DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nas Zyxel
Autor Wiadomość
BoloSr 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-04-19, 17:04   Nas Zyxel

Witam
Zakupilem ostatnio sobie do domu NAS-a firmy Zyxel i mam maly problem :(
Kopiuje poliki przez USB czy przez kompa na NAS-a to ich nie widac na NAS-ie chociac widac ze one sa bo pojemnosc zajeta jest ale ich nie widać w jego programie multimedialnym. Tak samo ich nie widac na innych urzadzeniach multimedialnych pomimo ze NAS-a widac moze ktos wie w czym jest problem NAS310S.

skylar 

Model: Logan MCV II
Silnik: 1.5 dCi 90km
Rocznik: 2014
Wysłany: 2015-04-21, 15:44   

Raczej masz NSA niż NAS ;-) . Też mi się czasami myli, bo NSA to jakoś dla mnie zawsze był Naczelny Sąd Administracyjny :mrgreen: .

Według mnie mnie coś masz skopane z udziałami/użytkownikami w konfiguracji. Przegrywasz pliki do udziałów użytkownikiem a próbujesz je przeglądać innym, który nie ma dostępu do zasobów pierwszego użytkownika. Zyxel przy stosowaniu spersonalizowanych udziałów/użytkowników nie wali wszystkiego do wspólnego wora jak to jest np. z dyskiem twardym w komputerze. Dobre rozwiązanie przy wielu (upierdliwych) użytkownikach, bądź w firmie.

Wejdź do ustawień, tam znajdź zakładkę udziały. Zobacz w kolumny "właściciel udziału" i "typ uprawnienia" dla katalogu do którego przegrywasz. Jeśli typ "typ uprawnienia" jest "prywatne" - to może z niego korzystać tylko użytkownik określony w "właściciel udziału", "zaawansowane" - nadane są jakieś mieszane uprawnienia poprzez konfigurację dostępu do udziału, "publiczne" - hulaj dusza :-D .

Wszystko zależy jak jest wykorzystywany NSA. Jeśli jest w domu to olej wszelkie kontrole uprawnień i jedź przez uprawnienia publiczne. Po co się męczyć i samemu sobie robić jakieś ograniczenia.

Kolejna rzecz olej przeglądarkę multimedialną. Wielka nazwa a w sumie mało przydatne, chyba tylko do zarządzania z sieci (to akurat proponuję nie włączać dla bezpieczeństwa - zakładka Aplikacje - Publikowanie w sieci). Dużo lepiej przeglądać wszystko co na NSA przez zwykły Commander (Total Commander, Free Commander) lub nawet z poziomu Windowsa. Tworzysz sobie udziały publiczne, najlepiej tematycznie, i w commanderze dajesz "dołącz dysk sieciowy" (najlepiej na każdym komputerze dać sobie taką samą literę dysku dla tego samego udziału), i każdy taki katalog widzisz jako dysk sieciowy.

Na jakich urządzeniach multimedialnych chcesz widzieć NSA i do czego chcesz go używać? Jakaś konsola, telewizor czy coś innego jeszcze.

Kolejna rzecz nie włączaj "serwerów mediów". Niby fajna rzecz, ale tak naprawdę dużo szybszy dostęp będziesz miał przez katalogi jak to wyżej opisałem, a poza tym jak wrzucisz dużo plików multimedialnych np. zdjęć to zamulisz procesor NSA na kilka do kilkudziesięciu godzin. Tyle zajmie mu w zależności od ilości tworzenie miniatur :-? .

A tak poza tym gratuluję zakupu urządzenia wielce ułatwiającego życie jak się ma dużo komputerów/urządzeń. Jak obczaisz co i jak będziesz bardzo zadowolony. Szczególnie, że nie jest to duży wydatek jak na funkcje i zalety jakie posiada no i na dodatek energooszczędny (dodatkowo można sobie włączyć żeby usypiał dysk po pewnym czasie). :-P . Jako urzadzenie zawsze włączone jest też to sprzęt bardzo przydatny do robienia wszelkiego rodzaju backupów (nawet przy użyciu terminarza windowsowego). Jakby co pytaj.
Ostatnio zmieniony przez skylar 2015-04-21, 15:51, w całości zmieniany 6 razy  

BoloSr 

Wysłany: 2015-04-21, 16:01   

skylar napisał/a:
Raczej masz NSA niż NAS ;-) . Też mi się czasami myli, bo NSA to jakoś dla mnie zawsze był Naczelny Sąd Administracyjny :mrgreen: .

Według mnie mnie coś masz skopane z udziałami/użytkownikami w konfiguracji. Przegrywasz pliki do udziałów użytkownikiem a próbujesz je przeglądać innym, który nie ma dostępu do zasobów pierwszego użytkownika. Zyxel przy stosowaniu spersonalizowanych udziałów/użytkowników nie wali wszystkiego do wspólnego wora jak to jest np. z dyskiem twardym w komputerze. Dobre rozwiązanie przy wielu (upierdliwych) użytkownikach, bądź w firmie.

Wejdź do ustawień, tam znajdź zakładkę udziały. Zobacz w kolumny "właściciel udziału" i "typ uprawnienia" dla katalogu do którego przegrywasz. Jeśli typ "typ uprawnienia" jest "prywatne" - to może z niego korzystać tylko użytkownik określony w "właściciel udziału", "zaawansowane" - nadane są jakieś mieszane uprawnienia poprzez konfigurację dostępu do udziału, "publiczne" - hulaj dusza :-D .

Wszystko zależy jak jest wykorzystywany NSA. Jeśli jest w domu to olej wszelkie kontrole uprawnień i jedź przez uprawnienia publiczne. Po co się męczyć i samemu sobie robić jakieś ograniczenia.

Kolejna rzecz olej przeglądarkę multimedialną. Wielka nazwa a w sumie mało przydatne, chyba tylko do zarządzania z sieci (to akurat proponuję nie włączać dla bezpieczeństwa - zakładka Aplikacje - Publikowanie w sieci). Dużo lepiej przeglądać wszystko co na NSA przez zwykły Commander (Total Commander, Free Commander) lub nawet z poziomu Windowsa. Tworzysz sobie udziały publiczne, najlepiej tematycznie, i w commanderze dajesz "dołącz dysk sieciowy" (najlepiej na każdym komputerze dać sobie taką samą literę dysku dla tego samego udziału), i każdy taki katalog widzisz jako dysk sieciowy.

Na jakich urządzeniach multimedialnych chcesz widzieć NSA i do czego chcesz go używać? Jakaś konsola, telewizor czy coś innego jeszcze.

Kolejna rzecz nie włączaj "serwerów mediów". Niby fajna rzecz, ale tak naprawdę dużo szybszy dostęp będziesz miał przez katalogi jak to wyżej opisałem, a poza tym jak wrzucisz dużo plików multimedialnych np. zdjęć to zamulisz procesor NSA na kilka do kilkudziesięciu godzin. Tyle zajmie mu w zależności od ilości tworzenie miniatur :-? .

A tak poza tym gratuluję zakupu urządzenia wielce ułatwiającego życie jak się ma dużo komputerów/urządzeń. Jak obczaisz co i jak będziesz bardzo zadowolony. Szczególnie, że nie jest to duży wydatek jak na funkcje i zalety jakie posiada no i na dodatek energooszczędny (dodatkowo można sobie włączyć żeby usypiał dysk po pewnym czasie). :-P . Jako urzadzenie zawsze włączone jest też to sprzęt bardzo przydatny do robienia wszelkiego rodzaju backupów (nawet przy użyciu terminarza windowsowego). Jakby co pytaj.

Faktycznie pomylka w temacie :)
Ale do rzeczy cos juz wiem a teraz cos wiecej podpowiedziałeś :)
Generalnie chcialem ten serwerek używać do ogladania filmow i przechowywania zdjec oraz innych pikow ktorych potrzebuje :)
Co do filmow chcialem gladac na Blureyu tylko jest maly problem tzn po dlna pliki musza byc avi a nie mkv :( wiekszosc swoich filmow mam w mkv a zmiana rozrzerzenia powodowala to ze serwer tych plikow nie wysietlam tylko je ukrywal :( i jak tego nie przeskocze to daje sobie z tym spokoj :(
Wiec co mi podpowiesz ???

skylar 

Wysłany: 2015-04-21, 17:39   

DLNA, Miracast i inne cuda to ładnie na papierze wyglądają. Sam Na początku też używałem DLNA. Niestety tak jak piszesz DLNA ma problem z mkv. Mnie akurat wkurzały inne problemy.

Rozwiązania są według mnie 3.

Praktycznie bezkosztowe to najlepiej wygrzebać jakiś stary słaby laptop, którego już nikt nie używa, ze złączem VGA (jakość większości odtwarzanych filmów wcale nie wymaga większej rozdzielczości) lub HDMI jak coś lepszego się trafi. Jeśli ma oryginalnego Windowsa to jeśli za bardzo nie muli to można zostawić. Jeśli nie to zainstalować jakiegoś multimedialnego Linuxa np. Ubuntu lub co kto lubi/umie. Można się też pobawić w XMBC. Spiąć to z telewizorem. Do tego myszka i klawiatura bezkabelkowa i oprócz odtwarzacza (który odtworzy Ci bez marudzenia praktycznie wszystkie formaty) masz wtedy internet, dostęp na telewizorze do youtube i innych serwisów.

Trochę drożej wyjdzie kupić jakiegoś Android Boxa. Trzeba tylko coś dobrego wybrać. Ewentualnie coś już lepszego kupić w stylu Minix Neo (w zależności od wersji od 440 do 650zł). Najbardziej wypasiony .

Przyszłościowo można myśleć nad Intel® Compute Stick w wersji Windows lub Ubuntu. Problem z nimi jest jeden, nie mają RJ45, a jedynie WIFI. Chyba żeby coś pokombinować i podpiąć na USB coś co miałoby RJ45. Zaletą tego rozwiązania są jego najmniejsze rozmiary.

Według mnie najlepsze jest pierwsze rozwiązanie, bo bezkosztowe :mrgreen: . Pozornie wydawać by się mogło, że ze znalezieniem jakiegoś laptopa będzie problem, ale bardzo często w rodzinie, wśród znajomych znajdzie się nikomu niepotrzebny laptop ze względu na "przestarzałość".
Ostatnio zmieniony przez skylar 2015-04-21, 17:45, w całości zmieniany 5 razy  

BoloSr 

Wysłany: 2015-04-21, 17:44   

No niezle rozwiazania i wlasnie pierwszego chcialem sie pozbyc :) bo to wykorzystuje ale mnie troche to wkurza ze cos trza podlaczac przelaczac a tak chcialem wykorzystac takie cudo ale jezeli faktycznie nie da sie do lipa :(
A żeby mieć to jaki beckup to jakos mnie nie jest az tak potrzebne wiec albo padnie TV i kupie takie co sobie z tym poradzi i serwerek zostanie albo serwerek pojdzie do sprzedania :(:(

1.5dCi 90KM (115KM/260Nm)

skylar 

Wysłany: 2015-04-21, 20:03   

BoloSr napisał/a:
troche to wkurza ze cos trza podlaczac przelaczac

Dlatego napisałem
skylar napisał/a:
stary słaby laptop, którego już nikt nie używa

Podpinasz taki laptop na stałe. Gdzieś go ładnie chowasz tak żeby za bardzo nie było widać (można kupić dłuższe kable VGA/HDMI). Nic nie musisz podłączać. Na sygnał z laptopa przełączasz pilotem telewizora. Do obsługi samego laptopa wystarczy w większości przypadków sama bezprzewodowa myszka obsługiwana z poziomu wygodnego fotela. Jedynie trzeba trochę ruchu żeby wcisnąć na początku power na laptopie (wyłączysz już go samą myszką) ;-) .

Wiem, że nie jest to rozwiązanie najlepsze, ale chyba najprostsze.

BoloSr napisał/a:
albo padnie TV i kupie takie co sobie z tym poradzi i serwerek zostanie albo serwerek pojdzie do sprzedania

Obecnie nie śledzę tematu telewizorów, ale z nimi też nie było/jest tak cudnie. Duża część także korzysta z DLNA i lądujesz w punkcie wyjścia. Duża ich część ma tylko WIFI bez RJ45. Może jest już jakiś model w 100% odtwarzający wszystko po sieci, ale bardziej liczyłbym na to, że zanim padnie telewizor to producenci w końcu zaczną wsadzać do telewizorów jakieś sensowne systemy w stylu android/ubuntu (wtedy Zyxel też sie przyda). Technologicznie nic nie szkodzi na przeszkodzie, jak dla mnie to brak dobrej woli ze strony producentów :-( .

Ostatecznie można pójść na pełen wypas i do telewizora podpiąć mini PC lub inaczej NUC . Tyle, że to cena gdzieś 800-1200zł, ale otrzymujesz prawie pełnoprawny komputer klasy PC z ekranem wielkości telewizora.
Ostatnio zmieniony przez skylar 2015-04-21, 20:12, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu