dzięki bardzo. Nie będę forum zaśmiecać nowymi tematami ,więc jeszcze 2 sprawy ,może ktoś
pomoże. Silnik 1.6 8v w zeszłym roku w maju zamontowana instalacja lpg ,wtedy też wymienione świece. Po nieco ponad roku i przejechaniu ok. 18 tys km świece (ngk v-line) bardzo mocno zużyte ,duże przerwy ,ktośtak miał ?
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2015-08-27, 19:55
miałem tak gdy byłem "zagazowany". Świece przy LPG trzeba wymieniać częsciej niż przy benzynie. Podobnie częsciej trzeba wymianiać kable wysokiego napięcia. Szybsze wypalanie się elektrod świec to efekt wyższej temperatury spalania LPG oraz trudniejszego zapłonu - wyższa temperatuta + iskra o wiekszej energii = szybsze zużywanie elektrod. A kable zaplonowe - to profilaktyka - LPG potrzebuje "silniejszej" iskry na świecy. Gdy kable są stare, to izolacja może być uszkodzona i "puszczać". Efektem jest trudniejszy zapłon. Zwykle świece i kable wymieniałem w październiku co rok. Kable stosowałem ze średniej półki, świece raczej z nieco wyższej. Jak trafiły się w takiej samej cenie dedykowane do LPG jak do benzyny to zakładałem te pod LPG. Jak nie, to zwykłe. Na gazie przejeździłem okolo 10 lat bez zadnych problemów. Tylko wymiana filtrów, kontrola zaworów i wymiana kabli oraz swiec. Błękitna fala przejechała na LPG blisko 300 tysięcy i pewnie jeździłaby dalej, gdyby młody wyhamował przed meganką.
Do Lpg są specjalne świece 1 elektrodowe z mniejszą przerwą .
Polecam szczególnie że kosztują tyle samo co normalne . Ja za boshe płaciłem 8 zł szt
Jak miałem normalne 3 eletrodówki do benzyny i tanie kable WN (sentechy ) to świece zawsze były czarne .
Teraz mam wyżej wspomniane boshe + kable ngk i świecą są lekko szare .
Oczywiście nie w daci , tu nie ma kabli WN
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-08-27, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum