Wysłany: 2015-04-14, 20:40 Zakup Logan sedan 1,5 dCi
Witam po długiej przerwie.
Jako że jedno Dacie w rodzinie już mam ( ta z opisu) to szukając drugiego samochodu zerknąłem w ierunku wiadomym.
Trafiła się do wzięcia Dacia Logan sedan 1,5 dCi rok 2007 za ok 5tyś.
Samochód podobno po wymianie:
silnika
pompy
skrzyni biegów
i paru innych pierdół.
Nigdy dizlem nie jeździłem do tej pory. Z obserwacji to:
słychać w kabinie turbinę,
słychać jakby gruchotanie na luzie z układu napędowego (takie wrażenie że z pół osi albo łożysk) w zależności od prędkości zwiększa się intensywność gruchotania,
kontrolka ABS się permanentnie świeci i tego ABS-u brak
Nie działa prędkościomierz
No i jakieś obcierki widoczne.
wg sprzedawcy auto ma 180kkm przejechane ale patrząc na stan tapicerki jakieś 280kkm ;)
Zapewnia że przegląd auto przeszło w zeszłym miesiącu
Jaki może być koszt naprawy tego licznika i kontrolki abs? Co w ogóle może powodować nie działanie tych dwóch rzecz?
Głównie niepokoi mnie to gruchotanie no i licznik i ABS
wymiana silnika i skrzyni biegów to koszt co najmniej 3-4 tyś zł
skoro ktoś chce jeszcze na tym zarobić zgadnij w jaki sposób oraz na jakich częściach zostało to wykonane
skoro silnik był wymieniony to pewnie na najtańszy więc może mieć nawet pół miliona
skrzynia to też loteria ale mało jest tu do wygrania bo pewnie też byłą wkładana najtańsza byle by pochodzić
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-15, 14:16, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3749 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-15, 16:00
Nie sądzę żeby ktoś wymieniał te elementy w ostatnim roku. Obstawiam że silnik wyzionął ducha parę lat temu , wymieniono napęd i dorżnięto go do końca (taxi ?). Gruchotanie na luzie to może być sprzęgło albo przegub , nie działający ABS to awaria czujnika lub pompy lub modułu kontrolnego, prędkościomierz może nie działać przez padnięty czujnik przy skrzyni.
W optymistycznej wersji doprowadzenie wszystkiego do porządku to kilkaset PLN w pesymistycznej (walnięta skrzynia , pompa hamulcowa lub moduł i licznik do wymiany) ze 2000 - 3000PLN
A samochód może mieć już nawet z pół miliona na blacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum