Witam wszystkich Klubowiczy :)
Od niedawna ujeżdżam moje wymarzone autko :) a jest nim dusterek ;)
Mam nadzieję, że Koledzy (ale i Koleżanki też!) będą mnie wspomagać jeśli pojawią się problemy ;) jednak wolałabym poprostu cieszyć się z bezproblemowej jazdy a na forum bywać dla pogadania o przyjemności posiadania dacii ;)
Pozdrawiam serdecznie znad morza !
V.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Tia... Śpiewam jej czasem "to dla ciebie ta rewia"
Jak się ma "terenowego psa" to trzeba mieć terenowe auto
To główny użytkownik auta i zazwyczaj jedyny pasażer - zajmujący całą tylną kanapę.
W kwestiach zabezpieczania psa w trakcie jazdy, zabezpieczania tapicerki przed psią sierścią, doczyszczania jej z futra itp. mam doktorat
Służę każdemu zainteresowanemu poradami !
Witam wszystkich Klubowiczy :)
Od niedawna ujeżdżam moje wymarzone autko :) a jest nim dusterek ;)
Mam nadzieję, że Koledzy (ale i Koleżanki też!) będą mnie wspomagać jeśli pojawią się problemy ;) jednak wolałabym poprostu cieszyć się z bezproblemowej jazdy a na forum bywać dla pogadania o przyjemności posiadania dacii ;)
Pozdrawiam serdecznie znad morza !
V.
Witaj - super, iż ktoś z bliskich okolic bo jak na razie południe Polski górą...
Pozdrówka
ps. W sprawie doktoratu:-)
Jak zabezpieczasz psa? Na szelkach? Ja mam jamnika i jego sierść rewelacyjnie wbija się w czarną tapicerkę... masz jakiś patent oprócz odkurzacza 2600W:-)))?
Witaj
Patent na ściągnie sierści jest prosty jak...wycieraczka z tylnej szyby
Najlepiej wyciąga się sierść "ściągaczem" do mycia szyb (albo po prostu wypiętą tylną - bo krótka - wycieraczką, ale "ściągacz" jest jeszcze krótszy a tym samym wygodniejszy i ma rączkę).
Skuteczne mega - ale tylko do tapicerki siedzeń.
Odkurzacz nic nie daje bo sierść psia ma taką wredną cechę że się załamuje...co Ci będę pisać sama wiesz
Niestety do wykładziny w podłodze, bagażniku itp tylko odkurzacz i...trzeba się pogodzić z tym, że jak się ma psa to się ma i sierść wszędzie
Moja suka - beagle trikolor - więc od białego po czarne - widać na wszystkim
Zabezpieczenie psa podczas jazdy - wpinka do pasów bezpieczeństwa. Dodają taką do szelek Trixi (chyba), warto mieć w aucie, miejsca nie zajmuje
(ja ją wożę na codzień w zapięciu pasów pasażera, żeby nie słuchać piszczenia plecaczka leżącego zazwyczaj gdzieś w okolicy czujnika w siedzeniu pasażera )
Coprawda stosowanie wpinki / pasa dla psa - bez szelek może być niebezpieczne podczas wypadku :( ale obroża jest jednak praktyczniejsza od szelek, a przecież nie zakładamy wsiadając do auta, że będziemy mieć wypadek.
To się zakłada (gumkami) na zagłówki i "mata" jakotaka tworzy rodzaj kołyski. Pies nie wpada za siedzenia, nie poleci do przodu w czasie wypadku, no i nie zabrudzi siedzeń/tapicerki - niczym - ani sierścią ani np. wymiocinami :(
Moja mata ma z 15 lat i dostałyśmy ją w spadku, jest bardzo solidnie wykonana - od spodu derma, na wierzchu flanela, ma zamek z jednej strony (jakby ktoś chciał usiąść z tyłu bez ściągania gumek z zagłówków albo jeśli trzeba psa przypiąć pasem) i fartuch z dermy z drugiej - żeby pies wskakując nie brudził boku i dołu fotela.
Mega wypas
Sprawdzało się przez 12 lat w moim byłym aucie rewelacyjnie (ford fusion). Duster jest do tego ustrojstwa ciut za duży :( a budowę siedzeń tylnych ma taką że fartuch boczny się nie mieści :(
Niemniej - polecam - bo to najlepsze zabezpieczenie jakie znam. Ja sobie do tego uszyłam "pokrowiec wierzchni" (bo pranie tej dermy to udręka). Czyli: dokładnie taka sama kołyska, gumki na zagłówki w tych samych miejscach, ale z bawełnianej "baji" w kolorkach "łaciato zielonych".
To piorę w pralce.
Na zabezpieczenie tapicerki drzwi (w moim dusterze to są tylko plastiki na szczęście, nie ma wykończenia materiałowego) nie ma sposobu :(
Twój jamnik jest dużo mniejszy, moja suka jeździ ze mną wszędzie, lubi oprzeć pysk na podszybiu w trakcie jazdy i sobie popatrzeć więc...niepytaj jak wygląda i szyba i plastik pod nią
No cóż...kocham moje auto ale psa kocham bardziej ))
Ja też mam do Ciebie pytanie: czy zainstalowałaś gaz ? Mignął mi wątek, ale nie znalazłam zakończenia tematu - jeśli tak to daj znać gdzie, za ile itd...
Na priv - żeby nie zaśmiecać kolegom wątku powitań
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum