Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
fundusze "inwestycyjne"
Autor Wiadomość
eplus 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-02-21, 09:07   

Ja dałem do AXA trochę zbędnego grosza na fundusz o nazwie "ochrona kapitału" czy coś w tym stylu, owszem, giełda wtedy cienko przędła, więc po dwóch latach byłem coś 8% do tyłu, a gdy ostro ruszyła - odebrałem swój wkład z minimalną nadwyżką na poziomie kosztów manipulacyjnych.
To jest zrozumiałe i tak bywa. Natomiast oszustwo polega na tym, że kupuje się np. 1960 jednostek uczestnictwa, a AXA co miesiąc czy co kwartał potrąca sobie ileś tam jednostek za prowadzenie rachunku i niezwykle przemyślane decyzje inwestycyjne, które doprowadzają do przymoczenia na funduszu gwarantowanym. Dzięki temu w tabeli co dzień można zobaczyć, że wartość funduszu AXA wzrosła o 0,012%, a po kwartale ma się mniejszy wkład, niż na początku. Jest to po prostu nadużycie pojęcia jednostki funduszu, która w innych towarzystwach odzwierciedla dokładnie zmianę wartości włożonego kapitału, uwzględniając nie tylko zyski z aktywów, ale także wszystkie koszty towarzystwa. :evil:

johnson 

Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Wysłany: 2015-02-21, 10:06   

eplus napisał/a:
Ja dałem do AXA trochę zbędnego grosza na fundusz o nazwie "ochrona kapitału" czy coś w tym stylu, owszem, giełda wtedy cienko przędła, więc po dwóch latach byłem coś 8% do tyłu, a gdy ostro ruszyła - odebrałem swój wkład z minimalną nadwyżką na poziomie kosztów manipulacyjnych.
To jest zrozumiałe i tak bywa. Natomiast oszustwo polega na tym, że kupuje się np. 1960 jednostek uczestnictwa, a AXA co miesiąc czy co kwartał potrąca sobie ileś tam jednostek za prowadzenie rachunku i niezwykle przemyślane decyzje inwestycyjne, które doprowadzają do przymoczenia na funduszu gwarantowanym. Dzięki temu w tabeli co dzień można zobaczyć, że wartość funduszu AXA wzrosła o 0,012%, a po kwartale ma się mniejszy wkład, niż na początku. Jest to po prostu nadużycie pojęcia jednostki funduszu, która w innych towarzystwach odzwierciedla dokładnie zmianę wartości włożonego kapitału, uwzględniając nie tylko zyski z aktywów, ale także wszystkie koszty towarzystwa. :evil:

ale tak to dziala, wiec czego sie spodziewales?

eplus 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-02-21, 18:38   

johnson napisał/a:

A miałeś kiedyś jednostki jakiegoś funduszu inwestycyjnego, że tak twierdzisz?

Aby nie offtopować powtórzę: jeśli towarzystwo potrąca sobie za swe wysiłki jednostki z rachunku użytkownika (w normalnych warunkach, nie jakieś karne przy przedterminowym zerwaniu umowy czy podobnie), to jest to obraza idei jednostki uczestnictwa - te ich "jednostki" mogą wtedy szybować w górę, podczas gdy klient traci.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2015-02-21, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

johnson 

Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Wysłany: 2015-02-21, 18:40   

eplus napisał/a:
johnson napisał/a:

A miałeś kiedyś jednostki jakiegoś funduszu inwestycyjnego, że tak twierdzisz?

mialem, przeczytalem umowe zanim kupilem, wszystko tam jest opisane a jak nie i czujesz sie poszkodowany to sa odpowiednie instytucje

Raphael 

Marka: Renault (była: Dacia)
Model: Megane (był: Logan MCV)
Silnik: 1.5 dCi (był: 1.6 LPG)
Rocznik: 2016 (był: 2012)
Wysłany: 2015-03-25, 18:04   

Najważniejsze to nie wierzyć doradcom finansowym i nie inwestować pieniędzy "na chleb".

Odpowiedz do tematu