Jest sporo tego w internecie - mozna poczytac
kolejny filmik na przykladzie leona cupry tdi
przyrost mniejszy ale tez widoczny i na calym przebiegu obrotow na +
https://www.youtube.com/watch?v=mMmIqOXxjQU
Dużo nie uzyskasz. A hałas spory. Porsche stosuje fabrycznie obejście końcowego tłumika w Panamerze. Wciskasz sport i końcowy tłumik jest omijany, do tego dochodzi inna charakterystyka zawieszenia i sterowanie silnika i skrzyni biegów.
Tylko nie wiadomo czy te pomiarysą obiektywne. Bo z porządnej hamowni dostajesz też wydruk warunków pomiarowych. Czyli ciśnienie atmosferyczne' temperatura, a i wilgotność wpływa na pomiar.
+ spada EGT poza tym czyli temp gazow wydechu ( mozna sprawdzic w 1.9tdi przez OBD ) nie trzeba hamowni - jest tam w linkach o tym
no i tylny przelotowy tlumik sie bardziej grzeje , hehe trzeba uwazac zeby zderzaka nie przypalic
Cytat:
Another thing I have noticed is that after a five mile trip the exhaust tip on the silencer that has been done was too hot too touch where as the unmodified one was barely warm. I am not sure if this is because a lot more exhaust gas is taking the easy way out or whether it's because the exhaust gas cools a lot when it's bouncing around in the rear silencer. It's probabaly a bit of each.
A w którym silniku masz zamontowany fabrycznie EGT? Podaj kod silnika. Wolny wydech to brak odbicia spalin do turbosprężarki. Dzięki czemu szybciej i swobodniej się rozkręca. czyli masz więcej powietrza na niszych obrotach. więc sterownik może dotrysnąć więcej paliwa. Co przekłada się na większą moc i moment przy niszych obrotach. Oczywiście przyrost nie będzie wieczny bo sterownik na więcej nie pozwoli otwierając WS czy też zamykając kierownicę. Więc dlatego ci pisałem że nie uzyskać w takim układzie za dużo bez gmerania w ECU.
Tłumik przelotowy zamówiony.
Ciekaw jestem czy dobrze pomierzylem , bo wyszlo ze rura przed koncowym tlumikiem ma ok 12.7cm obwodu -> czyli 40mm srednicy,
koncowa rura tlumika za autem ma 14,2 cm obwodu -> 45mm srednicy
Mnie ciekawi jaki będzie wzrost hałasu .
Mimo wygłuszanego bagażnika jak mocno depnę w gaz to słyszę jak ostatni tłumik świszcze .
Normalnie tego nie słychać tylko przy gwałtownym rozpędzaniu .
Kolego przypomnę grzecznie, że to temat o odetkaniu wydechu a nie o tym , że masz "dzwoniący" tłumik bo połączenia puściły w środku
w dodatku nie możesz się zdecydować czy ci pasuje ten dźwiek pasuje czy też nie :)
To jest tłumik akustuczny działa na zasadzie tłumienia nakładania kolejnych fal dźwiekowuch i ich tłumienia. Czyli interferencje fabrycznie taki był stosowany fabrycznie między innymi w Starze 200.
no z toba to nie ma chyba sensu juz rozmawiac kolego, bo juz nie masz zadnych argumentow
a tak wogole zeby uspokoic takich nadgorliwych jak powyzej , to na pewno nie bedzie to super wzrost, ale jak to mowia ziarnko do ziarnka uzbierze sie .... :)
jeszcze druga kwestia nie spawam tylko lacze nowy tlumik na zlacze obejme - jak mi sie znudzi czy bede szykowal sie na dluga jazde do kosciola to zdejmuje i zakladam stary :)
Argumentów mam mnóstwo w tym kilkadziesiąt wydruków z hamowni silników, które zrobiłem do sportu i doskonale orientuję się w temacie mając własną wiedzę.
Pojedź na rolki i daj wykresy - będziesz miał asa w rękawie do dyskusji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum