DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
Lemochód
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-09-19, 14:20   Lemochód

Co prawda nie ja sprzedaję, ale myślę, że warto zareklamować - do kupienia od fundacji "Mam Marzenie" jest Mercedes Stanisława Lema:
http://allegro.pl/item435...80se_1981r.html

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-09-19, 21:56   Lunar Excursion Module

A niech to Lemiczny ( LEM= Lunar Excursion Module) wehikuł !
Gdyby mnie było na to stać...
BTW.
A propos niemal identycznego mercedesa (taki sam, ten sam rocznik, tylko zielony): nieco ponad rok temu zdarzył mi się taki dialog:
Ciocia: Piotrusiu to czym jeździcie ?
Piotrres: Dacią, Ciociu,
Ciocia: Nie przejmuj się, my też mamy stare auto.

Baldur Piotrrees

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2008-09-20, 20:17   Re: Lunar Excursion Module

piotrres napisał/a:
...Poroszę nie skazywać mnię za ten tekst na 2 lata swobodnego rzeźbienia pomników Wielkiego Rybona...

Niewiele brakowało...
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2008-09-21, 19:37   

Kojarzycie Wielki Zderzacz Hadronów? Ten głupawy wynalazek do zderzania czegoś tam, w którym zepsuła się mała lodóweczka?

http://wyborcza.pl/1,7524...iejsza_niz.html

Powymyślali takie durackie maszyny bo siły w ręcach nie mieli...

A ja pytam: do licha, który to z przodków Ijona Tichego zszedł do piwnicy, żeby przy pomocy młotka kowalskiego (a właściwie tysięcy młotów) wytłuc z materii (tej zdziry) prawdę absolutną? Kim był ten wielki mąż i (zapoznany) geniusz?

Naukawcy (he, he) budują maszyny, które z miejsca się psują. Weźta młoty, wejdźta do piewnicy i naparzajta materię. Jeśli (ta ździra) materia nie odda wam swoich sekretów, to przynajmniej wzmocnicie sobie muskulaturę (najszerszy grzbietu, naramienne, piersiowe większe a nawet tricepsy) co się przyda przy wrzucaniu wegla do piwnicy (kurna, znów Lem).
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

Mamert 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wysłany: 2008-09-21, 20:35   

jan ostrzyca napisał/a:
Kojarzycie Wielki Zderzacz Hadronów? Ten głupawy wynalazek do zderzania czegoś tam, w którym zepsuła się mała lodóweczka?

Coś mi się zdaje, że choć nie jestem wierzący to ANIOŁ STRÓŻ czuwa nad ziemią.
Wyprodukowaie czarnej dziury to jest dopiero idiotyzm, sami naukowcy twierdzą że czarna dziura "wciąga" wszystko, czyli łącznie z polem magnetycznym które tą czarną dziurę ma "przytrzymać". Mam tylko nadzieję że te lodóweczki będą się psuły nontop.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-09-22, 07:51   

Memercik, bój się tego co to w niego nie wierzymy i na jego litość (; - nasłuchałeś się jakichś oszołomów? Ty zdaje się człowiek "techniczny" jesteś?

Przecież przez całą historię ludzkości przy prawie każdym większym wynalazku czy eksperymencie pojawiają się takie ostrzeżenia - krowy przestaną dawać mleko przez pociągi, człowiek nie przeżyje przekroczenia prędkości 100km/godz. automobilem / 1 Macha samolotem, nie da się uzyskać energii z reaktora atomowego* bo to przecież bomba...

Owszem, w LHC na pewno coś pójdzie źle - ale również na pewno jest to, że będzie to coś zupełnie innego niż wszelkie marudzenie malkontentów <;

TSD ciekawe, że krytykanci wybierają zawsze sobie tylko część teorii (tu: mówiących o tym, że prawdopodobnie jest chyba pewna szansa na być może stworzenie zdaje się mikroosobliwości), a ignorują te części tych samych teorii, które jednocześnie sugerują, że i tak nie ma żadnego niebezpieczeństwa (tu: że owe potencjalnie stworzone "czarne dziury" i tak wyparują w ułamku sekundy).... O, może to stąd się wzięło miano "ignoranci"? <;

---
* Chociaż moja żona jak się dowiedziała, jak z nich naprawdę uzyskujemy energię - że to ta woda, para, turbiny, prądnice - to najpierw nie chciała uwierzyć w ten prymitywizm, a potem skwitowała: "Średniowiecze!" (((:

Mamert 

Wysłany: 2008-09-22, 17:01   

laisar napisał/a:
Ty zdaje się człowiek "techniczny" jesteś?

No jestem techniczny, ale do całej techniki podchodzę sceptycznie, zajmuję się automatyką kotłowni i węzłów cieplnych, w większości ta cała szumnie zwana automatyka, to taka ściema do wyciągania pieniędzy z biednych lokatorów pod pozorem pracy w najlepszym punkcie wymiany ciepła czyli przekładając to na Dacię jeździć z maksymalnym momentem obrotowym.
Po drugie taka automatyka powoduje zmniejszenie obsługi, czyli jak popatrzymy na Telekomunikację Polską S.A. to zostaje tylko Błękitna Linia bez monterów do naprawy linii, założenia nowej i zlikwidowania starej.
Technika i ekologia to ściema na każdym kroku, np sztuczna choinka niby taka ekologiczna bo nie trzeba wycinać żywych, za to ta sztuczna rozkłada się z milion lat.
Samochody typu HIBRID, też wielka ściema, toż taki samochód waży ze dwa razy więcej od porównywalnego, a do poruszania trzeba użyć większej siły i spalić więcej paliwa, już to kiedyś demonstrował Klarkson z TOP GEAR. A przy złomowaniu zostają nam akumulatory które przy utylizacji (przetopieniu) wytwarzają ogromne ilości zanieczyszczeń.
Najprostsze rozwiązania są genialne i ekologiczne np elektrownie wodne i wiatrowe.
Nie rozumiem po co komu stwarzać czarną dziurę i po co komu wiedzieć o "początku wszystkiego" każdy z nas żyje ok 80 lat i co mnie interesuje co się stanie za miliard lat i co było miliard lat temu, nie interesuje mnie nawet los moich przodków z tamtych czasów, ani też co się stanie z moim potomstwem już za tysiąc lat. Wynajdzie taki jeden z drugim czarną dziurę, zaprzęgnie to łancuszka zniszczenia i już nie będziemy mogli zniszczyć swojej ziemi a będziemy mogli siać zniszczenie w całych galaktykach, TYLKO PO CO ???

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-09-22, 19:45   

Technika to czasami faktycznie ściema, ale czasami to po prostu codzienne życie ją przerasta - wynalazek niby w teorii dobry, ale gorzej z praktyką.

Elektrownie wodne i wiatrowe też mają swoje - niemałe - wady, wszystko jest po prostu kwestią priorytetów.

To wszystko są oczywiste oczywistości <;

Tyle że ja nie o tym pisałem (;

Cytat:
TYLKO PO CO ???

Prawidłowa odpowiedź brzmi:
A DLACZEGO NIE?

Inna, to oczywiście:
42.

A taka zwyczajna:
bo jak wskazuje historia ludzkości - nigdy nie wiadomo co z tego wszystkiego wyniknie...

piotrres 

Wysłany: 2008-09-22, 21:02   

laisar napisał/a:
że owe potencjalnie stworzone "czarne dziury" i tak wyparują w ułamku sekundy

Owszem im miejsze tym szybciej "parują"....

Mechanizm z grubsza polega na powolnym, lecz nieustannym kreowaniu w pobliżu powierzchni horyzontu zdarzeń wirtualnych par cząstka – antycząstka pod wpływem pola grawitacyjnego. Może zdrzyć się (z pewnym prawdopodobięństwem), tak, że jedna z tych cząstek spadnie na czarną dziurę, druga zaś opuści obszar oddziaływania czarnej dziury, unosząc pewną skończoną energię/masę. (E=mc², żabciu)
Im mniejsza pow. horyzontu zdarzeń, tym szybciej c.dz. będzie "parować" najwyżej skończy się na malukim błysku gamma.

Myślę, że nie ma się czego obawiać.... :-D
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-09-22, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

Mamert 

Wysłany: 2008-09-22, 21:10   

piotrres napisał/a:
Myślę, że nie ma się czego obawiać....

A ten trzykropek na końcu, co oznacza ??? :-/

piotrres 

Wysłany: 2008-09-22, 21:14   

...ponieważ, resztę pokaże eksperyment. A swoja szosą, ciekawe czy to się uda. W końcu byłby to taki maleńki, tyciuśki defekt czasoprzestrzeni stworzony przez człowieka.
Potencjalnie groźne mogłoby być powstanie np. dziwadełka (nie ma nic wspólnego z parazytologią)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Materia_dziwna
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-09-22, 21:18, w całości zmieniany 1 raz  

Mamert 

Wysłany: 2008-09-22, 21:17   

piotrres napisał/a:
...ponieważ, resztę pokaże eksperyment.

A jak się uda ?? :lol: :shock:

piotrres 

Wysłany: 2008-09-22, 21:19   

To będzie raczej ciekawie niż strasznie

piotrres 

Wysłany: 2008-09-22, 21:39   

Mamert napisał/a:
"początku wszystkiego" każdy z nas żyje ok 80 lat i co mnie interesuje co się stanie za miliard lat i co było miliard lat temu, nie interesuje mnie nawet los moich przodków z tamtych czasów, ani też co się stanie z moim potomstwem już za tysiąc lat.

Ot zwykła ciekawośc, skąd przychodzimy dokad zmierzamy
Mamert napisał/a:
Wynajdzie taki jeden z drugim czarną dziurę, zaprzęgnie to łancuszka zniszczenia i już nie będziemy mogli zniszczyć swojej ziemi a będziemy mogli siać zniszczenie w całych galaktykach, TYLKO PO CO ???

Jak to po co: "gdy skrzydła światła przypną już do ramion, poniosą w kosmos GENIALNE BESTIALSTWO, gloria, gloria...."
Albo niedaj Bóg wygarnie taki jeden z drugim z garłacza antymateryjnego i nie zdążysz nawet zakrzyknąć !AWRUK :lol: niczym pewien elektrycerz

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

Odpowiedz do tematu