Wysłany: 2015-12-15, 23:37 Olej samochodowy do odśnieżarki
Wczoraj spadł pierwszy śnieg więc trzeba pomyśleć o odśnieżarce .
Posiadam sprzęt z silnikiem Briggs&Stratton OHV 1150 snow 8KM
Wypadało by wymienić olej , zostało mi około litra ELF 5W40 Evolution SXR .
W zeszłym roku lałem olej od odśnieżarek STIGI (bo taki dostałem za darmo )
coś takiego
https://www.stiga.pl/kata...rkowy_5w30.html
Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania techniczne ?
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-12-16, 15:52
Olej ma spełniać wymagania producenta silnika. Skoro wymaganiem jest 5W-40 to taki się leje. Nazwa producenta na butelce nie ma kompletnie znaczenia, z rafinerii wyjeżdża w jednej beczce, dopiero w rozlewniach otrzymuje różne etykietki (producenta).
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-12-16, 15:55, w całości zmieniany 2 razy
Z linka wychodzi na to, że wszystko zależy czy masz chłodzony silnik powietrzem czy cieczą i czy jest filtr oleju czy nie - bez różnicy co ten silnik napędza. Ja bym dla spokojnej głowy kupił ten co ma być a elf niech poczeka na wymianę w autku.
Elf się nie doczeka wymiany w aucie bo do dustera wchodzi coś ok 4,5 l oleju więc zawsze zostaje .
Trzeba zauważyć że w linku mowa o silnikach do kosiarek które nie są projektowane do pracy w zime.
Zimowy olej B&S to syntetyk 5w30 (kosiarki pracują na mineralnym SAE 30 ) .
B&S do odśnieżarek stosuje silniki z seri Snow
https://www.briggsandstra...-blower-engines
Sama baza jest pewnie taka sama , ale podobno do olei samochodowy są dodawane uszlachetniacze i tutaj jest pies pogrzebany
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2015-12-16, 19:53
Mam kosiarkę 10 letnia chodzi jak zegarek a co roku zalewam ją pozostalosciami jeden rok chodzi na 0W30 potem 15W40 albo 5W40 raz chyba 10W40 nie do zajechania to taka ciekawostka
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Trzeba zauważyć że w linku mowa o silnikach do kosiarek które nie są projektowane do pracy w zime.
A myślałem, że silnik to silnik a cała sprawa rozbija się o olej czy na lato czy zimę. Wiadomo inne zakresy temp. pracy itd. Tak czy inaczej nie skusiłbym się na taki eksperyment.
Kiedyś w ogóle myślałem nad taką zabawką ale zimy ostatnio prawie bez śniegu to ogarniam analogowo
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-12-16, 20:36
Karenzo napisał/a:
Odczep się od mojej kosiarki. . Będę wlewał taki olej jak pisze w instrukcji. Akurat przez przypadek w obu samochodach używam takiego samego. Widocznie silniki moich samochodów nie są projektowane do pracy w zimie.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-12-16, 20:40, w całości zmieniany 3 razy
Odczep się od mojej kosiarki. . Będę wlewał taki olej jak pisze w instrukcji. Akurat przez przypadek w obu samochodach używam takiego samego. Widocznie silniki moich samochodów nie są projektowane do pracy w zimie.
Masz w samochodach silniki od kosiarek
Własciwie jesli Syrena miała silnik od pompy strażackiej, to czemu Opel nie miałby miec od kosiarki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum