Witam mam Dacie Sandero 1.4 MPI LPG z 2009 r stan licznika ok 95 000 km.
NA początku przyznam się że mam Dacie od paru ładnych lat sprowadzaną z FR.Jeszcze
Nie wymieniałem od początku rozrządu.
Problem tkwi że od pół roku. Mruga kontrolka Check Engine ( ok. 10 s ) oraz jak odpalę ( brak siły ma pojazd ( jak jest zimny ) ( t.j fala obrotów;stuka puka w silniku; przerywa podczas jazdy nierówna praca silnika )
Gdy się zagrzeje i przełączy się na LPG chodzi prawidłowo chodź go przerwię ( brak mocy ) przy większym żyłowaniu:(
Oraz drugi problem od jakiegoś czasu zauważyłem iż moja skrzynia biegów zgrzyta przy zmianach biegów ( nie zawsze ) . Sprawdziłem i wymieniłem olej - b/u Nadal to samo :(
*Wymieniam co 30 000 olej + filtr
*wymieniłem cewkę
*wymieniłem przewody WN
*wymieniłem świece
--------Nie wymieniłęm --------
- filtra powietrza
- filtra paliwa ( gdzie się on znajduję ) :P
- rozrząd
- i innych rzeczy :(
Nadmieniam iż ok. co pół roku pali mi się prawdopodobnie cewka od gazu :( ( z tyłu po prawej stronie koła ) nie mogą dojść co może być przyczyną :P
Prosiłbym o pomoc :(
U góry forum jest funkcja "SZUKAJ". Klikasz, wpisujesz "regulacja zaworów", zaznaczasz szukaj wszystkich słów i w jednym z tematów masz to gdzie znajdziesz plik PDF.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-10-13, 14:34, w całości zmieniany 4 razy
Gubi zapłon na 4 garku. Sprawdź zawory i zmniejsz przerwę na świecach do 0,8. Sprawdź po wszystkim kompresję. Zobacz czy wtryski kluczuje na 4 przynajmniej.
A nie masz czasem przeskoku iskry na cewce - prąd nie dociera do świecy?
Bo u mnie właśnie teraz w wilgotne dni wylazło szydło z worka i już zamówiłem nowe kable bo mają przebicie 4 i chyba 2 cylinder na śruby mocujące cewkę.
Zapaliła mi się kontrolka na chwilę od silnika ale nie sprawdzałem czy wywali mi błąd z pamięci - jak nie zapomnę to jutro sprawdzę.
No i sprawdziłem
pokazało mi błąd P0300 - wielokrotne wypadanie zapłonu wielu cylindrach
Wymieniłem dzisiaj kable (20/10/2015) i cewka przestała kopać i prąd uciekać ze świecy. Błędów już nie pokazuje.
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2015-10-20, 19:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum