   

No i super ;)
Następny mój rower pewnie też będzie zelektryfikowany, żebym mógł za córką nadążyć na podjazdach ;)
_________________
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-07-22, 11:26   

Wczoraj wykręciłem swoją "życiówkę" - wg. licznika 205 km, wg. GPS 201 km :)
https://www.strava.com/activities/1718250180

Tydzień temu z żoną byliśmy tez w Ołomuńcu:
https://www.strava.com/activities/1705075166

Także w tym roku stuknęło już 4000 km. Ostatnio też kupiłem sobie pulsometr na klatkę piersiową, aby troszkę w wolnej chwili potrenować pomiędzy weekendowymi wyprawami. A po zmianie napędu pod koniec roku w planach zakup czujnika kadencji :-)
_________________
enjoy the silence
 
malygabrys 



Marka: Dacia, Dacia
Model: Duster 4*2, MCV
Silnik: 1,6 16V + LPG BRC, 1,6 MPI+LPG BRC
Rocznik: 2011 , 2010
Wersja: Laureate
Wiek: 45
Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 517
Skąd: Jastrowie
Wysłany: 2018-08-17, 21:44   

No rajd zaliczony
www.traseo.pl/trasa/aa-km...-niepodleglosci
A tu wyniki
www.czasomierzyk.pl/wyniki2018/d160/
 
imielinek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wiek: 43
Dołączył: 08 Lut 2015
Posty: 111
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2018-08-17, 21:59   

to jak się chwalimy maratonami to ja też
warnija-szlakami warmii i zapraszam za rok naprawdę super impreza dla rodzin średnio zaawansowanych oraz długa trasa dla tych którzy chcą się sprawdzić. Widoki i trasy naprawdę fajne trasa fajnie pofałdowana
_________________
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-08-20, 08:58   

A tam zaraz chwalenie - my akurat staramy się zarazić znajomych czy też rodzinę do aktywności a nie siedzenia przed przysłowiowym telewizorem - już kilka razy nam się to udało :-)

Ostatnio na Stravie natrafiłem na fajną platformę, która wizualizuje nasze aktywności w postaci króciutkiej animacji. Fajna rzecz - łatwo i przystępnie można komuś przesłać, czy też udostępnić.
Poniżej próbka z sobotniego wypadu na Przełęcz Pustevny w Beskidzie Śląsko - Morawskim :)

https://www.relive.cc/view/1781075489
_________________
enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2018-08-20, 08:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-08-20, 09:20   

Ten filmik jest mega ;)
_________________
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-08-20, 13:58   

Szkoda tylko, że w rzeczywistości tak szybko się nie porusza na rowerze jak na tym filmiku ;-)
Mnie od początku przypadł relive do gustu - szkoda tylko, że trzeba czekać dość długa na link do filmiku od chwili wgrania śladu np. do Stravy.
_________________
enjoy the silence
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-08-20, 14:06   

Ciekawe, czy da się wygenerować taki filmik z jazdy (śladu), który powstał przed powiązaniem stravy z relive. Miałbym taki jeden z Alp z bikeparku Val de Isere.. ~ 5000m w górę i tyle samo w dół ;)
https://www.endomondo.com...outs/1172009566

nie za bardzo widzę takiej opcji.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Lza 2018-08-20, 14:12, w całości zmieniany 2 razy  
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-08-20, 17:57   

Może w płatnej wersji się da ;-)
Zastanawiam się jakie są tam algorytmy bo zdjęcia z Pustevnego były robione zwykłym kompaktem bez geotagowania a na filmiku są przypisane dokładnie do miejsc ich zrobienia.
Podejrzewam, że czynnikiem jest czas w exifie zdjęcia, ale z drugiej strony wczoraj zrobiłem eksperyment i zdjęcie zrobiłem telefonem bez włączonego GPS-a i zdjęcia na filmiku już nie są umieszczone w miejscach w których zostały wykonywane.

https://www.relive.cc/view/1783523736
_________________
enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2018-08-20, 18:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-08-21, 12:07   

Hehe, głupie ale śmieszne. Spiąłem z endomonto i zrobiło filmik jak jadę do pracy ;D

https://www.relive.cc/view/e1182357442
_________________
Ostatnio zmieniony przez Lza 2018-08-21, 12:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-10-02, 09:25   

W sobotę przy niekorzystnej pogodzie ( na szczycie niecałe 2 stopnie i silny wiatr ), udało się wjechać na Lysa Hora 1323 m. - najwyższy szczyt w Beskidzie Śląsko - Morawskim :-)
Dystans 90 km, różnica wysokości od startu do szczytu to ponad 1100 m.
Właściwy podjazd liczy 8,5 km i różnica w wysokości to ponad 700 m.

W tym roku już w nogach 6300 km i 48 tysięcy metrów sumy wzniesień - także do końca roku jeszcze daleko :)

https://www.relive.cc/view/1873254414
_________________
enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2018-10-02, 09:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-02, 10:11   

Brawo ;)
BTW, chyba masz taki sam licznik jak ja ;)
_________________
 
arnold 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe 90 LPG
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 21 Lut 2016
Posty: 660
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2018-10-02, 12:02   

Jestem pod wrażeniem, ja nie znajduję tyle czasu i zostają mi dojazdy do pracy i z powrotem.
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-10-02, 12:17   

Dzięki - to było takie ukoronowanie tegorocznego sezonu.
Dla nas najlepszego w "karierze" - najdłuższy dystans pokonany jednego dnia ( 205 km), pobity rekord km w sezonie no i ten sobotni najwyższy podjazd. Do tego zwiedzone masę nowych miejsc.
No i nie ma co ukrywać, że też dzięki Dacii, która dzielnie znosi przewożenie rowerów na dachu ;-)
_________________
enjoy the silence
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-14, 17:43   

gregorisan, wczoraj rowerowaliśmy z juniorką chyba gdzieś w Twoich okolicach ;) Juniorka ma 5 lat i nauczyla się jeździć na rowerku pod koniec lipca. Potrafi już sama walnąć taką trasę na malutkich kółeczkach 14"

https://www.relive.cc/view/e1214450838

Rodzinna, asfaltowa trasa zakończona awarią opony w moim wypasionym MTB, który przeżył rzeźnię alp, a klękł na śląskim asfalcie ;) Na szczęście już było blisko do samochodu. Dziś rano walczyłem z systemem TR 2,5 godziny.. Naprawiłem, ale Nie polecam..
_________________
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Wiek: 61
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1531
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-10-14, 20:48   

Czy pisząc o systemie TR miałeś na myśli Tubbles Ready? Jak tak to muszę się pochwalić - zwalczyłem toto w jakieś 20 min - ale po pierwszych nieudanych próbach zdjęcia zadzwoniłem do serwisu z pytaniem czy opony są przyklejone. Kazali próbować do skutku w różnych miejscach a jak nie dam rady to przyjechać do nich ( a miałem duże przebicie jakieś 30 km od domu ) Na szczęście po 10 min prób puściła w jednym miejscu - dalej to już była bajka.
PS - Nie wiesz czy na to można założyć zwykłą oponę drutową - mam Schwalbe Smart Sam bez wkładki antyprzebiciowej choć oczywiście Giant na swojej stronie pisał że będzie ( tymczasem Schwalbe nie ma w katalogu takiej opony :mrgreen: ) mysle o założeniu Schwalbe Marathon Plus Tour - przez 6000 km ani razu nie złapałem gumy.
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-14, 21:04   

PiotrWie napisał/a:
Czy pisząc o systemie TR miałeś na myśli Tubbles Ready?


tak. Już wcześniej, jak składałem rower - zakładałem opony więc wiedziałem czym to pachnie.. U mnie dla odmiany zdejmowanie opony idzie nie najgorzej ale założenie na obręcz to rzeźnia.

PiotrWie napisał/a:
Nie wiesz czy na to można założyć zwykłą oponę drutową


powinno się dać, ale nie próbowałem.
_________________
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-10-14, 21:14   

Lza napisał/a:
gregorisan, wczoraj rowerowaliśmy z juniorką chyba gdzieś w Twoich okolicach ;)

W tych okolicach powstaje Żelazny Szlak Rowerowy i chciałem właśnie tam jechać w sobotę, aby "obadać sprawę" ;-)
Mam nadzieję, ze piwko smakowało :mrgreen:

A tutaj trzy fajne traski z weekendu i jedna urlopowa:
https://www.relive.cc/view/1894364387
https://www.relive.cc/view/1901838159
https://www.relive.cc/view/1904617562
_________________
enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2018-10-14, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-14, 21:19   

No właśnie my też pojechaliśmy obadać sprawę

Piwko okazało się słodkawe, przez co mi nie smakowało, ale mamie juniorki bardzo - skonsumowała już oba ;)
_________________
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Wiek: 61
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1531
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-10-15, 19:05   

Lza napisał/a:

tak. Już wcześniej, jak składałem rower - zakładałem opony więc wiedziałem czym to pachnie.. U mnie dla odmiany zdejmowanie opony idzie nie najgorzej ale założenie na obręcz to rzeźnia.

Ja mam taki komplet trzech łyżek do opon. Jak zakładam na normalną obręcz to sobie bez kłopotów radziłem dwoma i sam. A przy tej z TR musiałem najpierw dwoma założyć jak największą część opony na obręcz, następnie żona je trzymała by nic nie spadło z ja trzecią założyłem ostatni kawałek opony - jak będziesz kiedyś jeszcze zakładał oponę to spróbuj z pomocą drugiej osoby.

20181015_112849.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 153,68 KB

Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2018-10-15, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lza 



Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 15 Cze 2014
Posty: 1063
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2018-10-16, 08:22   

Dzięki za sugestię, spróbuję.

Wcześniej miałem przez kilka lat komplet łyżek plastikowych, służyły dzielnie przez długi czas. Jak przyszło do zakładania opon TR, to wszystkie złamałem, musiałem kupić komplet stalowych. ;)
_________________
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wiek: 71
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 960
Skąd: krakow
Wysłany: 2018-10-16, 08:49   

Mam Ultegry na bezdétki. Méczyøem sié. Juæ nie. Posmaruj silikonem np. do uszczelek samochodowych breg obréczy oraz sopké opony od WEWNĄTRZ. I ważne - stopkę opony wciśnij do samego dołu felgi. Tym sposobem zakładam bez łyżek takie opony np. Challenge, których wcześniej nie mogłem założyć nawet z łyżkami. pozdr sorry za początkowe błędy.
 
gregorisan 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wiek: 40
Dołączył: 30 Sie 2015
Posty: 1371
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-10-21, 19:06   

Byliśmy dzisiaj z małżonką obadać ten Żelazny szlak rowerowy/ Železná cyklotrasa :-)
Przejechaliśmy tylko krótki odcinek w okolicach Godowa, gdzie szlak biegnie po byłym torowisku.
Dalsza eksploracja w przyszłym roku bo już jest za zimno na dalsze wyjazdy - ogólnie bardzo fajnie to zrobili, ale niestety lekko już pęka asfalt :-/
Z Raciborza w te okolice wyszło coś lekko ponad 80 km.

https://www.relive.cc/view/1919036995
_________________
enjoy the silence
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne