Wysłany: 2015-05-10, 19:31 Władowałem się w Scenica...
...ale nie w tył ani w bok. Podczas sobotniej wizyty w ASO na wymianę przednich „parapetów” w przednich drzwiach i mieszka lewarka od biegów („wziął i pęknął, panie kochany”) wlazłem do Scenica w wersji Limited. Po zajęciu miejsca ustawiłem fotel, kierownicę, lusterko wewnętrzne i zacząłem się rozglądać po bryce i oceniać plusy i minusy (wg mnie).
Plusy:
- możliwość ustawienia fotela i kierownicy na właściwych wysokościach,
- widoczność do przodu i na boki,
- przesuwany podłokietnik z dwoma schowkami,
- w miarę wygodny dostęp do joysticka sterowania nawigacją i chyba jeszcze czymś (nie sprawdzałem)
Minusy:
- zagłówek na przednich fotelach wymuszający siedzenie z głową wysuniętą do przodu (nie rozumiem tego pomysłu aby było wygodnie to od połowy wysokości fotela musiałbym nie dotykać oparcia plecami)
- brak regulacji fotela w okolicach lędźwiowej
- kotwiczenie pasa bezpieczeństwa jest w takim miejscu, że przeszkadza w regulacji pochylenia oparcia fotela
- mały wyświetlacz od navi na konsoli środkowej
- małe oparcia foteli drugiego rzędu (zagłówek maksymalnie podniesiony sięgał mi do połowy głowy- miejsca tylko dla niskich osób- oraz takie samo wysunięcie zagłówka jak na fotelach przednich)
(oba zdjęcia z portalu ogłoszeniowego Autoscout24).
- regulacja głośności radia tym małym pokrętełkiem oznaczonym „1” na zdjęciu; próbowałem najpierw pokrętła nr „2”ale to jest do zmiany częstotliwości (notabene jest za mało wysunięte i niezręcznie się nim operuje)
- nisko umieszczona podłoga bagażnika (tak, tak! Przy wzroście 187cm nie jest ergonomiczne targanie bagaży z takiej wysokości jak w Scenicu- trzeba by z półprzykuca próbować)
- tylna klapa po otwarciu znajduje się na wysokości czoła (w Dustim jest o niebo lepiej ).
Zastanawiałem się czy Scenic nie będzie następcą Ciapy ale fotele go dyskwalifikują- starszy pokemon ma już z 195 cm… Patrzyłem, czy przypadkiem nie można tych zagłówków jakoś inaczej podregulować ale te jeździły tylko w górę i w dół, wyginać się nie dało; trzeba by konkretnie fotelik położyć a ja preferuję bardziej pionowe ustawienie. Limited to środkowa wersja wyposażenia więc nie podejrzewam, że niższa wersja Life ma inne zagłówki. Fakt faktem ludzie jakoś tym jeżdżą ale spodziewałem się czegoś innego.
Raz tylko miałem sytuację jak się obejrzałem z 16 lat temu za jakąś dziewoją i mało nie przywaliłem w przyczepę- od tego czasu się nie oglądam za spódniczkami jak siedzę za kierą
A i innym na zderzaku nie siedzę bo wiem, że na reakcję i zahamowanie to potrzeba i czasu i metrów. Za to z 14 lat temu kolo mi Golfem w zderzak się władował- na szczęście nic nikomu się nie stało a i szkody były niewielkie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum