Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-12-27, 20:47 coś nie halo z DMC?
Zauważyłem, że w katalogu, lodgy ma nieco pokręcone masy:
DMC - 1870 kg
DMC zespołu pojazdów: 3070 kg
DMC przyczepy z hamulcem: 1400 kg.
Z prostej matematyki wynika, że coś tu jest nie halo.. (?)
Zagadka na tyle mnie nurtuje, że inne marki mają podobny błąd w katalogach (DMC zespołu pojazdów jest różne od sum DMC pojazdu + DMC przyczepy) A może to nie błąd, może celowe działanie marketingowe, a może moje rozumienie DMC zespołu pojazdów jest nieprawidłowe.
Jak jest w rzeczywistości? jakie macie wartości w dowodzie rejestracyjnym / na tabliczce znamionowej? W mojej astrze i aveo te wartości się zgadzają. (DMC zespołu pojazdów jest równe sumie DMC pojazdu + DMC przyczepy). Z tym, że to auta z jednej stajni GM, być może inne marki mają inaczej.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-12-27, 21:03, w całości zmieniany 2 razy
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-12-28, 10:42
Niby logiczne, gdyby nie to, że teraz mówisz o masach rzeczywistych, a nie dopuszczalnych. DMC się nie zmienia w zależności od ilości ładunku. DMC jest z góry określona przez producenta samochodu / przyczepy i wpisana w dowód rejestracyjny.
Czyli jeśli mam przyczepę DMC 1400 i samochód DMC 1870, to nijak nie chce mi wyjść DMC zespołu pojazdów: 3070 kg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum