Poniewaz lampy ph1 czarne
gorzej świecą w nocy niż srebrzane
ale są dla mnie łądniejsze
chcę pomalować pewne elementy w środku na czarno a część zostawić srebrzane
by zwiększyła się jednak powierzchnia odbijająca promienie
i tak myślę , żeby
zostawić część na dole chromowa
całą soczewkę z przodem też razem z obwodka
a tylko z tylu pomalowac na czarno
Chetniej bym pomalowal na dole tez na czarno ale raczej tam sporo promieni odbija
Tylko czy nie bedzie nadal praktycznie cala srebrzana ? Moze Te 2"reflektory" skupiajace wiazke na zewnatrz tez na czarno a tylko wnetrze zostawic srebrzane?
trou_444.jpg lampa rozlozona i bez "reflektorow skupiajacych"
Plik ściągnięto 24 raz(y) 91,18 KB
5670366869.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 76,93 KB
Ostatnio zmieniony przez corrado 2015-10-04, 11:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-10-04, 16:11
nie wypowiem się w kwestii optyki ale w przypadku malowania pamiętaj,że wnętrze solidnie się nagrzewa i warto zastosować odpowiedni lakier
po trosze masz racje.... , ale nie do konca :-]
malowalem a wlasciwie sprejowalem swego czasu lampy soczewkowe w audi i uzylem zwyklego akryla i poklad do plastiku i nic sie nie stalo przez 2 lata poki mialem, ale moze teraz jako ze nie jestem juz tak biedny uzylbym jako bazy wysokotemperaturowego na zywicy .
... ale nie wiem czy bede mial zapal do tej roboty, po prostu na zime chyba przeloze te cale chromowe lampy bo widocznosc dla mnie istotna i wzrok juz nie ten - starosc nie radosc
daremna robota, istotny jest jedynie ten kawałek odbłyśnika w okolicach żarówek czyli dokładnie to co w wersji czarnej jest chromowane, bo tylko ten element odpowiada za jakość tego co widzisz na drodze (poza żarówką i szybką oczywiście). Cała reszta może być w dowolnym kolorze bo światła nie odbija, co najwyżej może powodować niekontrolowane załamania światła, czyli efekt wręcz odwrotny niż zamierzony.
Wpisz sobie w google reflektory paraboliczne i sprawdź jaka jest zasada padania światła. Jeżeli czarne świecą gorzej, to zmień żarówki albo ustaw światła..
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
niestety ale nie jest tak jak mowisz, nie w tych kloszach , musialoby nic nie stac na drodze a promienie 100% rownolegle odbijac sie
(- i tu sa raczej wieloparaboliczne odbłyśniki zeby wyciac gorne promienie bo nie ma przyslony )
i nie jest to kwestia zarowek ani regulacji - zalozylem nawet +90 tungsrama a i tak gorzej jest niz w "chromowych" :)
Poprawiam to byly Automotive Ligting obok napis Renault a nie Valeo.
No i wymienilem lampy na stare, chromowe i jest na 100% lepsze oświetlenie . Pewnie dodatkowe odblaski chromowe robia wiekszy odblask, chociazby z postojowych zarowek ktorych promoenie nie musza swiecic rownolegle wzdluz odblysku z tylu .
Wg mnie fajnie nawet wyszło.
ps.Kat padania = kat odbicia . Dodatkowe sreberko odbija promienie, a żaróweczki nie świecą tylko w tył na odbłyśnik. Wybrałem tylko te które ewidentnie widać że się "świecą" stojąc przed autem i odbija się w nich żaróweczka , czy patrząc na ścianę w garażu widać te "paski/pręgi" z okulara świateł mijania
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-11-05, 16:08
kilazz napisał/a:
lepiej wyglądają z wkładem pomalowanym na czarno
mam identyczne zdanie
a konstrukcja reflektora i samego odbłyśnika jest efektem jakichś badań i doświadczeń - tego rodzaju partyzantka może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego - np część strumienia świetlnego będzie odbijać się ku górze prowadząc oślepienia kierującego
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-11-05, 16:12, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum