Wysłany: 2015-11-22, 21:29 Laguna II Lift 2005 naprawa po wypadku
Witam
Naprawiam Lagunę II po wypadku,podczas zdarzenia wystrzeliły poduchy. Opisze co udało mi się zrobić. Wymieniłem deskę rozdzielczą z poduszką pasażera i poduszkę w kierownicy, wymieniłem sterownik airbag a także wszystkie napinacze tył i przód, napinacz lewy przód ma obcięty kabel od brzęczyka wyłączyłem go za pomocą interfejsu ddt2000 oraz wyłączyłem kurtyny powietrzne L/P. i po tym kontrolki zgasły (kluczyk i poducha) postanowiłem skrecić na ryja obcięty brzęczyk i włączyć z powrotem napinacz i od tamtej pory nie mogę zgasić kontrolek. Niżej przedstawiam screny
odwiedziłem tam to forum ale niestety nikt mi nic nie odpisał, a tutaj wiem, że użytkownicy tego forum mają dużą wiedzę i liczę na to, że dadzą mi jakieś wskazówki co do mojego problemu
Ostatnio zmieniony przez Krystain 2015-11-23, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
Krystain [Usunięty]
Wysłany: 2015-11-23, 08:13
Nastąpił postęp w naprawie :) Linia konfiguracyjna MAF (choć dalej nie wiem co ona oznacza) w sterowniku airbag już mi nie wyskakuje
Wyczyściłem oryginalny sterownik i miałem wtedy tylko 3 błędy w poduchach, które wyłączyłem, a mianowicie miałem błąd w napinaczu kierowcy i 2 błędy w kurtynach Lewa/Prawa. Po wyłączeniu ich kontrolki w liczniku zgasły.
Może ktoś mi podesłać schemat instalacji kurtyn?? a co do napinacza to wymieniłem napinacz od zapinki pasa, nie dawno zauważyłem ze również mam wystrzelony z drugiej strony siedzenia napinacz kierowcy trzymający pas. Myślę, że po jego wymianie błąd powinien zniknąć
Pozostaje mi jeszcze jeden błąd, którego wogole nie rozumiem
ABS-VDC - ABS-ESP - ABS ESP - X74ph2 J81ph1p/ph2 X73ph2 - version 14 Failures detected
Déconnexion fonction HBA et/ou ASTM
powie mi ktoś o co chodzi w nim ??
Ostatnio zmieniony przez Krystain 2015-11-23, 08:18, w całości zmieniany 4 razy
HBA (Hydraulic brake assist). This function is used to compensate for lack of vacuum pressure on the brake servo. This vacuum pressure is generally generated by the engine. The ESP system detects a lack of braking efficiency by means of the pressure sensor and wheel speed sensor (deceleration). In this case the HBA system supports the driver's actions by actuating the hydraulic assembly pump and compensating for the lack of braking efficiency (emergency brake assist).
ASTM (Autoadaptive single track model). This function enables the computer to allow for dynamic chassis modifications during the lifetime of the vehicle (compensating for chassis ageing). The ESP can be restored to its initial configuration by disabling this function.
(Źródło: MR-397-X74-38C000).
Krystain [Usunięty]
Wysłany: 2015-11-23, 21:33
Wiem co to już oznacza ale jak to naprawić ? Jaka może być to usterka?? Mechaniczna czy elektroniczna??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum