Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-04, 19:28 Dacia Logan GT
Przeglądając stronkę chojnackiego ( ktoś wrzucił do innego działu linka o stożkach ) trafiłem na wykres z hamowni Logana - 1,6 8V ma po modyfikacjach 100KM i ponad 140Nm
znam Pana Jacka Chojnackiego i mogę szczerze polecić jego firmę. Ratował 2 auta moich rodziców, gdzie miejscowi mechanicy spisywali je na straty albo stwierdzali że ten typ tak ma. W obu przypadkach auta miały robioną wersję GT silnika i mniej palą oraz są dynamiczniejsze (chętniej idą i wkręcają się na obroty). Zastanawiam się czy i swojej Drakuli do niego nie wstawić. CHMS to rzetelność i profesjonalizm a nie ściema.
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-08, 12:06
Karenzo napisał/a:
taniej zrobić swap
Taniej i swap w jednym zdaniu ? ;]
Kilka swapów widziałem, żaden nie był tani, żaden nie miał nawet większego sensu,
bo taniej niż zeswapować, to jest kupić nowy, szybszy samochód. Pomijając już fakt że mówimy o 1650zł, a za tyle to można zrobić swap, ale silników od wycieraczek...
A do tego bardziej bezawaryjnie.
Ale nie zmieniajmy temantu, bo bylo to wałkowane dziesiątki razy.
Co oni tam konkretnie robią żeby o te 15 koni podnieść moc ?
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-08, 16:58
laisar, tyle to doczytałem, ale głównie to tam opisana jest diagnostyka silnika. A myślałem że dowiem się jakiś konkretów.
Ciekaw jestem jaka jest różnica pod nogą, bo w wydruku wygląda to dobrze - idealny przebieg momentu,
a cena jest akceptowalna.
matucha napisał/a:
Jakie 15?? 30
Ciekawe jak wygląda charka bo sama liczba koni wiele nie mówi, tym bardziej że to samochód w któym liczy się elastyczność, więc ostre wałki i temu podobne raczej dyskwalifikują taką modyfikacje.
Ja tam na wykresie widze +14KM ( 86KM vs 100KM ) w wersji GTA .
i to w przypadku 8 zaworowych, które lepiej polepszyc malym kosztem i zwiększyć napełnianie i oproznianie komory spalania , w 16v już jest ten problem rozwiązany przez dodatkowe zawory.
Za ta cene to lepiej dac glowice splanowac wraz z wymiana uszczelki pod glowica, a samemu oczyscic dolot ewentualnie powiekszyc srednice przy wolnym weekendzie, ewentualnie dla K4M porównać z kolektorem ssacym z np CLIO RS 1.6 16v - 200 pln,
reszte kasy przeznaczyc na paliwo , efekt ten sam.
Poza tym uwolnic wydech - nawet tlumik koncowy zrobic bardziej przelotowy a nie miec "zakrecony rure z kratkami"
Dużo gadania i zero konkretów i w sumie nie wiadomo czy poleca czy nie.
Efekty wycięcia tylnego tłumika na 3.0TDI , czyli sporym turbodieslu w którym niektórzy wątpią że to ma sens, bo zachodzą w wydechu zjawiska falowe.
244KM vs 264KM i +30nM za robotę którą można zrobić za flaszkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum