Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-10, 22:04 Dokker
Zastanawiam się nad Dokkerem dlatego postanowiłem założyć ten temat bo może uwagi użytkowników pomogą i innym zainteresowanym.
1 pytanie:
czy tylne boczne drzwi przesuwne wymagają dociśnięcia tylnej ich części przy zamykaniu bo zauważyłem w 3 oglądanych egzemplarzach iż tak jest. Wygląda na to jakby miały za małą sztywność. W nv200, które oglądałem i w moim 6-letnim Combo wystarczy je lekko pchnąć i zatrzaskują się idealnie.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-02-11, 08:47
myślę,że drzwi mają po prostu zbyt małą masę a same mechanizmy prowadnic działają ze zbyt dużym oporem,aby podczas próby delikatnego zamknięcia pokonały opór grubych i dość sztywnych uszczelek. Podobny objaw zauważyłem też w innych nowych Daciach - np Sandero czy Dusterze. Trzeba mocniej przywalić Potem się układają i ten problem znika
hmmm jeździ juz 57000 km i myślę że u mnie jest w miarę OK z zamykaniem drzwi przesuwnych. A z reguły robią to kobitki i zamykają się dobrze. Trzeba to robić delikatnie acz stanowczo . W berlingo ph1 i 1/2 zamykają się podobnie. Jak delikatnie będziesz zamykał to nawet zwykłe się nie zamkną. Tak czasami mam i ja. Musze wtedy poprawić.
Co do usterkowości mojego dokkera - na razie po dwu latach użytkowania służbowo odkręciła się klamka wewnętrzna drzwi tylnych - tych wąskich. To raz dwa mechanizm regulacji pochylenia fotela pasażera - rączka/dźwignia - co jakiś czas zostaje regulującemu w dłoni lub na podłodze. Kierowcy nie tylko pasażera.
mojo - a bierzesz pod uwagę Lodgy? Nie wiem ale wydaje mi się dłuższa w środku po złożeniu foteli tylnego rzędu do pionu (w wersji 5 osobowej) - nie jestem pewien ale coś mi się tak wydaje.
Po złożeniu oparć podłoga nie jest płaska.
Teraz z racji dwuletniego ujeżdżania dokkera wybrałbym lodgy chyba 5 osobowego. Choć w tym drugim brakowałoby mi półki nad kierowcą i pasażerem, oraz tych zagłębień w desce rozdzielczej.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-23, 22:27
Dar1962 napisał/a:
myślę,że drzwi mają po prostu zbyt małą masę a same mechanizmy prowadnic działają ze zbyt dużym oporem,aby podczas próby delikatnego zamknięcia pokonały opór grubych i dość sztywnych uszczelek. Podobny objaw zauważyłem też w innych nowych Daciach - np Sandero czy Dusterze. Trzeba mocniej przywalić Potem się układają i ten problem znika
Masa ze sztywnością w pewien sposób się łączą natomiast ja bym jednak to nazwał sztywnością Co do zamykania drzwi w Daciach to zauważyłem oglądając w salonach i Sandero i Duster i Lodgy że trzeba mocniej przywalić. Czy się to ułoży? hmm no nie wiem bo np Renault w salonie zamyka się dużo lepiej ale za to mamy min 30% drożej. Coś za coś i wg mnie z tego dobrze sobie zdawać sprawę żeby nie być później rozczarowanym.
d3mol3k napisał/a:
mojo - a bierzesz pod uwagę Lodgy?
Nie
1 długość, niby tylko 13 cm ale w mieście takim jak Wawa przy parkowaniu każdy cm się liczy
2 pakowność - po użytkowaniu Zafiry jestem sceptycznie nastawiony do tego typu mini vanów, długi a z uwagi na to że niższy mniejsze możliwości przewożenia gabarytów, w Partnerze czy Combo (te auta znam) już w samym bagażniku można sporo upchać jeżeli mamy siatkę a i szafa wejdzie z uwagi na wysokość - po złożeniu siedzeń, mini van to dobra opcja jak się chce wozić za małe pieniądze więcej niż 5 osób wg mnie
3 subiektywnie wygląd - bardziej mi się wizualnie podoba jednak Dokker
16 lat temu nabyłem drogą kupna pierwszego Partnera i zakochałem się w tej koncepcji aut. Jeździ jak osobówka, miejsca zabiera przy parkowaniu tyle co osobówka, pali tyle co osobówka a pakowna jak mała ciężarówka a laski podrywam na wdzięk osobisty
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-02-24, 06:07, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum