Dzień dobry. Pozdrawiam wszystkich fanów marki Dacia...może od przyszłego tygodnia również się nim stanę
Ale zanim to nastąpi to chciałbym zasięgnąć małej rady tylko nie wiem czy jest to aby dobre miejsce. Jak nie to proszę o przeniesienie wątku do stosownego działu.
Mam możliwość nabycia nowej Dacii Sandero II STEPWAY Laureate TCe 90 S&S Euro 6 w kolorze Biel Alpejska w cenie katalogowej tj. 44.960 zł wraz z kołem zapasowym i dywanikami.
Zachętą jest pakiet OC/AC/NW na rok gratis. Zapewne koszt takiego ubezpieczenia to około 1500 zł.
W sumie nigdy nie śledziłem zbytnio promocji w tej marce i chciałbym znawców tematu zapytać czy jest to atrakcyjna oferta? Czy może wstrzymać się z zakupem do wyprzedaży rocznika...?
Do jutra muszę podjąć decyzję, więc bardzo proszę o odzew...
Wystarczy wejść na stronę dacia.pl. Tam jest konfiguracja auta, wybierasz Sandero i możesz tam skonfigurować auto pod kątem Twojej potrzeby i zobaczysz końcowy wynik w cenie. Wtedy porównasz je i będziesz wiedział, czy jest bardziej opłacalne. Jedyną kuszącą promocją jest jak pisałeś to ubezpieczenie gratis na rok i tyle. Można też spróbować potargować o jakiś dodatkowy rabacik, ale to jest bardzo mało prawdopodobne, bo chyba to już jest po wszystkich przeliczeniach (ubezpieczenie, dywanik, koło zapasowe).
Z jednej strony skąd taki egzemplarz? Czy to jest demówka z salonu? Jakie ma wyposażenie, czy jest to wystarczające dla Ciebie? Do czego będzie służył jeśli chodzi o silnik, bo taki silnik na długie trasy z pełnym obciążeniem to mordęga.... może się mylę. Jednak na dojazdy w mieście to zupełnie wystarcza. Jest zwrotny i łatwo się parkuje ze względu na mały rozmiar auta.
Mam Lodgy z silnikiem1,6 (87KM) i na długie trasy to trochę za mało pod pełnym obciążeniem, ale da się jakoś wytrzymać.
Więc decyzja należy do Ciebie. Życzę Ci powodzenia w doborze auta.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-08-30, 13:07
Dzięki za odpowiedz.
Tak jak pisałem - to jest cena katalogowa dla tego modelu i wyposażenia - obecnie wynosi 44.650 zł plus 310 zł za koło zapasowe.
Promocją jest właśnie to ubezpieczenie. Nie ma szans na jakiś dodatkowy rabat, akcesoria lub pakiet przeglądów itp. - mur z drugiej strony
Jest to nowy samochód z salonu bez żadnego przebiegu. Szukamy z żoną jakiegoś auta od jakiegoś czasu i Dacia Sandero zawsze gdzieś była w kręgu zainteresowania. Będziemy nim jeździć jedynie we dwoje - rzadko na jakieś dłuższe trasy. Zależy nam też na tym, aby załadować dwa rowery i zjechać czasami na nieutwardzone drogi. A Sandero nadaje się chyba do tego - bo ma relingi i podwyższone zawieszenie.
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2015-08-30, 14:28
Witamy na forum niedawno ktoś się chwalił, że wpakował 3 rowery do środka Sandero, także jak jeździcie we dwoje to nawet dodatkowy bagażnik nie potrzebny
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-08-30, 19:39
stepwaya polecam - duży prześwit, nie boi się wybojów, kolein (oczywiście jakiś umiar i rozsądek zachować trzeba), po złożeniu kanapy i demontażu przednich kół spokojnie wejdą dwa standardowe "górale" plus nieco bagaży, no i kozacko wygląda Dacia jest bardzo skąpa jeśli chodzi o promocje ale wynika to z ceny wyjściowej. Za te pieniądze nie kupi się raczej nigdzie tak wyposażonego i wszechstronnego auta. Silniczek to udana i sprawdzona od lat głównie w Clio jednostka napędowa i nikt na nią nie narzeka jak na silniki koncernu z widłami na masce. Łagodnie traktowany rozsądnie spala i ma dobry dół. Dla dwójki plus trochę sprzętu w sam raz
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-08-30, 19:46, w całości zmieniany 5 razy
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-08-30, 20:42
Sęk w tym, że tych salonów w mojej okolicy nie ma za wiele....
Przymierzam się do zakupu nowego auta już od...4 lat...a że nie mam na to takiego parcie, więc trwa to tak długo
A tak na poważnie to mam mały dylemat...śledzę ceny nowych aut już od dawna i chyba bezpowrotnie minęły czasy, gdy jeszcze 3-4 lata temu można było nabyć choćby Astrę Classic z silnikiem 115KM lub i30 pierwszej generacji z silnikiem 109KM za 44-45 tysięcy złotych...a teraz auta segmentu B kosztują po 50 tyś.
Mam pewne obawy co do Dacii...zapewne po paru latach wiele straci na wartości przy ewentualnej odsprzedaży no i nie ma co ukrywać, że technologicznie jest to samochód dość "przestarzały". Ale nie mam parcia na "znaczek" no i obiektywnie wizualnie podoba mi się to autko:)
Aha, warto jeszcze dokonać próbnej jazdy takim modelem z takim silnikiem, abyś wiedział z czym masz do czynienia, żebyś nie było potem rozczarowania, że Ci coś nie odpowiada.
Jednak za dobrą radą innych kolegów z tego forum, warto je wziąć, bo za taką cenę chyba nic lepszego nie kupisz poza używanymi autami z niewiadomą historią.
Sam mam biały kolor i, o dziwo, nie widać aż tak brudnego auta niż np. w czarnym kolorze, a po drugie jest bardziej widoczny na drodze, co podnosi bezpieczeństwo.
OK, straci trochę na wartości, ale jest za to prosty w obsłudze i nie jest aż tak naszpikowany elektroniką, jak inne auta innych marek. Silniki z reguły są trochę przestarzałe, ale za to sprawdzone i trwałe.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-08-30, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-08-31, 10:11
auta Dacii bez problemu się odsprzedają choćby z tego względu,że są z salonów. Zadbane egzemplarze nie widzą praktycznie rynku, wędrują po rodzinie i znajomych. A wyjątkowa utrata wartości to mit.
Wysłany: 2015-09-01, 12:01
Dziękuję wszystkim za odpowiedz...
Sytuacja z zakupem troszkę się skomplikowała...diler chyba stwierdził, że jestem zbyt "kłopotliwym" klientem i korespondencja się "urwała"
Chyba poczekam z zakupem jeszcze chwilkę i może na "wyprzedaży rocznika" uzyskam lepsze warunki...
Wysłany: 2015-09-03, 08:49
gratulacje - nie zapomnij się pochwalić
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-09-03, 08:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum