Wysłany: 2014-09-03, 09:57 Kilka problemów z Loganem MCV
Cześć,
bardzo proszę o pomoc/porady w następujących sprawach. Jest ich kilka, więc otwieram nowy temat, żeby nie pisać kilku postów w różnych tematach.
1. Zawieszenie z przodu - coś się tłucze.
Myślałem że to łączniki stabilizatorów, zamówiłem i oddałem do wymiany na Gibie, ale chyba jest jeszcze gorzej. Co to może być jak nie łączniki i jak sprawdzić bez kanału, czy mi naprawdę wymienili? (szef warsztatu w którym byłem wydaje się strasznym cwaniakiem i na dzień dobry naciął mnie na £25)? A stuka mi głównie na bruku i nierównym asfalcie, przy przejeżdżaniu np. przez śpiących policjantów nie ma hałasu.
2. Środkowy pas tylnej kanapy.
Po prostu nie chce się zwijać. Jak mogę rozmontować mechanizm i co w nim zrobić, żeby znów działało? Jakaś sprężyna?
3. Szyby tylnych drzwi.
Podniesiona na maksa hałasują podczas jazdy, ruszają się trochę, a opuszczone jeszcze bardziej i przy zamykaniu drzwi z opuszczonymi szybami wydają taki dźwięk, jakby zaraz miały się stłuc...
4. Czujniki cofania.
Zwariowały. Przy wrzuceniu wstecznego albo piszczą jakby coś było zaraz za zderzakiem, albo czasem pokazują nieistniejące przeszkody ok 0,5 m. z tyłu. Czasem pracują jak trzeba, ale tylko czasem. Myślałem już żeby po prostu wyjąć bezpiecznik, żeby mnie nie wkurzały dalej.
5. Wymiana lusterka.
Ktoś mi urwał lewe lustro, teraz jest przyklejone, ale raz że na słowo honoru, a dwa że się teraz nie składa. Chciałbym sprowadzić sobie z PL 2 lusterka w kolorze nadwozia i samemu założyć, jeśli to mnie nie przerośnie - czy ktoś ma manual?
Z góry dziękuję za pomoc o sorry że nie przeszukuję forum, ale naprawdę nie mam czasu, a problemy z autem już mnie doprowadzają do białej gorączki...
Michał
Ostatnio zmieniony przez Mikele 2014-09-03, 09:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-09-03, 10:09 Re: Kilka problemów z Loganem MCV
Mikele napisał/a:
4. Czujniki cofania.
Zwariowały. Przy wrzuceniu wstecznego albo piszczą jakby coś było zaraz za zderzakiem, albo czasem pokazują nieistniejące przeszkody ok 0,5 m. z tyłu. Czasem pracują jak trzeba, ale tylko czasem. Myślałem już żeby po prostu wyjąć bezpiecznik, żeby mnie nie wkurzały dalej.
Czujniki cofania już dawno wariują czy ostatnio to się zaczęło?
Nie były przypadkiem myte, i to myjką wysokociśnieniową?
Może suszarka by coś pomogła.
Mikele napisał/a:
5. Wymiana lusterka.
Ktoś mi urwał lewe lustro, teraz jest przyklejone, ale raz że na słowo honoru, a dwa że się teraz nie składa. Chciałbym sprowadzić sobie z PL 2 lusterka w kolorze nadwozia i samemu założyć, jeśli to mnie nie przerośnie - czy ktoś ma manual?
Lusteka manual czy elektryczne?
Po ściągnięciu boczka tapicerki w miejscu gdzie jest lusterko powinno a blasze być gąbka.
Wyciągasz ją i zobaczysz 2 lub 3 śruby. Odkręcasz i wyciągasz lusterko i po zabawie.
A jaki kolor nadwozia?
Lusterka elektryczne, czyli poza tymi śrubami tylko kostka będzie do wpięcia, tak?
Czujniki wariowały od jakiegoś czasu, ale teraz dzieje się to niemal za każdym razem. Auto myję raz na tydzień na wysokociśnieniowej myjce (lusterko się nie składa, więc nie jeżdżę na automatyczną), ale tu generalnie jest gorąco i padało ostatni raz ponad rok temu, więc wilgoci bym raczej nie winił
Acha i szyby tylne są na korbkę, jeśli to robi jakąś różnicę.
Jak ja u siebie rozbierałem boczek drzwi i instalowałem tweeterki to widziałem że tak to wygląda z mocowaniem lusterek. Wątpie żeby w MCV było inaczej przy takich samych lusterkach.
Tylko wpięcie wtyczki i tyle.
Ad1. Sprawdź łączniki (takie gumy ze śrubą) drążka reakcyjnego (kawałek pręta od jednego do drugiego wahacza) i wahacza z prawej i lewej strony. U mnie jak pękła jedna to właśnie stukało na torowisku, a na śpiących policjantach nie.
Mogą też być poduszki na amortyzatorach od góry przy łożysku obrotowym. Otwórz maskę i sprawdź czy odstaje ta guma na amorku od karoserii. Jeżeli jest tam około 1cm to poduchy do wymiany i proponowałbym od razu łożyska. Musisz rozebrać wraz ze zdjęciem sprężyn.
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=25
Obawiam się, że nie mam pojęcia z czego wynika problem ze stukami w zawieszeniu... Łączniki były wymieniane 10 dni temu, zaglądałem i są całe, na swoich miejscach, więc stuki muszą dobiegać z innego elementu.
W 2 warsztatach w których byłem nie mają szarpaków, więc jestem w tym temacie w czarnej d...
Do tego okazało się, że mam ubytek w prawej przedniej oponie i trochę zeszło mi z niej powietrza. Na razie dopompowałem, w miejscu ubytku nie robi się wybrzuszenie, a ja nie jeżdżę szybko, ani daleko, więc "na teraz" jest w miarę OK, chociaż chyba będzie trzeba obie opony na osi wymienić. I kolejne £ pójdą...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum