Wysłany: 2012-09-15, 18:57 Dacia Duster Black Pearl Dominus'a ;D
Dacia Duster Black Pearl Dominus'a ;D
Witam.
Chciałbym się pochwalić moim Dusterkiem.
Chociaż jestem już na forum od czerwca a DD odebrałem 27.07 to dziś miałem troszkę wolnego czasu i przy okazji pucowana zrobiłem parę fotek.
Mój Duster
SL Delsey 1.5 dCi 90 4x2 Czarna perła
+ szyby tylne elekt
+ ESP z ASR
Dodatki:
+ dywaniki gumowe
+ alarm z montażem
+ montaż radia i głośników
+ chlapacze przód i tył
+ poprzeczki dachowe
+ Dodatki Delsey: Walizka i dywaniki welurowe obszyte czerwoną nitką
+ Dealer: Breloczek Dacia-Lisowki, granatowe etui na dokumenty mojadacia.pl oraz winko ;D
Delsey od środka
Radioodtwarzacz PIONEER MVH-140OUB - MOSFET 50W x 4 - podświetlanie czerowne, port AUX, USB, brak CD ;)
Jeżeli chodzi o montaż miał być jako gratis lecz fachowcy w serwisie stwierdzili że głośniki są za duże.
Głębokość montażowa w naszych daćkach to 52mm a Hertz EV130 ma głębkość montażową 56mm.
Bez żadnego cięcia plastików w drzwiach głośniki zamontowałem sam i się zmieściły.
W przodzie dwie dolne śruby są nie dokręcone około 0,5cm ale w tą lukę włożyłem po dwie gumowe podkładki ;D
Natomiast w tyle głośniki weszły bez problemu.
Montaż bez cięcia kostek, na przejściówkach.
Tweeterki ;D
Aluminiowa nakładka na zderzak oraz obecne zabezpieczenie rantu bagażnika oraz wykładiny, gumową wykładziną
W przeciągu kilku dni mam zamiar rozbudować audio o skrzynie basową, wzmacniacz i kondensator - sprzęt kupiony lecz nie wiem jak rozprowadzić to okablowanie ;D
Klubowej uszczelki i naklejki brak ale postaram się to nadrobić za niedługo.
TD Pedro,
bardzo dobrze;p
Jestem zadowolony z tych Hertz'ów, jak dla mnie dobra jakość dźwięku, przy trochę bardziej podkręconym radiu a tak lubię nie ma mowy o buczeniu albo trzeszczeniu ;D
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-15, 19:43
Tez mam Hertz ale tylko z przodu. Gdzie schowali zwrotniczke ? Szkoda, ze nie udało się syczków ustawić pod katem w kierunku przodem do kierowcy/pasażera pojazdu. Co to za wykładzina w bagażniku z opcja ochrony progu załadunku ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-09-15, 19:44, w całości zmieniany 1 raz
Zwrotnice są w drzwiach, wiszą pod głośnikami. Dwoma długimi opaskami zaciskowymi spiąłem je do wiązki kabli która jest pod głośnikiem, ażeby nie leżały w drzwiach.
Mam jeszcze dodatkowe dwa komplety obudów do tweeterków: wpuszczoną w tapicerke lub obudowę przykręcaną do tapicerki taką pod kątem, lecz taki jak jest teraz bardziej mi się podobało.
mekintosz napisał/a:
Co to za wykładzina w bagażniku z opcja ochrony progu załadunku ?
Gumowa cienka wykładzina. Nawet nie wiem z czego mi to zostało. Przeglądając forum znalazłem temat o zabezpieczeniu welurem wiec ja zabezpieczyłem gumową wykładziną. A podłogę bagażnika też wyłożyłem tym gdyż po pierwszym odkurzaniu zauważyłem że się łatwo mechaci a łatwiej będzie przemyć tą gumową płachtę niż odkurzać oryginalną powierzchnie, no i się nie niszczy. ;) Za jakiś czas kupię sobie komplet dywaników od Rezaw-Plast z zabezpieczeniem tunelu w tyle i bagażnikiem
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2012-09-15, 19:58, w całości zmieniany 1 raz
Świetne autko, witaj w klubie Delsey-ów
Tez zastanawiam sie nad zmiana glosnikow (z tym, ze ja mam oryginalne radio) ale zastanawiam sie jak wtedy z gwarancja...
I pytanko poza konkursem jak spisuje ci sie ten silniczek, daje rade?
Ja mam benzynke i w sumie dla mnie starcza
W przeciągu kilku dni mam zamiar rozbudować audio o skrzynie basową, wzmacniacz i kondensator - sprzęt kupiony lecz nie wiem jak rozprowadzić to okablowanie ;D
Pamiętaj o pociągnięciu kabla zasilania wprost z akumulatora. Co do przewodów, hmmm zastanów się, gdzie ulokujesz wzmacniacz (może pod fotelem pasażera z przodu?). Co do samego ułożenia przewodów - wywal kanapę, fotel pasażera, podejrzyj pod wykładziną ile jest miejsca i tyle. Położyć tak, żeby kable się nie ocierały (może w jakiejś osłonce). Pozostaje kwestia przeciągnięcia kabla zasilania od aku, tzn. gdzie jest przelotka przez ścianę grodziową. No, ale to musisz obadać :)
Tez zastanawiam sie nad zmiana glosnikow (z tym, ze ja mam oryginalne radio) ale zastanawiam sie jak wtedy z gwarancja...
Nie wydaje mi się żeby zmiana głośników z tych oryginalnych "Magnat" na własne , było czymś wbrew gwarancji.
Ja zakupiłem swój zestaw głośników i radio w własnym zakresie i kto będzie pamiętał że zakładali mi to w ASO, a nigdzie nie ma takiej adnotacji.
Jestem tylko ciekaw jak masz głośniki podpięte, czy na przejściówkach czy lutowane.
tomszafa napisał/a:
I pytanko poza konkursem jak spisuje ci sie ten silniczek, daje rade?
Ja mam benzynke i w sumie dla mnie starcza
1.5 dCi 90 daje radę, jestem jak najbardziej zadowolony z tego silniczka ;D
Rysiob napisał/a:
Pamiętaj o pociągnięciu kabla zasilania wprost z akumulatora. Co do przewodów, hmmm zastanów się, gdzie ulokujesz wzmacniacz (może pod fotelem pasażera z przodu?). Co do samego ułożenia przewodów - wywal kanapę, fotel pasażera, podejrzyj pod wykładziną ile jest miejsca i tyle. Położyć tak, żeby kable się nie ocierały (może w jakiejś osłonce). Pozostaje kwestia przeciągnięcia kabla zasilania od aku, tzn. gdzie jest przelotka przez ścianę grodziową. No, ale to musisz obadać :)
Wzmacniacz i kondensator zamierzam zamontować w bagażniku.
Po lewej stronie przy lampce w bagażniku mamy wnęke. Zamierzam zmajstrować z płyty osb zabudowę w tej wnęce, obić ją oczywiście welurkiem.
Mniej więcej ułożenie kabli od bagażnika do kabiny wiem jak zrobie tylko właśnie jak wyjść z kabiny do silnika zasilaniem do aku.
Okablowanie oczywiście w peszlu ochronnym będzie.
A wie ktoś może jak z gwarancją odnośnie rozbudowy car audio i podpięciem się pod aku? jak na to ASO patrzy?
Nie wydaje mi się żeby zmiana głośników z tych oryginalnych "Magnat" na własne , było czymś wbrew gwarancji.
Ja zakupiłem swój zestaw głośników i radio w własnym zakresie i kto będzie pamiętał że zakładali mi to w ASO, a nigdzie nie ma takiej adnotacji.
Jestem tylko ciekaw jak masz głośniki podpięte, czy na przejściówkach czy lutowane.
A sciagales boczki drzwi do zamontowania tych tweeterkow?
dystrykt9, Listwy ochronne rantowe chromowane.
A jak się podoba??
A dziś kolejne zdjęcia z kolejnej modyfikacji;D
Zamontowałem własnoręcznie w zaciszu garażu kratkę ochronną na chłodnicę bez rozkręcania i ściągania zderzaka, jedynie odkręciłem 5 śrub.
Na razie kratka zamontowana w górnej części. W niedalekiej przyszłości spróbuje się dobrać do dolnej.
Opis montażu opiszę dokładnie ale będzie to mniej więcej w sobotę gdy znajdę trochę czasu i zrobię dokładne zdjęcia jaki szablon trzeba dociąć, co odkręcić i miejsca mocowania.
Najlepiej zrobić sobie szablon z tektury i sprawdzić wkładając czy nie będzie za mała, lepiej wyciąć większą jak pokazałem na foto czerwoną linią.
C. Montaż
1. Otwieramy maskę, odkręcamy 4 śruby zaznaczone na zdjęciu.
2. Ciągniemy do siebie 'gril' , na środku pod zamkiem maski jest 'bolec' z który trzeba wyciągnąć z tego metalowego 'słupka'. Trochę się z tym trzeba siłować żeby wyszło.
3. Odkręcamy śrubę zaznaczoną w kółku, a następnie należy wyciągnąć kolejny bolec z tego plastikowego słupka, (teraz ten plastikowy słupek trzeba z powrotem dopchnąć do metalowego słupka
4. Teraz możemy wkładać kratkę od góry i mocować ją spinkami.
W punkcie B. fot 2 zaznaczyłem w których miejscach przymocowałem siatkę.
EFEKT KOŃCOWY
Opisałem jak umiałem, mam nadzieje że przyda się ;D
W wolnej chwili zastanowie się jak zabrać się za dolną kratkę
Idzię Jesień więc mojego Dusterka doposażyłem w owiewki firmy HEKO.
Kupione przez allegro od HEKO_PL. Wysyłka perfekcyjna, od zamówienia do dostarczenie mineły 24h.
Wykonane i dopasowane bardzo dobrze.
Co do montażu według sugerowanej instrukcji można się najeść strachu czy owiewka nie pęknie, lecz wykąbinowałem mniej stresowy sposób jej włożenia;D
Podklejane były tylko w 2-3 miejscach taśmą dwustronną, dodatkowo gęściej podkolejałem taśmę.
Przy montażu miałem problem tylko z szybą przy kierowcy, owiewka ją blokowała, lecz po 2 godzinach wszystko się ułożyło i jest ok, nie ma problemu przy elektrycznych szybach.
Polecam HEKO.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2012-09-28, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum