Prędkość, prędkość prędkość i głupota głupota głupota.
Do tego jeżeli dołożyć praktycznie brak kary za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym mamy to co mamy.
No bo czym są maksymalnie trzy lata w więzieniu na darmowych wczasach terapeutycznych dla sprawcy wypadku,który pozbawia kogoś życia przez swoją głupotę?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-03-01, 01:42, w całości zmieniany 1 raz
Dlatego właśnie tiry na tory ewentualnie autostrady .
Ale u nas połączenia kolejkowe się likwiduje a autostrady są najdroższe w europie (szczególnie dla transportu ciężkiego )
Cała nasza polityka transportowa to kretynizm .
Zamiast zachęcać pojazdy +3,5 T do jazdy trasami bezkolizyjnymi , zniechęca się ich absurdalnie dużymi opłatami (2-3 razy większymi niż osobówki )
Efekt jest taki że te tiry/ciężarówki rozjeżdżają okoliczne lokalne drogi tworząc duże zagrożenie dla społeczeństwa .
Oczywiście GDDKIA nie widzi problemu bo to samorządy odpowiadają za drogi lokalne które już w czasie budowy najdroższych autostrad świata zostały zniszczone przez najtańszych podwykonawców firmy która miała wtyki w ministerstwie
Najlepszy szwindel to jest partnersko publiczne prywatne i autostrady na których zarabia kulczyk
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-28, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Prędkość, prędkość prędkość i głupota głupota głupota.
Do tego jeżeli dołożyć praktycznie brak kary za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym mamy to co mamy.
No bo czym są maksymalnie trzy lata w więzieniu na darmowych wczasach terapeutycznych dla sprawcy wypadku,który pozbawia kogoś życia przez swoją głupotę?
w PL 80 tyś osób czeka w kolejce kilka lat na odsiadkę w wiezieniu dlatego sądy starają się orzekać w zawieszeniu bo zwyczajnie nie ma miejsca w wiezieniach .
Już dziś wiezienia są przeludnione .
A twój pomysł jest absurdalny w rosji gdzie prawo jest surowsze obserwujemy jeszcze gorsze zachowania więc to nie kary są problemem
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-28, 15:00, w całości zmieniany 1 raz
Karenzo, Czepiłeś się mojego pomysłu i masz do tego prawo.
Tylko, że Ja w poprzednim poście nie określiłem żadnego pomysłu
Po prostu opisałem sytuację, i przyczynę wypadków. Oraz to ,że kara jest absurdalnie niska.
Ty dopisałeś, że jest jeszcze nie egzekwowana.
Natomiast pomysłu na rozwiązanie liczby wypadków nie ma, bo nikt w Polsce nie ma interesu w tym aby jeździło się bezpieczniej.
Co do więzień i ich przepełnienia to mam swoje zdanie o tym, ale nie rozumiem dlaczego tak jest? Dlaczego na więźnia idzie więcej kasy niż na pacjenta w szpitalu. Dlaczego więzień, który nie respektuje praw i za to idzie do więzienia ma mieć w nim jakieś prawa?
Wypadków jest dużo i to kiepsko jak ktoś w nich ginie, ale ten kierowca busa
sam sobie zawinił. Dlaczego nie jechał prawym pasem? Dojechałby do celu.
Jak pisałem, prędkość i głupota.
Karenzo, z tymi tirami to też do końca nie jest tak. Tzn prawdą jest, że lepiej by było jakby dało się przewozić te kontenery kolejami. To byłoby super.
Ale to, że tiry unikają płatnych dróg to chyba trochę nie prawda. Jest ich dużo, rzekłbym bardzo dużo na autostradach naszych.
I niech mi ktoś wytłumaczy, po kiego wała jeden Tir wyprzedza drugi z różnicą prędkości żółwia ??????
Są ale tylko na bezpłatnych odciekach .
Jeszcze nie ma problemu bo unia zakazuje nam czerpania zysku przez 2 lata od wybudowania z ich inwestycji ale ten okres minie (już mija ) i będzie klapa .
Co do wyprzedania są 2 powody
1 to głupota
2 to
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-28, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
Na filmiku gość mówi wyraźnie że bardzo męczące jest jechanie za kimś bo trzeba bardziej się skupiać i nie można używać tempomatu .
Jest to wynikiem tego że każdy ma inny silnik czy naczepe .
Przy wzniesieniach trzeba rozłączać tempomat bo doganiamy ciężarówkę przed nami , można też nie wyhamować
Jest dużo wariatów szczególnie na litewskich rejestracjach którzy wyprzedzają osobówki ale to nie winna kierowców że blokują lewy pas tylko GDDIK które projektuje gówniane 2 pasmowe pseudo autostrady
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-28, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
To niech jeździ samochodem bez tempomatu jak go tempomat męczy.
Dlatego uważam, że wszelkie urządzenia umilające jazdę i ewentualnie robiące coś za debila kierowcę powinny być zakazane do czasu aż wymyślą automat zupełny eliminujący debila kierowcę.
W tedy na autostradzie będzie jechał lewym pasem sznurek samochodów jeden za drugim jeden za drugim.
Tempomat, ABS, ASR, dynamiczny czujnik odległości, asystent pasów drogowych, a teraz pojawił się czytacz znaków drogowych dla blondynek i blondynów co, zdali egzamin za świniaka danego egzaminatorowi jako łapówkę.
Co to jest, żeby podpowiadać kierowcy jakie znaki drogowe mija!!!!!! Jak nie zna znaków to niech nie siada za kierownicę.
Jest po 23-ciej więc mogę pisać językiem otwartym.
A kierowca tira, który się wpierdala przed jadącą 140 osobówkę, która musi hamować prawie awaryjnie to idiota, i pewnie ten blondynek z yt robi tak samo.
Poza tym, wkurza mnie moja Lodgy, a tak na prawdę wkurza mnie to, że wywaliłem kupę kasy i mam w niej zamontowany pier..ny czujnik nie zapięcia pasów.
Jestem dorosły i wiem kiedy mam zapiąć pasy kiedy nie. Wkurza mnie, że jakiś urzędas wymyślił coś sobie i zamontował to MOIM aucie.
Ostatnio zmieniony przez grapess 2015-02-28, 22:25, w całości zmieniany 1 raz
Ty sie ciesz że rządy krajów cywilizowanych zrobiły wymogi systemów bezpieczeństwa bo dzięki temu dzisiaj wszystkie samochody mają poduszki a kiedyś nie było to tak oczywiste .
Większość ludzi nie myśli logicznie , a człowiek to inwestycja kapitałowa państwa która łożyło na edukacje/medycynę więc państwo broni się jak może przed stratą inwestycyjną .
Ty masz pracować a nie rozbić się przy 50 km/h w efekcie czego wylecieć przez przednia szybę i zginać
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-28, 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Jestem dorosły i wiem kiedy mam zapiąć pasy kiedy nie. Wkurza mnie, że jakiś urzędas wymyślił coś sobie i zamontował to MOIM aucie.
Też mnie to wkurza jak i to, że muszę płacić na ZUS, z którego nic nie dostanę, jak i na zdrowotne, a jak chcę naprawić ząb to i tak muszę iść prywatnie i zapłacić. Ale to już chyba za bardzo politycznie pojechałem no ale gdzieś się człowiek musi wyżalić
Miałem takiego w dalekiej rodzinie co mówił tal samo o ZUS.
Pogrzeb był 6 miesięcy temu , nie płacił składek bo po ?
Miał własna działalność a ubezpieczony był prywatnie na polisę doraźnej pomocy .
Nie wiem na co był chory ale w 2-3 miesiące po zachorowaniu już nie żył , polisa tego nie obejmowała więc był tylko na konsultacji w gabinecie
Do szpitala nie poszedł bo wiadomo składki nie opłacone .
Mimo że biedny nie był to akurat wtedy nie miał na zapłacenie zaległych składek bo zawsze były ważniejsze sprawy .
Przeciągał temat w nieskończoność i dzisiaj go już nie ma
No jak będziesz płącił to przynajmniej masz jakaś szanse
Twój znajomy umarł z powodu choroby, Ci co płacą ZUS umrą z głodu.
P.S. Nie kontynuujmy tematu o ZUS, ja osobiście o wielu sprawach dotyczących mojego życia wolałbym decydować sam, a chciałem się tylko zgodzić z grapessem, że wyręczanie ludzi technologiami sprawia, tracą swoje umiejętności samodzielnego myślenia a dzisiaj wiele osób nie potrafi napisać poprawnie zdania lub się podpisać.
Do szpitala nie poszedł bo wiadomo składki nie opłacone .
Bzdura Karenzo,
Konstytucja naszej ukochanej RP, o której WSZYSCY zapomnieli więc przypomnę
Rozdział II WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA
Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest OBOWIĄZKIEM WŁADZ PUBLICZNYCH
Art. 68.
Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Koniec cytatów.
Tu nie trzeba wielkich prawników i interpretacji wystarczy zwykła koniunkcja zdań
zdanie 1: jest obowiązkiem władz publicznych.
ZDANIE 2: Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Czy w konstytucji jest powiedziane, że za pomoca ustawy ( np. takiej która do życia powołuje ZUS ) można zaprzeczyć konstytucji ??????
Karenzo napisał/a:
a człowiek to inwestycja kapitałowa państwa
Co to k..wa jakiś Matrix. ???
benyo napisał/a:
Twój znajomy umarł z powodu choroby, Ci co płacą ZUS umrą z głodu.
benyo, Święta słowa, jak przyjedziesz na zlot to to opijemy
Karenzo, oczywiście też jesteś zaproszony !!! Podyskuuutyjemy
Ostatnio zmieniony przez grapess 2015-02-28, 23:30, w całości zmieniany 2 razy
Dokładnie, druga sprawa czy faktycznie to za co płacimy w ZUSach stoi na godnym poziomie...
A ja znam przypadki tych których uśmiercili w naszym ZOZ ewentualnie zakazili sepsą w wyniku zaniedbań w szpitalu i dziewczyna po porodzie zmarła z noworodkiem, nikogo do odpowiedzialności nie wzięto... Inny gość na SORze umarł bo go zostawili w WC, nikt się nie zainteresował że tam poszedł przez 24h , jeszcze inny chirurg też nie podszedł za bardzo do stołu do dziewczyny bo nie dostał w kieszeń. Po zgonie szpital mocno twierdził broniąc swojego chirurga, że dziewczyna cierpiała na jeszcze jakieś inne choroby , które nie były znane. Rodzice już nie mieli siły prowadzić własnych badań z sekcją włącznie, ale wiem, że sprawa sądowa jeszcze się ciągnie ...
Lepiej mieć już usługi medyczne na niższym szczeblu w prywatnych centrach med i NZOZach wykupione bo można bardziej egzekwować swoje prawa, masz fakturę na dany pakiet , jest w umowie najczęściej wszystko opisane itd, możesz pokazać fakturę opłaconą itd.
Przynajmniej tak mi się wydaje :) A w publicznych ZOZach ich odpowiedzialność się rozmywa, nawet ewentualne straszenie ordynatorami oddziałów nic nie daje w prostych sprawach , nie mówiąc już o przypadkach w/w.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-03-01, 13:31
grapess napisał/a:
I niech mi ktoś wytłumaczy, po kiego wała jeden Tir wyprzedza drugi z różnicą prędkości żółwia ??????
Bo mają ograniczniki prędkości. Więc nawet jakby chciał to nie pociśnie żeby szybciej wyprzedzić. Generalnie tirem jeździ się na ograniczniku (z max. prędkością która jest fabrycznie ustawiona). Jak jeden tir dogania inny wolniejszy to naturalne, że ich kierowcy chcą wyprzedzić wolniejszy pojazd.
Problem leży raczej w 'autostradach' które są wybudowane w PL w/g standardów jakie panowały w Niemczech przed drugą wojną światową. Teraz w Europie się nie buduje autostrad z 2 pasami, 3 to minimum. Nie ma też pasa zieleni, tylko taki wał ziemno-betonowy, bo tylko to jest w stanie powstrzymać 40 tonową ciężarówkę, gdyby z jakichś przyczyn chciała zjechać na przeciwległą jezdnię. W PL niestety buduje się autostrady zacofane technologicznie o 50 lat.
Inna sprawa, że przecież można dać zakaz wyprzedzania dla pojazdów ciężarowych. Na zachodzie to bardzo częste, u naszych zachodnich sąsiadów na utostradach aż się roi od takich zakazów - i tirki grzecznie jadą sznureczkiem jeden za drugim, 80 km/h.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-03-01, 13:37
Karenzo napisał/a:
Dlatego właśnie tiry na tory ewentualnie autostrady
A że tak zapytam: a czym Ci zawiozą chleb i piwo do biedronki? A czym dostarczą benzynę na stację? Pociągiem? Zbudujesz bocznicę do każdego lidla, na każdą stację? Na każdą budowę?
Nie popadajmy w paranoję, pociągi są do przewozów masowych. Tymczasem większość gospodarki to małe przedsiębiorstwa, rozsiane po miastach, miasteczkach i wioskach. Takie firmy które produkują jedną naczepę towaru tygodniowo. Tylko transport drogowy ma sesns dla takich firemek.
W ostateczności, jeśli komuś się tiry na drogach nie podobają, to dlaczego sam się nie przesiądzie do pociągu?
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-03-01, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
niezła demagogia
Tak się składa że transport docelowy np do terenów miejskich to mały procent . Większość to tranzyt . Teraz nawet PP nie wysyła już listów pociągami mimo że infrastruktura była całkiem niezła , wszystko oprócz zwykłych ekonomicznych idzie tirami
Za legionowem jest Serock , 2 lata temu zbudowali mu obwodnice wcześniej był miastem tranzytowym na trasie na augustów (Kaliningrad ) .
Wcześniej nie raz stały tam korki tirów /osobówek droga była rozwalona , ludzie bali się przejść przez ulice . Było też głośno a spaliny zanieczyszczały powietrze
Teraz jest to spokojne miasteczko gdzie raz na tydzień wjeżdża właśnie ten tir do biedronki a wcześniej tam był przejazd co najmniej 1000 szt dziennie .
Przy normalnym prawodawstwie istnieje coś takiego jak pkt. przeładunkowe gdzie mniejsze pojazdy rozważą towar po mieście .
Ale to kosztuje a wielki firmy typu biedronka /tesko itp wolą tańszą opcje czyli puścić tira w ceterum miasta bo firmy mają w du#$ ludzi liczy się tylko zysk
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-01, 14:46, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum